Τρεις υπουργοί απειλούν και εκβιάζουν -Η Ελλάδα της παρακμής
1 year, 25 days ago
6

Δυο πρωτοφανή περιστατικά για την πολιτική ζωή του τόπου – η υπόθεση Πολάκη και τα μηνύματα Καμμένου σε Κοτζιά- φέρνουν σε εξαιρετικά δυσχερή θέση την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα, και ακυρώνουν τα ανοίγματα που κάνει ο πρωθυπουργός στην ευρύτερη κεντροαριστερά και στον μεσαίο χώρο.

Πρόκειται για περιστατικά που έχουν πάρει διεθνείς διαστάσεις (έφτασαν ως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), και τραυματίζουν ανεπανόρθωτα- εκτιμούν κοινοβουλευτικοί παράγοντες- το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Σε μια φάση μάλιστα που ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται ισχυρά πυρά, για την κυνική προσπάθεια προσεταιρισμού στελεχών του ΚΙΝΑΛ, με δέλεαρ υπουργικές θέσεις και αξιώματα.

Το πρώτο είναι η παράνομη ηχογράφηση του διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, που όχι μόνο έστειλε το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον κεντρικό Τραπεζίτη σε σάιτ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απείλησε ευθέως τον επικεφαλής της Τράπεζας, που χαίρει απόλυτης ανεξαρτησίας ότι «θάρθω από εκεί»…

Και το δεύτερο είναι το καυτό περιεχόμενο των sms που έστειλε ο άλλοτε «αναντικατάστατος» υπουργός Εθνικής Αμυνας και κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, στον υπουργό Εξωτρικών Νίκο Κοτζιά. Μηνύματα που όπως έχει πεί ο παραιτηθείς υπουργός, ήρθαν κάποια στιγμή σε γνώση του Πρωθυπουργού, χωρίς να υπάρξει όμως καμία αντίδραση.

Η ηχογράφηση του Γιάννη Στουρνάρα

Η παράνομη ηχογράφηση του Γιάννη Στουρνάρα έχει ήδη φθάσει στα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας αλλά είναι άγνωστο αυτήν την στιγμή αν θα υπάρξει επίσημη ευρωπαϊκή αντίδραση. Γιατί οι πληροφορίες θέλουν τους συναδέλφους του Γιάννη Στουρνάρα, μόλις ενημερώθηκαν χθές βράδυ αρμοδίως, να μην πίστευαν αρχικά στα αυτιά τους. Σε κάθε περίπτωση το περιστατικό δεν έχει προηγούμενο στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ήδη ο Γιάννης Στουρνάρας κάλεσε όχι μόνο την Δικαιοσύνη να επιληφθεί, ως οφείλει για παράνομες ηχογραφήσεις, αλλά και να πάρει θέση ο Πρωθυπουργός.

«Η ανήκουστη προσπάθεια του υπουργού κ. Παύλου Πολάκη να επηρεάσει τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και εμένα προσωπικά στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μας αποτελεί βάναυση θεσμική εκτροπή», σημείωσε σε δήλωσή του. «Καλώ ευθέως τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να διαφυλάξουν εμπράκτως την κατοχυρωμένη στο ευρωπαϊκό και ελληνικό Δίκαιο ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος.»

Στην ηχογραφημένη συνομιλία που διέρρευσε σε σάιτ του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης καλούσε τον Γιάννη Στουρνάρα να ελέγξει τα δάνεια του Κήρυκα Χανίων, του Πρώτου Θέματος, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ καθώς και αυτά του Αδωνι Γεωργιάδη και της Μαρίας Σπυράκη και κατέληγε με μια ευθεία απειλή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας:

«Γιατί αν δεν τα ελέγξετε, θα έρθω εγώ από εκεί και δεν θα φύγω αν δεν διατάξετε τον έλεγχο», το οποίο ακούστηκε τουλάχιστον ως έμμεση απειλή βιοπραγίας.

Μετά τον σάλο για ενδεχόμενες ποινικές συνέπειες η τελευταία γραμμή άμυνας του Παύλου Πολάκη ήταν ότι δεν κατέγραψε την συνομιλία, έστω και άν το όσα δημοσιεύθηκαν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα του διαλόγου, όπως δήλωσε.

