«Τσέχικος σκαντζόχοιρος»: Η παλιά τακτική που εφαρμόζουν ξανά οι Ουκρανοί
2 years, 15 days ago
6

Στην Ουκρανία και στους δρόμους των υπό πολιορκία πόλεων βλέπουμε τους Ρώσους να τα βρίσκουν σκούρα μπροστά σε μία κλασική αντιαρματική άμυνα, τον λεγόμενο και τσέχικο σκαντζόχοιρο.

Τι κι αν η τεχνολογία παίζει καθοριστικό ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία, την ώρα μάλιστα που οι χρήστες του διαδικτύου παρατηρούν τις εξελίξεις κυρίως από τα social media, φαίνεται πως υπάρχουν ακόμη παλιές τακτικές που χρησιμοποιούνται στην εμπόλεμη ζώνη.

 

Στην Ουκρανία και στους δρόμους των υπό πολιορκία πόλεων βλέπουμε τους Ρώσους να τα βρίσκουν σκούρα μπροστά σε μία κλασική αντιαρματική άμυνα, τον λεγόμενο και «τσέχικο σκαντζόχοιρο».

Πρόκειται για μία κατασκευή από μεταλλικές δοκούς, οι οποίες σχηματίζουν γωνίες και ακμές και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στο να εμποδίζει ελαφρά έως μεσαία άρματα μάχης και οχήματα μεταφοράς προσωπικού στο να διασπάσουν μία γραμμή άμυνας.

 

Το όνομά του δείχνει ότι προέρχεται από την Τσεχοσλοβακία, και είχε χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη έκταση πριν την εισβολή των Γερμανών για την κατάληψη της Σουδητίας το 1938.

Στην αρχή ήταν κατασκευασμένος από οπλισμένο σκυρόδεμα, όμως στην πορεία αποδείχτηκε ότι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός και ευέλικτος στην τοποθέτησή του αν φτιαχτεί από μεταλλικές δοκούς. 

Ο τσέχικος σκαντζόχοιρος χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, κατά κύριο λόγο από τον στρατό της Σοβιετικής Ένωσης. Μπορούσε να είναι εξίσου αποτελεσματικός και με πιο απλά υλικά, όπως από μεγάλα καδρόνια ξύλου.

Ο τσέχικος σκαντζόχοιρος έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον σε αστικές μάχες, καθώς είναι πολύ εύκολο να μπλοκάρει ένα μηχανοκίνητο κονβόι, καθιστώντας τα οχήματα εύκολο στόχο για τους αμυνόμενους.

in.gr