Τουρκία: Πανικός στην αγορά ακινήτων λόγω του πληθωρισμού
2 years, 7 days ago
6

Στροφή των πολιτών στα ακίνητα προκειμένου να προστατεύσουν τα χρήματά τους μπροστά στην επέλαση του πληθωρισμού – Ντόμινο εξελίξεων στην αγορά real estate στην Τουρκία – Έχουν εκτοξευτεί οι τιμές

Ραγδαία είναι αύξηση που παρατηρείται στις τιμές των ακινήτων, κυρίως των κατοικιών, το τελευταίο διάστημα στην Τουρκία.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί λόγω του πληθωρισμού είναι πως υπήρξαν περιπτώσεις σπιτιών που δεν ήταν νεόδμητα και ήδη είχαν κατοικηθεί για κάποια χρόνια και των οποίων η τιμή αυξήθηκε ραγδαία αντί να υπάρξει μια φυσιολογική πτώση λόγω της παρέλευσης χρόνου. Αυτό φαίνεται πως συμβαίνει γιατί στην αγορά κατοικιών της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται κινήσεις πανικού. Τόσο από τους αγοραστές όσο και από εκείνους που επιθυμούν να πουλήσουν κατοικίες.

Όπως μεταδίδει η Hurriyet, σύμφωνα με τον πρόεδρο της τράπεζας Coldwell στην Τουρκία, Γκοκχάν Τας, οι περισσότεροι από όσους κάνουν κινήσεις στην αγορά των ακινήτων το τελευταίο διάστημα επιλέγουν να πουλήσουν το σπίτι τους για να αγοράσουν ένα άλλο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ζητούν υψηλό αντίτιμο έτσι ώστε να μπορέσουν να καλύψουν το ποσό που απαιτείται για την αγορά του νέου σπιτιού κι αυτό το «ντόμινο» οδηγεί στη ραγδαία αύξηση των τιμών των κατοικιών στη γειτονική χώρα.

«Πληρώνουν 5 εκατ. λίρες (περίπου 313.000 ευρώ) για ένα σπίτι του οποίου η αξία είναι στην πραγματικότητα 3 εκατ. λίρες (περίπου 188.000 ευρώ). Αυτό αυξάνει και τις τιμές ακινήτων συνολικά», σχολίασε ο ίδιος. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην Τουρκία είναι η έλλειψη προσφοράς, γεγονός που αυξάνει τόσο τις τιμές των κατοικιών, νεόκτιστων και μη, όσο και των ενοικίων.

Παράλληλα, τα νεόδμητα σπίτια γίνονται ολοένα και πιο απρόσιτα για τους Τούρκους πολίτες καθώς η τιμή τους αυξάνεται λόγω της αντίστοιχης αύξησης στο κόστος κατασκευής τους. Μοιραία οι άνθρωποι στρέφονται σε «μεταχειρισμένα» σπίτια, με το 70% των πωλήσεων κατοικιών στην Τουρκία να αφορά τέτοιας κατηγορίας κτίσματα. Όσοι πωλούν κατοικίες εξετάζουν παράλληλα τις τιμές των νεόδμητων κατοικιών και ανεβάζουν έτσι το ποσό που ζητούν για το δικό τους σπίτι. Η τακτική αυτή έχει φέρει αντιδράσεις στον κλάδο του real estate στην Τουρκία.

«Δεν υπάρχει κάτι κακό στο να κάνεις τη σύγκριση. Αλλά αν ένα νέο διαμέρισμα στη γειτονιά σας διατίθεται προς πώληση για 5 εκατ. λίρες, δεν μπορείτε να ζητήσετε 4 εκατ. λίρες για ένα διαμέρισμα 30 ετών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Χακάν Αγκντογκάν, στέλεχος της TUGEM, μιας εκ των ενώσεων συμβούλων ακινήτων της Τουρκίας.