Τουρκμενιστάν: Εντολή να σβήσουν τη φωτιά από τις «Πύλες της Κολάσεως» έδωσε ο πρόεδρος
2 years, 2 months ago
6

Εντολή για το άμεσο σφράγισμα της «Πύλης της Κολάσεως», ενός από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της χώρας, έδωσε ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν.

Όπως μεταδίδει το CNN, ο πρόεδρος Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ, διέταξε την κατάσβεση της φωτιάς στην «Πύλη της Κολάσεως», μιας φωτιάς που καίει εδώ και μισό αιώνα σε έναν τεράστιο κρατήρα φυσικού αερίου στην έρημο.

Η κατάσβεση της φωτιάς θα γίνει για περιβαλλοντικούς και υγειονομικούς λόγους, όπως ο ίδιος εξήγησε σε τηλεοπτικές του δηλώσεις.

Σύμφωνα με γεωλόγους της χώρας, πρόκειται για τον τεράστιο κρατήρα φυσικού αερίου Νταρβάζα που σχηματίστηκε τη δεκαετία του 1960, αλλά η φωτιά ξέσπασε τη δεκαετία του 1980.

pylh-kolasews2
pylh-kolasews5

Υπήρξαν πολλές προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, συμπεριλαμβανομένου του 2010 όταν ο Μπερντιμουχαμέντοφ είχε διατάξει και πάλι ειδικούς να βρουν έναν τρόπο να σβήσουν τις φλόγες.

Ο τεράστιος κρατήρας ηφαιστείου αερίου βρίσκεται στην έρημο Καρακούμ. Όπως αναφέρει το CNN, η έρημος καλύπτει με τους αμμόλοφούς της σχεδόν το 70% του Τουρκμενιστάν.

Στο βόρειο και κεντρικό κομμάτι της αχανούς ερήμου βρίσκεται ο κρατήρας Νταρβάζα, ένα τεράστιο χάσμα που καίει εδώ και δεκαετίες θρέφοντας τις φλόγες του με φυσικό αέριο.

pylh-kolasews3
pylh-kolasews4

Δεν είναι τυχαίο που έχει βαφτιστεί «οι Πύλες της Κολάσεως». Η ιστορία λέει ότι το 1971 σοβιετικοί γεωλόγοι έκαναν εξορύξεις για πετρέλαιο στη μέση της ερήμου, όταν έπεσαν επάνω σε ένα κοίτασμα φυσικού αερίου.

Το ρήγμα που προκάλεσαν έκανε τη γη να σείεται δημιουργώντας τρεις μεγάλους κρατήρες. Προκειμένου να συγκρατήσουν το μεθάνιο που απειλούσε να απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα, φημολογείται ότι οι γεωλόγοι αποφάσισαν να βάλουν φωτιά σε έναν από τους κρατήρες: τον κρατήρα Νταρβάζα.

Έκτοτε, αυτός ο παράξενος κρατήρας έχει μετατραπεί σε μια από τις πλέον απρόσμενες τουριστικές ατραξιόν σε μια χώρα που έχει μόλις 6.000 επισκέπτες κάθε χρόνο.