«Τι θα πει σύστημα ακορντεόν»; – Πώς το Βέλγιο έχει τώρα ανοιχτά σχολεία και αγορά ενώ ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα
3 years, 1 month ago
6

Μία πολύ διαφορετική στρατηγική με βασικό όπλο την τηλεργασία που όμως αρχίζει και αποδίδει.

Μπορεί η βεντάλια περιορισμών ή αλλιώς η μέθοδος ακορντεόν να είναι μία στρατηγική την οποία έχει προτιμήσει η χώρα μας ιδίως κατά το δεύτερο κύμα και η οποία φαίνεται πως δεν θα πάψει να ισχύει μέχρι και το Πάσχα, ωστόσο υπάρχουν και κάποιες χώρες που αποφάσισαν να ακολουθήσουν ένα διαφορετικό μονοπάτι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Βέλγιο, το οποίο αντιλαμβανόμενο την κόπωση των πολιτών επέλεξε να απορρίψει την μέθοδο ακορντεόν και να χτίσει ένα τείχος προστασίας γύρω του, το οποίο, όπως φαίνεται και από τα αποτελέσματα των τελευταίων ημερών, ξεκινά να αποδίδει.

Βέβαια και ο δρόμος που ακολούθησε η χώρα, η οποία έχει συγκριθεί πολλές φορές με την Ελλάδα λόγω πληθυσμού, δεν ήταν εύκολος. Όπως αναφέρουν Έλληνες που ζουν εκεί, πάρα πολλοί εργαζόμενοι δεν έχουν πάει στο γραφείο τους από τον περασμένο Μάρτιο, ενώ εκεί τα κομμωτήρια θα ανοίξουν αύριο για πρώτη φορά μετά από περίπου 4 μήνες.

Ωστόσο η δική τους στρατηγική παραμένει εντελώς διαφορετική από την δική μας παρ΄ότι και οι δύο βρεθήκαμε σε πολύ δύσκολη θέση όσον αφορά την αντοχή του συστήματος Υγείας.

Τι διαφορετικό έκανε λοιπόν το Βέλγιο ώστε να καταφέρει αφενός να μειώσει τα κρούσματα και να αποφορτίσει την τεράστια πίεση που είχαν δεχτεί στα νοσοκομεία της χώρας;

Η τηλεργασία ως υπερόπλο

Ουσιαστικά έκανε βασικό του όπλο την τηλεργασία, την οποία συνεχίζει να εφαρμόζει από τον Οκτώβρη καθολικά και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα.

Οι δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν με ραντεβού, όπως γίνεται και στη χώρα μας, ενώ στον ιδιωτικό τομέα η πλειοψηφία των εργαζομένων συνεχίζει να δουλεύει από το σπίτι.

Στο γραφείο τους πηγαίνουν μόνο όσοι είναι αδύνατον να εργαστούν μέσω τηλεργασίας.

Έχοντας αυτό ως βασικό όπλο, το Βέλγιο προχώρησε και αυτό σε καθολικό lockdown τον Οκτώβριο, καθώς χτυπήθηκε σφοδρά από το δεύτερο κύμα έχοντας χιλιάδες νεκρούς και νοσηλευομένους στην καρδιά του χειμώνα.

Σημειώνεται μάλιστα πως η κατάσταση στο Βέλγιο, το οποίο έχει παρόμοιο πληθυσμό με την Ελλάδα, ήταν σε χειρότερη κατάσταση τους προηγούμενους μήνες.

Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε από το γεγονός πως η ευρωπαϊκή χώρα έχει συνολικά 21.551 νεκρούς, ενώ η χώρα μας 6.056.

«Όχι» στη μέθοδο ακορντεόν – Ναι στο σταδιακό, αργό άνοιγμα

Ωστόσο φαίνεται πως η στρατηγική της και η επιλογή της να μην ακολουθήσει την μέθοδο ακορντεόν απέδωσε εν μέρει και βάσει των σημερινών στοιχείων.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα Αλεξάντερ Ντε Κρο, βλέποντας την κατάσταση να έχει σταθεροποιηθεί το τελευταίο διάστημα προχώρησε και στο σταδιακό άνοιγμα συγκεκριμένων δραστηριοτήτων.

