Twitter: Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Έλον Μασκ
1 year, 11 months ago
6

Τις διαπραγματεύσεις  με τον Έλον Μάσκ ξεκίνησε το Twitter για το τίμημα της εξαγοράς της εταιρείας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters. Η απόφαση της εταιρείας δεν σημαίνει ότι θα αποδεχτεί την προσφορά του 54,20 δολαρίων ανά μετοχή. Σημαίνει, ωστόσο, ότι το Twitter διερευνά τώρα εάν η πώληση της εταιρείας στον Μασκ είναι δυνατή με ελκυστικούς όρους.

Ο Μασκ, διευθύνων σύμβουλος του κολοσσού ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla Inc είχε συναντήσεις τις τελευταίες μέρες με τους μετόχους του Twitter, αναζητώντας υποστήριξη για την προσφορά του. Το όραμα για την εταιρεία είναι να κάνει  «ιδιωτική» τη πλατφόρμα στην οποία θα επικρατεί η ελευθερία του λόγου. Πολλοί μέτοχοι του Twitter επικοινώνησαν με την εταιρεία, αφού ο Μασκ περιέγραψε το λεπτομερές σχέδιο χρηματοδότησης και την προέτρεψαν να μην αφήσει την ευκαιρία για συμφωνία να χαθεί.

Τι αναζητά το Twitter

Ο Έλον Μάσκ  επιμένει ότι προσφορά του για το Twitter είναι η «καλύτερη και η τελική» και αυτό αποτελεί τροχοπέδη στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία. Παρόλα αυτά, το διοικητικό συμβούλιο του Twitter αποφάσισε να συνεργαστεί με τον Μασκ για να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ικανότητά του να ολοκληρώσει τη συμφωνία και ενδεχομένως να αποκτήσει καλύτερους όρους, πρόσθεσαν οι πηγές.

Το Twitter επίσης  δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα διερευνήσει την πώληση της εταιρείας για να ασκήσει πίεση στον Μασκ να αυξήσει την προσφορά του. Επίσης θέλει να μάθει αν πραγματοποιούνται έρευνες από ρυθμιστικές αρχές για τον Μασκ, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελούν κίνδυνο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Εξετάζει επίσης εάν οι ρυθμιστικές αρχές σε κάποια από τις μεγάλες αγορές που δραστηριοποιείται θα μπορούσαν να κινηθούν νομικά σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης της Tesla εξαγόραζε το Twitter.

Υπενθυμίζεται ότι πριν μια εβδομάδα το δ.σ. του Τwitter υιοθέτησε την απόφαση που συνήθως λαμβάνεται για να αποτραπεί μια πιθανή εχθρική εξαγορά , απαντώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην εκπεφρασμένη πρόθεση του Έλον Μασκ να αποκτήσει τον έλεγχο της εταιρείας. Πρόκειται για αυτό που συχνά αποκαλείται «δηλητηριώδες χάπι»: Εάν οποιοδήποτε άτομο ή ομάδα αποκτήσει πραγματική ιδιοκτησία τουλάχιστον του 15% των κοινών μετοχών της Twitter χωρίς την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου, οι άλλοι μέτοχοι θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν επιπλέον μετοχές με έκπτωση.

Σύμφωνα με τις πηγές, το διοικητικό συμβούλιο του Twitter ανησυχεί ότι  ότι αν δεν διαπραγματευτεί με τον Μασκ, πολλοί μέτοχοι θα μπορούσαν να τον υποστηρίξουν στην προσφορά εξαγοράς.Επιπλέον η εταιρεία ανησυχεί ότι το διαπραγματευτικό της ατού θα εξασθενούσε σημαντικά εάν αποδειχτεί ότι κινείται ενάντια στη θέληση πολλών επενδυτών, πρόσθεσαν οι πηγές.

Τo τίμημα της εξαγοράς

Οι προσδοκίες  για το τίμημα της εξαγοράς διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό για τους μετόχους, ανέφεραν οι πηγές. Οι ενεργοί μακροπρόθεσμοι μέτοχοι, οι οποίοι μαζί με τα αμοιβαία κεφάλαια κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών του Twitter, έχουν υψηλότερες προσδοκίες για τις τιμές, μερικοί ανεβάζουν τον πήχη  στα 60 δολάρια  ανά μετοχή. Είναι επίσης διατεθειμένοι να δώσουν στον Parag Agrawal, ο οποίος έγινε διευθύνων σύμβουλος του Twitter τον Νοέμβριο, περισσότερο χρόνο για να ενισχύσει την αξία της μετοχής της εταιρείας

«Δεν πιστεύω ότι η προτεινόμενη προσφορά του Έλον Μασκ (54,20 δολάρια ανά μετοχή) πλησιάζει την εγγενή αξία του Twitter δεδομένων των προοπτικών ανάπτυξής του», έγραψε στις 14 Απριλίου ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Alwaleed bin Talal, μέτοχος του Twitter.

Οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές, όπως τα hedge funds, θέλουν το Twitter να αποδεχθεί την προσφορά του Μασκ ή να ζητήσει μόνο μια μικρή αύξηση. Ορισμένοι μάλιστα  ανησυχούν ότι η πρόσφατη βουτιά στην αξία των μετοχών τεχνολογίας εν μέσω ανησυχιών για τον πληθωρισμό και την οικονομική επιβράδυνση καθιστά απίθανο το Twitter να είναι σε θέση να προσφέρει περισσότερη αξία για τον εαυτό του σύντομα, πρόσθεσαν οι πηγές.

Πηγή: ot.gr