Το Νταβός έριξε «πόρτα» σε 3 Ρώσους κροίσους -Εσβησαν οι ελπίδες να πάει ο Πούτιν
1 year, 4 months ago
6

Οι διοργανωτές του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ αποφάσισαν να μην προσκαλέσουν στο Νταβός τρεις Ρώσους δισεκατομμυριούχους, εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων, σύμφωνα με τους Financial Times.

Πρόκειται για τον συνιδιοκτήτη της ρωσικής εταιρείας αλουμινίου Όλεγκ Ντεριπάσκα, τον ιδιοκτήτη του ομίλου Renova Βίκτορ Βέξελμπεργκ και τον πρόεδρο της τράπεζας BVT Αντρέι Κόστιν. Η απόφαση αυτή ουσιαστικά έσβησε και τις όποιες ελπίδες να πειστεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν να δώσει το παρών στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για πρώτη φορά έπειτα από μια δεκαετία.

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επιβεβαίωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα πάει στο Νταβός, αλλά αρνήθηκε ότι γνωρίζει οτιδήποτε σε ό,τι αφορά τους τρεις δισεκατομμυριούχους. «Κάθε χρόνο προσκαλούν τον κ. Πούτιν. Φέτος δεν συμπίπτει με το πρόγραμμά του», δήλωσαν από το γραφείο Τύπου του Πούτιν, στους Financial Times.

Και οι τρεις Ρώσοι έχουν δώσει το παρών στο Νταβός στο παρελθόν. Τα φανταχτερά πάρτι του Ντεριπάσκα έχει γίνει «θεσμός» της διοργάνωσης. Στις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ τον Απρίλιο, απαγορεύτηκε και τους τρεις να συναλλάσσονται με Αμερικανούς πολίτες και πάγωσαν τα περιουσιακά στοιχεία τους στη χώρα. Οι κυρώσεις δεν τους απαγορεύουν να πάνε στην Ελβετία, αλλά το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ ήταν υπό τεράστια πίεση από τις ΗΠΑ προκειμένου να μην καλέσει αυτούς τους τρεις, σύμφωνα με πηγή των Financial Times.