Τυνησία: Μέλη των ειδικών δυνάμεων σκότωσαν τρεις τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους
2 months, 20 days ago
6

Μέλη των ειδικών δυνάμεων της Τυνησίας σκότωσαν τρία φερόμενα ως μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη διάρκεια μαχών κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, δήλωσε αξιωματικός του στρατού.

Μερικές ημέρες νωρίτερα, το ΙΚ διένειμε μέσω Διαδικτύου φωτογραφίες μαχητών του, με όπλα στα χέρια, σε βουνά όπου κρύβονται επί χρόνια.

«Οι δυνάμεις μας σκότωσαν τρεις τρομοκράτες, που υπάρχουν υποψίες πως ανήκουν στο Νταές, σε μάχες στα όρη Σαλούμ στην Κασερίν», δήλωσε ο συνταγματάρχης Χουσάμ Ζμπίμπλι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιώντας ένα ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά.

Η Τυνησία, μια από τις χώρες του αραβικού κόσμου όπου το κράτος συγκριτικά έχει πιο κοσμικό χαρακτήρα, μετατράπηκε σε στόχο εξτρεμιστών αφού χαρακτηρίστηκε υπόδειγμα δημοκρατικής μετάβασης μετά τη λαϊκή εξέγερση εναντίον του αυταρχικού πρώην προέδρου Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλί το 2011, όταν ξέσπασε η λεγόμενη Αραβική Άνοιξη.

Ορισμένοι τζιχαντιστές δρουν σε απομακρυσμένες περιοχές κοντά στα σύνορα με την Αλγερία. Η Τυνησία υπέστη τρεις πολύνεκρες επιθέσεις το 2015, δύο από τις οποίες είχαν στόχο τουρίστες: η πρώτη στο μουσείο Μπάρντο της Τύνιδας, η δεύτερη σε μια παραλία στη Σους. Η τρίτη είχε στόχο μέλη της προεδρικής φρουράς στην πρωτεύουσα. Την ευθύνη και για τις τρεις ενέργειες αυτές ανέλαβε το ΙΚ.

Αφού κατέρρευσε εκείνη τη χρονιά, ο τομέας του τουρισμού της Τυνησίας σταδιακά ανέκαμψε.