Τουρκία: Οι δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν γιατί θα αναγκαστεί να «μαζευτεί» τους επόμενους μήνες μετά τα χτυπήματα του «Εγκέλαδου» Μεγάλη η οικονομική καταστροφή – Ισοπεδώθηκαν ολόκληρες πόλεις
1 month, 20 days ago
6

Η καταστροφή από το διπλό φονικό «χτύπημα» του «Εγκέλαδου» στην Τουρκία, απεικονίζεται από τις δορυφορικές εικόνες της Maxar Technlogies.

Η μέχρι τώρα επίσημη καταμέτρηση αναφέρει 5.894 νεκρούς στην Τουρκία.

Άλλοι 2.470 έχουν καταμετρηθεί στη Συρία, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε 8.364 νεκρούς.

Το μέγεθος των απωλειών για την τουρκική κοινωνία είναι πολύ πιθανό να φτάσει ακόμα και τις 20.000.

Η Άγκυρα εκ των πραγμάτων θα αναγκαστεί να «μαζευτεί» τους επόμενους μήνες σε ότι αφορά τις προκλήσεις σε Αιγαίο και Μεσόγειο καθώς η τουρκική κοινωνία δεν μπορεί να διαχειριστεί μία νέα κρίση.

Δεν θα εγκαταλείψει την επεκτατική στρατηγική της απλώς θα την θέσει στον «πάγο» μέχρι να ανακάμψει από το απρόσμενο γι΄αυτήν χτύπημα.

Όπως δείχνουν οι δορυφορικές εικόνες, η οικονομική καταστροφή για την Τουρκία είναι κολοσσιαίου μεγέθους καθώς ολόκληρες πόλεις έχουν ισοπεδωθεί.

Οι υποδομές της έχουν καταστραφεί με χαρακτηριστικό παράδειγμα το λιμάνι της Αλεξανδρέττας.

Οι καταστροφές αυτές δεν θα αποκατασταθούν σε δύο μήνες. Είναι μία διαδικασία που θα διαρκέσει χρόνια.

Την ίδια στιγμή, λιγοστεύουν οι ελπίδες για την εύρεση επιζώντων κάτω από τα ερείπια αφού έχουν περάσει πάνω από 51 ώρες από τον πρώτο φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.

Οι εικόνες της Maxar είναι σοκαριστικές αφού παρουσιάζουν περιοχές πριν και μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Στην πόλη Νουρντάγκι, κοντά στο επίκεντρο του πρώτου σεισμού, οι στέγες πολλών κτιρίων έχουν καταρρεύσει. Άλλα κτίρια έχουν καταρρεύσει εντελώς.

Εικόνα από τις 6 Σεπτεμβρίου του 2019

Εικόνα από τις 7 Φεβρουαρίου του 2023

Οι εικόνες δείχνουν λευκές σκηνές έκτακτης ανάγκης και οχήματα που κατέκλυσαν μερικούς από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Νουρντάγκι τις ώρες μετά τον σεισμό.

Πριν τον σεισμό (6 Σεπτεμβρίου 2019)

Μετά τον σεισμό (7 Φεβρουαρίου 2023)

Η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών της Τουρκίας ανέφερε ότι έλαβε αναφορές για 11.342 κτίρια που κατέρρευσαν, εκ των οποίων οι 5.775 επιβεβαιώθηκαν. Στη Νουρντάγκι, ορισμένα ψηλότερα κτίρια κατέρρευσαν όταν σημειώθηκε ο σεισμός.

Πριν τον σεισμό

Μετά τον σεισμό

Σε ορισμένες από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές της Νουρντάγκι, οι δρόμοι είναι μπλοκαρισμένοι από οχήματα έκτακτης ανάγκης.

Πριν το χτύπημα του Εγκέλαδου

Μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου

Αντίστοιχη εικόνα καταστροφής υπάρχει και στην Ισλάχιγε, η οποία βρίσκεται νότια της Νουρντάγκι, επίσης πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Η εικόνα στις 4 Οκτωβρίου του 2022

Η εικόνα στις 6 Φεβρουαρίου του 2023

Στην Ισλάχιγε, μεγάλος αριθμός κτιρίων καταστράφηκε ολοσχερώς. Το φυσικό αέριο έχει διακοπεί σε μεγάλο μέρος της περιοχής προκειμένου να αποφευχθούν οι εκρήξεις, οπότε πολλοί έχουν μείνει χωρίς θέρμανση.

Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης περιμένουν να φτάσουν επιπλέον σωστικά συνεργεία για να βοηθήσουν στο έργο της ανεύρεσης αγαπημένων προσώπων που παραμένουν κάτω από τα ερείπια.

Η Ισλάχιγε στις 4 Οκτωβρίου του 2022

Η Ισλάχιγε στις 7 Φεβρουαρίου του 2023

Σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά ο πόνος, ο τρόμος, η θλίψη και το σοκ που έχει υποστεί η τουρκική κοινωνία δεν επιτρέπει στον Ρ.Τ. Ερντογάν και γενικώς στο τουρκικό κατεστημένο να «προγραμματίσει» τους Τούρκους για επιθετικές ενέργειες κατά της Ελλάδας.

Στο τουρκικό συλλογικό ασυνείδητο αυτή την στιγμή προέχουν άλλα πράγματα.

Σημειώνεται ότι ακόμα κανείς στην Τουρκία δεν γνωρίζει το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής.

 pronews.gr 

Αυτό θα εκτιμηθεί και θα αξιολογηθεί μετά την πα

ρέλευση αρκετών ημερών, ίσως και κάποιων μηνών.