Τρίτη δόση εμβολίου έπειτα από έξι μήνες; – Τι εξετάζουν οι ΗΠΑ
2 years, 7 months ago
6

Τρίτη δόση εμβολίου στους έξι μήνες αντί για τους οκτώ; Δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει πως η πιθανότητα είναι πολύ ισχυρή.

Αίτηση για έγκριση τρίτης, ενισχυτικής, δόσης του εμβολίου των Pfizer / BioNTech κατέθεσε η εταιρεία στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα από τη Φάση 3 των κλινικών δοκιμών.

Την είδηση έκανε γνωστή ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά μέσω Twitter

Pfizer Μπουρλά Τρίτη δόση

Η Pfizer έκανε αίτηση για την έγκριση ενισχυτικής δόσης για όσους είναι άνω των 16 ετών και μέσα στην εβδομάδα θα καταθέσει στον FDA τα δεδομένα. Η κίνηση αυτή, έρχεται, ενώ οι εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια υποστηρίζουν ότι μια τρίτη δόση αυξάνει τα επίπεδα των αντισωμάτων κατά του κορονοϊού.

Οι κλινικές δοκιμές έδειξαν ισχυρή ανοσοαπόκριση  κατά του αρχικού στελέχους της Covid19 σε 306 ανθρώπους ηλικίας 18 – 55 ετών.

Οι συμμετέχοντες στις δοκιμές έλαβαν την τρίτη δόση έως και 8 μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους, και τα αντισώματα ήταν 3,3 φορές περισσότερα μετά την τρίτη δόση σε σχέση με αυτά που αναπτύχθηκαν ένα μήνα μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Οι εταιρείες ανέφεραν ότι στο 99,5% των συμμετεχόντων παρατηρήθηκε τετραπλάσια ανοσολογική απόκριση μετά την τρίτη δόση συγκριτικά με το 98% μετά τη δεύτερη δόση.

Πριν λίγες μέρες τα Gertner Institute και KI Institute του Ισραήλ, ανακοίνωσαν επίσης ότι, μεταξύ των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω, η προστασία από την μόλυνση που εξασφαλίζεται 10 ημέρες μετά την τρίτη, αναμνηστική δόση είναι τέσσερις φορές υψηλότερη σε σχέση με την προστασία που παρέχεται έπειτα από τις δύο δόσεις.

Τρίτη δόση στους έξι μήνες;

Οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές στις ΗΠΑ μπορεί να εγκρίνουν μία τρίτη δόση εμβολίου για ενήλικους κατά της COVID-19 τουλάχιστον έξι μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους, αντί του διαστήματος των οκτώ μηνών, όπως είχε ανακοινωθεί προηγούμενα, ανέφερε χθες, Τετάρτη, η εφημερίδα «The Wall Street Journal».

Η έγκριση για ενισχυτικές δόσεις των τριών εμβολίων που είναι διαθέσιμα στις ΗΠΑ αναμένεται στα μέσα Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα που επικαλέστηκε μία πηγή που έχει λάβει γνώση για τα σχέδια που υπάρχουν.

Πρόκειται για τα εμβόλια της Pfizer Inc – BioNTech SE, της Moderna Inc και της Johnson & Johnson.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, οι αμερικανικές αρχές χορήγησαν πλήρη έγκριση στο εμβόλιο των δύο δόσεων της Pfizer κατά της COVID-19.

Η Moderna ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι ολοκληρώνει μία πλήρη επανεξέταση, η οποία απαιτείται για την πλήρη έγκριση του εμβολίου της για τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 18 ετών.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι μία οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη, θα υπόκειται στο πεδίο αρμοδιότητας των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC).

Το CDC ανακοίνωσε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διάθεση της ενισχυτικής δόσης εξαρτάται από ενεργειες της FDA που εκκρεμούν και από τη σύσταση που θα γίνει στην αναφερόμενη υπηρεσία από τη Συμβουλευτική Επιτροπή για τις Εμβολιαστικές Πρακτικές στις ΗΠΑ.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) παρέπεμψε στην κοινή ανακοίνωση που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην ανακοίνωση αυτή, η FDA ανέφερε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται για τη διάθεση της τρίτης δόσης από τα μέσα Σεπτεμβρίου στους Αμερικανούς που έχουν λάβει τα εμβόλια των δύο δόσεων της Moderna και της Pfizer πριν από οκτώ και πλέον μήνες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι η διάθεση της τρίτης δόσης θα αρχίσει αν η FDA και το CDC αποφασίσουν ότι η ενισχυτική δόση είναι αναγκαία.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