Τουρκία: «Πάγωσε» την παραλαβή δεύτερης συστοιχίας S-400
24 days ago
6

Η Τουρκία υποχωρεί ή αναγκάζεται να υποχωρήσει λόγω των πιέσεων, σύμφωνα με πληροφορίες

Αναβλήθηκε η προμήθεια της δεύτερης συστοιχίας του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος, στην Τουρκία, όπως ομολόγησε ο πρόεδρος της Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας Ισμαήλ Ντεμίρ.

Ειδικότερα ανέφερε ότι η Τουρκία παρέλαβε την πρώτη συστοιχία και υπήρχε σχέδιο για δεύτερη, αλλά η παραλαβή δεν προχώρησε γιατί οι σχετικές διαβουλεύσεις με τη Ρωσία επεκτάθηκαν χρονικά.

«Η Τουρκία έκατσε στο τραπέζι για ένα σχέδιο με δυο συστοιχίες ( S-400).  Δηλαδή δεν είπαμε θα πάρουμε ένα. Ήταν ξεκάθαρα όλα. Οι παράμετροι, τα χαρακτηριστικά. Εμείς παραλάβαμε την πρώτη παρτίδα. Θα μπορούσαμε να παραλάβουμε άμεσα και τη δεύτερη παρτίδα. Όμως όπως ξέρετε υπήρχε πρόβλεψη για μεταφορά τεχνολογίας και συμπαραγωγής. Οι διαβουλεύσεις επειδή συνεχίζονται η συνέχεια της δεύτερης συστοιχία επεκτάθηκε σε βάθος χρόνου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι πιέσεις προς την Τουρκία

Όπως εξήγησε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης, η Τουρκία υποχωρεί ή αναγκάζεται να υποχωρήσει λόγω των πιέσεων, σε όποιο σχέδιο σοβαρό αμυντικό σχέδιο είχε.

Τα δύο βασικά σχέδια για την Πολεμική της Αεροπορία, ήταν η αγορά 100 μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ και αντιαεροπορική άμυνα μέσω του ρωσικού συστήματος των S-400. Η Ουάσιγκτον έθεσε εκτός του προγράμματος των F-35 την Τουρκία ενώ η Άγκυρα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα.

Από την άλλη η Ελλάδα, εκσυγχρόνισε τα 85 μαχητικά F-16 της, αγόρασε 24 Rafale στήνει πυραυλική άμυνα με τις γαλλικές φρεγάτες belharra, αλλάζοντας τις ισορροπίες στο Αιγαίο.

Τούρκος στρατιωτικός αναλυτής: Έχουμε πρόβλημα με τα rafale της Ελλάδας

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί στην Άγκυρα το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, γεγονός που αποτυπώνεται και στα τουρκικά ΜΜΕ που φιλοξενούν όλο και περισσότερο εκπομπές σχετικά με τη νέα κατάσταση και το συσχετισμό δυνάμεων σε αέρα και θάλασσα.

Ο Τούρκος στρατιωτικός αναλυτής, Αμπντουλάχ Αγάρ ανέφερε στο CNN Turk ότι με τα γαλλικά μαχητικά rafale η Ελλάδα έχει αποκτήσει αεροπορική υπεροχή έναντι των τουρκικών μαχητικών σε αερομαχίες ένας προς έναν.

«Η Τουρκία πράγματι αντιλήφθηκε τις απειλές που δημιουργούν τα μαχητικά Rafale. Όπως και τις απειλές που δημιουργούν οι φρεγάτες Belharra όπως και των υποβρυχίων Type 214 όπως και για την αντιαεροπορική άμυνα. Η Τουρκία ήδη εργάζεται για την αμοιβαιότητα. Όμως πρέπει να πούμε κάτι με τα μαχητικά Rafale έχουν αποκτήσει μια υπεροχή απέναντι στην Τουρκία. Με εναλλακτικές  καλύπτουμε αυτή την υπεροχή, όμως υπάρχει πρόβλημα στην ισορροπία δυνάμεων ένα προς ένα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πάνελ με τον αναλυτή Αγάρ, βρίσκονταν απόστρατοι αξιωματικοί των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίοι δεν είπαν τίποτα, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας τα λεγόμενά του.

Η εξέλιξη αυτή είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους Τούρκοι αξιωματούχοι όπως ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ «ξεσπαθώνει» συχνά κατά των ελληνικών εξοπλισμών και δεν έχει διαστάσει στο παρελθόν να κάνει και συστάσεις στην Αθήνα ότι δεν μπορεί να δαπανά τόσα χρήματα σε δύσκολες οικονομικά περιόδους.

in.gr