Τουρκία: Ξέφυγε ο Ερντογάν με «φιέστα» στην Αγία Σοφία
1 month, 8 days ago
6

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία με τις προκλήσεις, καθώς έχει ενοχληθεί επειδή η Ελλάδα έχει αλλάξει το κλίμα και έχει συμμαχήσει με άλλες χώρες

Με τρισδιάστατες αναπαραστάσεις πάνω από τους τρούλους της Αγίας Σοφίας έκλεισαν οι φαραωνικές εκδηλώσεις για την Άλωσης της Πόλης που ετοίμασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε ένα ξέσπασμα εθνικιστικής ρητορικής επιχείρησε να στείλει μηνύματα στο εσωτερικό και το εξωτερικό της Τουρκίας.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής στην Αγία Σοφία, όπου προσήλθαν χιλιάδες μουσουλμάνοι για να προσευχηθούν υπό την καθοδήγηση του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, Αλί Ερμπάς, σκληρού υποστηρικτή του προέδρου Ερντογάν. Ήταν ο ιμάμης της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής στην Αγία Σοφία, το καλοκαίρι του 2020, όπου εμφανίστηκε μέσα στο ναό κραδαίνοντας ένα οθωμανικό σπαθί.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε στο πρώην αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης, το οποίο θα μετατραπεί σε «εθνικό κήπο», για να εγκαινιάσει μαζί με τη σύζυγό του Εμινέ τα έργα της δενδροφύτευσης.

Στο χώρο είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 500.000 υποστηρικτές του για να ακούσουν την ομιλία του, που συνοδεύτηκε από μουσικό πρόγραμμα και εκδήλωση της στρατιωτικής μπάντας και χορωδίας, τα μέλη της οποίας ήταν ντυμένα με οθωμανικές στολές και παιάνιζαν οθωμανικά εμβατήρια. Παράλληλα, στο χώρο υπήρχαν και άνδρες ντυμένοι γενίτσαροι. 

Τρισδιάστατη παράσταση

Οι Τούρκοι έστησαν τρισδιάστατη παράσταση πάνω από την Αγία Σοφία για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Στο τρισδιάστατο βίντεο ακούγεται η αναφορά στον Πορθητή.

«Προχώρησε προς την Κωνσταντινούπολη δίχως να φοβάται με την καρδιά του να φλέγεται για την κατάκτηση. Μαζί με τον ιερό στρατό του ή θα έπεφτε νεκρός, ή θα γινόταν ο Πορθητής. Ύψωσε τη σημαία ακριβώς στη μέση της Πόλης και εξακολουθεί να κυματίζει εδώ και αιώνες. Ήχησε και τον ήχο του μουεζίνη στην Αγία Σοφία. Με την μαγεία σου, με την υπερηφάνεια σου, με το νάζι σου, με τον Κεράτιο σου και τον Μαρμαρά σου, με τον Βόσπορο, με τον στόχο σου την Αγία Σοφία, η οποία είναι η καρδιά του κόσμου και εδώ δεν θα σιωπήσει ποτέ το κάλεσμα του ιμάμη για προσευχή. Η Κωνσταντινούπολη θα υμνείται για πάντα με το όνομα του Πορθητή».

 

«Αν χρειαστεί θα συγκρουστούμε με τον κόσμο όλο»

Το σημαντικότερο τμήμα της εκδήλωσης, ωστόσο, ήταν η ομιλία του προέδρου Ερντογάν.

Μίλησε για την νέα γενιά της χώρας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους εθνικούς στόχους, για το όραμα του 2023 για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας, αλλά και του 2053, οπότε συμπληρώνονται 600 χρόνια από την Άλωση και το 2071 που είναι η επέτειος από τα 1000 χρόνια της Μάχης του Ματζιγκέρτ μετά την οποία οι Σελτζούκοι Τούρκοι εισήλθαν στη Μικρά Ασία. Μίλησε για μια ισχυρή και ενωμένη Τουρκία.

Όπως είπε, πρέπει να είναι ενωμένοι οι Τούρκοι και ότι τα εθνικά συμφέροντα της χώρας είναι πιο σημαντικά από την πολιτική. «Αν χρειαστεί θα συγκρουστούμε με τον κόσμο όλο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Είπε, επίσης, πως με την Άλωση ο Μωάμεθ έκανε πραγματικότητα τα όνειρα των μουσουλμάνων επί επτά αιώνες και «έθαψε τα όνειρα του Βυζαντίου» για να συνδέσει την Άλωση με αναφορά στο παρόν, λέγοντας πως «όταν οι τριγμοί που ακούγονται από τον τρούλο της Γης έρχονται ενώπιον μας άλλοτε ως ποτάμια αίματος και άλλοτε ως ανέχειες, εμείς λέμε στα πλήθη σταματήστε».

Αναφορές σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στον πόλεμο της Ουκρανίας λέγοντας ότι η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας πρέπει να σταματήσει. «Ενώπιον των καταστροφών, η Τουρκία προσπαθεί να πει σταματήστε. Λέμε σταματήστε στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Λέμε σταματήστε στην Ουκρανία, την Κριμαία. Λέμε σταματήστε στη Βοσνία, στα Βαλκάνια. Λέμε σταματήστε στο Καραμπάχ στον Καύκασο».

Στο σημείο αυτό στράφηκε στην εσωτερική πολιτική και κατά της της αντιπολίτευσης, την οποία χαρακτήρισε «σκοτεινό όργανό κάτω από ένα σκοτεινό θόλο».

in.gr