Τουσκ: Μικρή παράταση στο Βrexit μόνο με έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή -Το μπάχαλο με τις ευρωεκλογές
2 months, 22 days ago
6

Μια μικρή παράταση του Brexit είναι πιθανή μόνο εάν η συμφωνία για το «διαζύγιο» περάσει από τη βρετανική βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκανε μια σύντομη δήλωση, έπειτα από την επιστολή που δέχθηκε από την Τερέζα Μέι, για παράταση του Brexit έως τις 30 Ιουνίου, κάτι που ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις. «Η μικρή παράταση είναι πιθανή, αλλά με όρους», είπε ο Τουσκ, τονίζοντας ότι θα πρέπει να συνοδεύεται από υπερψήφιση της συμφωνίας του Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Μέι έχει υποστεί δύο βαριές ήττες σε αυτή τη «μάχη», καθώς οι βουλευτές έχουν απορρίψει με ισχυρή πλειοψηφία τη συμφωνία, στις 15 Ιανουαρίου και τις 12 Μαρτίου.

«Παραμένει ανοιχτό το ερώτημα για τη διάρκεια της παράτασης. Η πρόταση για καθυστέρηση έως τις 30 Ιουνίου δημιουργεί μια σειρά ερωτημάτων, νομικής και πολιτικής φύσης, τα οποία θα συζητήσουν την Πέμπτη οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής», δήλωσε ο Τουσκ. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι δεν προβλέπει αυτή τη στιγμή έκτακτη σύγκληση Συνόδου. «Αν εγκρίνουν τις προτάσεις μου και υπάρξει θετική ψήφος για τη συμφωνία του Βrexit στη βρετανική βουλή, μπορούμε να επισημοποιήσουμε την παράταση με έγγραφη διαδικασία. Αν χρειαστεί όμως, δεν θα διστάσω να καλέσω τους ηγέτες την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες», πρόσθεσε.  

Ο Τουσκ παραδέχθηκε ότι αυτή τη στιγμή η ελπίδα για μια επιτυχή κατάληξη στην υπόθεση του Brexit είναι «εύθραυστη και απατηλή». Σημείωσε όμως «Δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από την προσπάθεια για μια θετική λύση έως την τελευταία στιγμή», αλλά φρόντισε να διαμηνύσει στο Λονδίνο ότι δεν πρόκειται να ξαναγίνουν διαπραγματεύσεις για το περιεχόμενο της συμφωνίας του Brexit.