Το λιανεμπόριο και τα σχολεία λειτουργούν κανονικά. Επίσης ανοιχτές είναι και οι δραστηριότητες για παιδιά, ακόμη και οι δημόσιες πισίνες.

Πριν λίγες ημέρες μάλιστα ανακοινώθηκε πως θα ανοίξουν τα κομμωτήρια όπως και τα ινστιτούτα αισθητικής, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ανοίξουν και οι ζωολογικοί κήποι αλλά και οι χώροι κάμπινγκ.

Ωστόσο όπως αναφέρθηκε παραπάνω, δεν έχει σταματήσει η τηλεργασία, ενώ παραμένει κλειστή η εστίαση από τον Οκτώβριο, αλλά και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ (συγκεκριμένα στις 2 περιφέρειες από τις 10 το βράδυ και στην άλλη περιφέρεια από τη 1).

Τι είναι συνωστισμός;

Μάλιστα θα μπορούσαμε να πούμε πως οι Βέλγοι έχουν μία εμμονή με τις αποστάσεις.  Η στρατηγική τους είναι να μην συνωστίζεται κανείς σε μεγάλους ή μικρούς χώρους. Είναι τόση η επιμονή τους σε αυτό που όχι μόνο υπάρχουν αρμόδιοι κρατικοί υπάλληλοι με μεζούρες στους δρόμους, αλλά πριν λίγο καιρό επέβαλαν πρόστιμο σε όσους κάθονταν για «κους κους» στα παγκάκια.

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψιν πως δεν υπήρξε ποτέ σύστημα-ακορντεόν, καθώς οι δραστηριότητες άνοιξαν απλώς πιο αργά και ελεγχόμενα,  η χώρα έχει αρχίσει να καταγράφει μείωση στις ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και στον αριθμό θανάτων, αν και αντικειμενικά αναμένεται να δει και μία αυξητική τάση στα κρούσματα λόγω του ανοίγματος δραστηριοτήτων.

Μάλιστα δεν διαφέρει πολύ στον αριθμό των διασωληνωμένων και των ημερήσιων θανάτων με τη χώρα μας.

Ενδεικτικά την Πέμπτη στο Βέλγιο με ανοιχτές δραστηριότητες καταγράφηκαν 2.149 κρούσματα και 39 θάνατοι, ενώ η κάλυψη στις ΜΕΘ φτάνει το 15% συνολικά με 302 ανθρώπους να νοσηλεύονται αυτή την ώρα στις εντατικές.

Ο δείκτης θετικότητας στη χώρα παραμένει στο 5%, ενώ το Rt δεν υπολογίζεται βάση των κρουσμάτων όπως εδώ, αλλά βάση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Ημερήσιο report σε άλλο επίπεδο

Διευκρινίζεται πως η ευρωπαϊκή χώρα διενεργεί καθημερινά 50.000 PCR τεστ την ημέρα, ενώ rapid test γίνονται μόνο στα νοσοκομεία και συγκεκριμένα μόνο σε όσους έχουν συμπτώματα.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος η απίστευτη διαφορά του Βελγίου και άλλων χωρών ως προς το αναλυτικό ημερήσιο report για τον Covid.

Συγκεκριμένα το Βέλγιο ενημερώνει καθημερινά τους πολίτες και τους δημοσιογράφους με ένα report 67 σελίδων, ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ,  σχετικά με την πορεία του κοροναϊού στη χώρα, χωρίς μάλιστα να δημοσιεύει προσωπικά δεδομένα ή να στοχοποιεί μειονότητες και ειδικές ομάδες του πληθυσμού.

Ενδεικτικά στην ημερήσια ενημέρωσή της περιλαμβάνονται πίνακες με τους πιθανούς χώρους μετάδοσης της νόσου, στοιχεία με την προέλαση της βρετανικής μετάλλαξης, πληροφορίες για τα κρούσματα και τους θανάτους σε γηροκομεία, ακόμη και αναλυτικά τα clusters που γίνονται ανά περιοχή, σε σχολεία, χώρους εργασίας και γηροκομεία.

Ακόμη δημοσιεύονται αναλυτικά οι νοσηλείες στα νοσοκομεία και τα ποσοστά των σοβαρών εισαγωγών που χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη.

in.gr