TIME – «Καμπανάκι» από ΗΠΑ σε ΕΕ για εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
2 years, 5 months ago
6

Με την Ουάσινγκτον να παρακολουθεί τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων κοντά στα ουκρανικά σύνορα, επιτελείς των ΗΠΑ ενημέρωσαν ομολόγους τους της ΕΕ για τις ανησυχίες τους σχετικά με μια πιθανή επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας, την ώρα που η ένταση μεταξύ της Μόσχας και του ευρωμπλόκ κλιμακώνεται, τόσο όσον αφορά το μεταναστευτικό όσο και για τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Το παραπάνω, σύμφωνα με τον skai.gr, αναφέρει ρεπορτάζ του περιοδικού TIME με τις εκτιμήσεις να βασίζονται σε πληροφορίες που οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη μοιραστεί με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κάτι που θα έπρεπε να συμβεί πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με μια συλλογική απάντηση, ανέφεραν οι πηγές. (Οι εκτιμήσεις) υποστηρίζονται από δημόσια διαθέσιμα στοιχεία, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Εσωτερικό μας ζήτημα το τι κάνουμε στα σύνορά μας… λέει η Ρωσία

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε την Πέμπτη το βράδυ ότι οι ΗΠΑ διαβουλεύονται με συμμάχους για τη συγκέντρωση, χαρακτήρισε την Ουκρανία εταίρο και κατήγγειλε κάθε επιθετική ενέργεια από τη Ρωσία.

 

Από πλευράς της, η Ρωσία απαντά ότι η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφός της είναι ένα «εσωτερικό ζήτημα» και αρνείται κάθε επιθετική πρόθεση, ενώ κατηγορεί τις ΗΠΑ για πρόκληση με αμερικανικά πολεμικά πλοία να κάνουν την εμφάνισή τους στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στα εδάφη της, αυτή την εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η ένταση στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας, με χιλιάδες μετανάστες να επιδιώκουν να περάσουν να περάσουν σε ευρωπαϊκός έδαφος. Οι Βαλτικές χώρες έχουν επίσης ενισχύσει τη φύλαξη των συνόρων τους.

 

in.gr