Τούρκος σεισμολόγος σε δραματικούς τόνους και με δάκρυα στα μάτια προειδοποιεί: «Πάρτε μέτρα για την Κωνσταντινούπολη»! «Αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση της φύσης προς εμάς»
1 month, 13 days ago
6

Βαθιά ανησυχία πλέον έχει ξεκινήσει και για την Κωνσταντινούπολη, μετά τους δύο φονικούς σεισμούς στην νοτιοανατολική Τουρκία σύμφωνα με τα λεγόμενα Τούρκου σεισμολόγου που ζήτησε σε δραματικούς τόνους να ληφθούν μέτρα άμεσα και έρχεται ουσιαστικά να τονίσει τα όσα είπε και ο ομότιμος καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής, Δημήτρης Παπανικολάου: «Περιμένουμε έναν σεισμό 7-7,5 Ρίχτερ στον υποθαλάσσιο χώρο του Μαρμαρά».

Και όλα αυτά ενώ αυξήθηκε εκ νέου ο απολογισμός των θυμάτων των ισχυρών σεισμών που συγκλόνισαν τη Δευτέρα τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία, ξεπερνώντας συνολικά τις 23.000 στις δύο χώρες.

Στην Τουρκία, η Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (ΑFAD) ανακοίνωσε απόψε πως μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 19.875 θάνατοι από τους σεισμούς, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 79.717.

 

Ο καθηγητής του Τεχνικού Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης (ITU) Γεωλογικής Μηχανικής Prof. Dr Cenk Yaltırak μάλιστα δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του, ενώ έδινε προειδοποιήσεις κατά την διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης στο κανάλι Fox TV .

Υπενθυμίζοντας ότι έχει κάνει τις ίδιες προειδοποιήσεις εδώ και χρόνια, ο καθηγητής είπε:

«Θέλω όλοι να νιώθουν ασφαλείς. Αφήστε τις ανοησίες. Μην ακούτε τους τσαρλατάνους. Δεν κάνουμε καριέρα εδώ. Δεν προσπαθούμε να αναδείξουμε τον εαυτό μας.

Αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση της φύσης προς εμάς. Η περιοχή του Μαρμαρά και της Κωνσταντινούπολης αποτελεί το 65% της τουρκικής οικονομίας. Μετακινήστε τα εργοστάσια από εδώ. Μην μεγεθύνετε αυτές τις πόλεις. Μην χτίζετε οργανωμένες βιομηχανικές ζώνες.

Niğde, Kayseri, Kırşehir… Οι εκκενωθείσες επαρχίες της Ανατολίας μας περιμένουν. Ας αυξηθεί ο πληθυσμός αυτών των τόπων στο 1 εκατομμύριο. Η Κωνσταντινούπολη δεν πρέπει να είναι 30 εκατομμύρια, η Προύσα δεν πρέπει να είναι 5 εκατομμύρια. Μην αφήσετε αυτές τις πόλεις να μεγαλώσουν.

Βλέπετε την κατάσταση των σπιτιών. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα, δεν μπορεί να ανακαινίσει τα σπίτια, δεν μπορείς να κάνεις αστική μεταμόρφωση. Κατεδαφίζετε τις φτωχογειτονιές και κάνετε μια κερδοσκοπική μεταμόρφωση».

 

Ποιος είναι ο Τσενκ Γιαλτιράκ

Cenk Yaltırak (1963, Κωνσταντινούπολη), Τούρκος γεωεπιστήμονας. Εργάζεται ως καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογικών Μηχανικών της Μεταλλευτικής Σχολής του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης (ITU). Είναι γνωστός για την έρευνά του σχετικά με την τεκτονική δομή της Θάλασσας του Μαρμαρά.

Ο Yaltırak αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Trakya το 1987 και από το ITU το 1992. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στο Τμήμα Θαλάσσιας Γεωλογίας και Γεωφυσικής στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών και Διαχείρισης του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης το 1996 και το διδακτορικό του στο ITU Eurasia Institute of Earth Sciences το 2003. Έγινε αναπληρωτής καθηγητής το 2009 και καθηγητής το 2014.

Έκανε την έρευνα της μεταπτυχιακής και διδακτορικής του διατριβής για τις ακτές της Νότιας Θράκης και τη γεωλογία του κόλπου Edremit, αντίστοιχα. Εκτός από αυτές τις περιοχές, άρχισε να εργάζεται στην Θάλασσα του Μαρμαρά στο Memorial University of Newfoundland, Καναδάς το 2000-2001. Χάρη στην υψηλής ποιότητας έρευνά του σχετικά με αυτό το θέμα, έγινε ο πρώτος ερευνητής που κέρδισε το Βραβείο Κίνητρων του Επιστημονικού και Τεχνικού Συμβουλίου Έρευνας της Τουρκίας (TÜBİTAK) το 2003 χωρίς να ολοκληρώσει το διδακτορικό του. Προσκλήθηκε να είναι ο εκδότης ενός ειδικού τεύχους δύο φορές από το Marine Geology, ένα από τα σημαντικά ακαδημαϊκά περιοδικά του ερευνητικού πεδίου.

 pronews.gr

Ο Yaltırak χρησιμοποιεί ιστορικά αρχεία σεισμών εκτός από σεισμικά δεδομένα στην έρευνά του.