Πρόκειται μάλλον για οπισθοχώρηση του Παύλου Πολάκη, ωστε να αποφύγει την εμπλοκή με την Δικαιοσύνη, αφού όπως φαίνεται και από ένα απόσπασμα από τον διάλογο των δύο, η αποτύπωση είναι επί λέξει:

Πολάκης: «Ο κ. Στουρνάρας;»

    Στουρνάρας: «Μάλιστα, ο ίδιος»

    Πολάκης: «Είμαι ο Παύλος ο Πολάκης»

    Στουρνάρας: «Γεια σας τι κάνετε;»

    Πολάκης: «Είμαι πάρα πολύ καλά. Σας πήρα τηλέφωνο γιατί θέλω να σας πω ότι πολύ καλά κάνετε και ελέγχετε το δάνειο που πήρα από την Attica Bank. Αυτός είναι ο θεσμικός σας
    ρόλος»

    Στουρνάρας: «Μα όχι εμείς δεν έχουμε κάνει κάτι»

    Πολάκης: «Είδα πως έχετε βγάλει μία ανακοίνωση»

    Σημειώνεται οτι αφορμή για το ανήκουστο επεισόδιο ήταν το καταναλωτικό δάνειο που πήρε ο Παύλος Πολάκης από την Τράπεζα Αττικής, ύψους 100.000 ευρώ, με αμφίβολες εγγυήσεις, δάνειο που ήλεγξε η Τράπεζα της Ελλάδος και έκρινε ότι έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες. Κατά πόσον οι εγγυήσεις που έχουν δοθεί ικανοποιούν τους κανόνες θα γίνει σε δεύτερο χρόνο…

Κάποιες αποστάσεις από το Μαξίμου

    Για να προλάβει τις αντιδράσεις το Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαβεβαιώνει οτι σέβεται την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, και χωρίς να πάρει θέση υπέρ του Πολάκη:

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει εδώ και 4 ολόκληρα χρόνια ότι σέβεται απολύτως την κείμενη νομοθεσία που προβλέπει την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, ακόμη και όταν ο διοικητής της έχει διαφοροποιηθεί σε κρίσιμα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής.

Τον ίδιο όμως σεβασμό στην ανεξαρτησία και την αρχή της πολιτικής ουδετερότητας οφείλουν εμπράκτως να αποδεικνύουν όλες οι πλευρές.»

Τα καυτά μηνύματα του Πάνου Καμμένου

Το δεύτερο απίστευτο περιστατικό αφορά τα μηνύματα που έστειλε ο Πάνος Καμμένος, όταν ήταν ακόμα μέλος της κυβέρνησης και κυβερνητικός εταίρος στον Νίκο Κοτζιά. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πλέον μία πραγματικότητα και ο υπουργός Αμυνας αρχίζει τις υπόγειες επιθέσεις. Αν στην περίπτωση του Παύλου Πολάκη η μεθοδολογία θυμίζει σκοτεινές οργανώσεις και μεθοδολογία υποκόσμου, στην περίπτωση του Πάνου Καμμένου, η φρασεολογία θυμίζει κάτι χειρότερο. Τα στοιχεία που κατέθεσε ο Νίκος Κοτζιάς στην αναφορά του στον Αρειο Πάγο δεν διαψεύστηκαν ποτέ.

Γράφει στην αναφορά του:

Α) Στις 15.07.2018 και ώρα 03.23 και ενώ βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στην Βολιβία, έλαβε στο κινητό τηλέφωνό το εξής μήνυμα από τον μηνυόμενο: «Αρκετά ανέχτηκα τις αυθαιρεσίες σου και την μανία αυτοπροβολής σου στα ΜΜΕ. Την επόμενη φορά που θα πιάσεις στο στόμα σου εμένα ή τους ΑΝΕΛ θα σε ξεφτιλίσω δημόσια, η εμπλοκή σου με τις βίζες και τον συνέταιρο του Σόρος με τον Πλατή θα ψαχτεί και αλλοίμονο αν έχεις κάνει συναλλαγή».

Β) Στις 30.09.2019, ημέρα Κυριακή και ώρα 20.12 και ενώ βρισκόταν στο Εξωτερικό για υπηρεσιακούς λόγους: «Τώρα θα απολογηθείς για τα 24.000.000 ευρώ απόρρητα … αλήτη» στις 20.32 την ίδια ημέρα «… Μαζέψου γιατί θα σε τελειώσω».

Και σε αυτήν την περίπτωση αν και τα περιστατικά ήρθαν σε γνώση του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας σιώπησε.

Μάλιστα, ο κ. Κοτζιάς, μεταξύ άλλων ζήτησε την προστασία της δικαιοσύνης υποστηρίζοντας: «Πιστεύω και είναι ανάγκη το δικαστήριο να με προστατεύσει. Θα ήθελα δε να πω και να δηλώσω ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης, ότι η μεθοδευμένη από εκείνον στοχοποίησή μου από το καλοκαίρι του 2018, τον καθιστά εν δυνάμει υπεύθυνο εφόσον συμβεί οτιδήποτε κακό σε μένα και στην οικογένειά μου, στη σωματική και πνευματική μας υγεία. Μια στοχοποίηση που για κάποιον ο οποίος γνωρίζει από διεθνείς σχέσεις μπορούσε να δώσει την εντύπωση ότι υπήρχε κάτι άλλο πίσω από αυτό το «ανεξήγητο μένος».