«Τρίζει η καρέκλα» της φον ντερ Λάιεν – Γερμανικό «παράθυρο» για ρωσοκινεζικά εμβόλια στην ΕΕ
3 years, 2 months ago
6

Πολλοί Ευρωπαίοι είναι οργισμένοι με την πρόεδρο της Κομισιόν για τη διαχείριση των εμβολίων

«Μπαρούτι» μυρίζει η ατμόσφαιρα στις Βρυξέλλες για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς φαίνεται πως δεν είναι λίγοι εκείνοι που της φορτώνουν την ευθύνη για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων, με φόντο την πρόσφατη σύγκρουση ανάμεσα στην Κομισιόν -της οποίας είναι η επικεφαλής- και την AstraZeneca.

Συγκεκριμένα, ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Daily Telegraph ανέφερε πως Ευρωπαίοι διπλωμάτες φέρεται ότι ασκούν πιέσεις στη Φον ντερ Λάιεν ακόμα και για να παραιτηθεί. Κι αυτό έπειτα από την απόφασή της για περιορισμό των εξαγωγών των εμβολίων για τον Covid-19 στη Βόρεια Ιρλανδία, παρακάμπτοντας έτσι μέρος του ισχύοντος πρωτοκόλλου για το Brexit, γεγονός που πυροδότησε οργή τόσο στο Μπέλφαστ όσο όμως και στο Λονδίνο.

Απόφαση που πήρε πίσω αργότερα, μετά την κατακραυγή, ανακοινώνοντας ότι αποσύρει το σχέδιό της να παρακάμψει μέρος του Πρωτοκόλλου για το Brexit.

Σύμφωνα πάντα με την Telegraph, η οποία επικαλείται καλά πληροφορημένες ανώνυμες πηγές, συνεργάτες της φέρεται ότι την έχουν κατηγορήσει πως διακατέχεται από εκδικητική διάθεση έναντι των Βρετανών και της κυβέρνησής του έπειτα από το Brexit. «Γνωρίζετε ποιος είναι επικεφαλής της πολιτικής για την πανδημία του Covid-19 αυτή τη στιγμή. Η Φον ντερ Λάιεν γίνεται ολοένα και πιο εκδικητική λόγω του Brexit» φέρεται ότι είπε πηγή, περιγράφοντας το κλίμα που επικρατεί στην έδρα της Κομισιόν όταν ρωτήθηκε για το ποιος πίεσε για να περάσει η πρόταση για το φρένο στις εξαγωγές εμβολίων στη Βόρεια Ιρλανδία.

Την ίδια στιγμή, ένας άλλος Ευρωπαίος διπλωμάτης φέρεται ότι είπε πως η κατάσταση αυτή θέτει εν αμφιβόλω την παραμονή της επικεφαλής της Κομισιόν στο πόστο της. Ερωτηθείς, πάντως, εκπρόσωπος της επικεφαλής της Κομισιόν για την κατάσταση, αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για ζητήματα που σχετίζονται με την εσωτερική διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Γερμανία άφησε… παραθυράκι για ρωσικά και κινεζικά εμβόλια στην ΕΕ

Με την κατάσταση να έχει φτάσει στο απροχώρητο και τους λαούς της Ευρώπης -λόγω των αστοχιών των Βρυξελλών στις προμήθειες εμβολίων- να βρίσκονται εκτεθειμένοι στους κινδύνους ενός εξαιρετικά πιθανού τρίτου κύματος εξάπλωσης της πανδημίας, ο Γερμανός υπουργός Υγείας άφηνε το Σαββατοκύριακο ανοικτή μια… πόρτα.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στη Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Γενς Σπαν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν τελικά στην Ευρώπη ρωσικά και κινεζικά εμβόλια, εν μέσω καθυστερήσεων στις παραδόσεις από φαρμακευτικές εταιρίες, με τις οποίες έχει συνάψει συμβόλαια η Ε.Ε.

«Αν τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία παρασκευάζονται, μπορεί να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας» τόνισε ο Σπαν.

Θυμίζουμε ότι η Ρωσία είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ότι θα μπορούσε να διαθέσει 100.000.000 δόσεις του εμβολίου Sputnik V στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, επιτρέποντας έτσι τον εμβολιασμό κάπου 50.000.000 Ευρωπαίων πολιτών.

newsbreak.gr