Τζόκοβιτς: “Φιάσκο των διοργανωτών” λένε αυστραλιανά ΜΜΕ – Oι τελευταίες εξελίξεις
2 years, 3 months ago
6

Δέκα ημέρες πριν από την έναρξη του Australian Open (17-30 Ιανουαρίου), του οποίου είναι ο κάτοχος στις τρεις τελευταίες διοργανώσεις (σύνολο 9), ο Νόβακ Τζόκοβιτς πέρασε άλλη μια νύχτα σε ένα δωμάτιο σε κέντρο κράτησης, το οποίο χρησιμοποιούσε η αυστραλιανή κυβέρνηση για να κρατούνται άτομα σε παράτυπους μετανάστες.

Ο νούμερο ένα στον κόσμο του τένις, η τύχη του οποίου θα κριθεί στην έφεση της Δευτέρας, μεταφέρθηκε εκεί μετά την ακύρωση της βίζας από τελωνειακούς υπαλλήλους που του αρνήθηκαν την είσοδο στη χώρα, λόγω έλλειψης απαραίτητων εγγράφων για την απόκτηση ιατρικής εξαίρεσης από την υποχρέωση εμβολιασμού.

Σύμφωνα με την αυστραλιανή κυβέρνηση, τα έγγραφα του Σέρβου δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για εμβολιασμό κατά της Covid-19. Αυτό είναι πιο σοβαρό για τους ξένους υπηκόους που εισέρχονται στη χώρα, σε σχέση με τις κυρώσεις που επιβάλλονται στους Αυστραλούς οι οποίοι επιθυμούν να επωφεληθούν από εξαίρεση από τον εμβολιασμό.

Η κύρια διαφορά συνίσταται στο ότι είναι δυνατό στην Αυστραλία ένας γηγενής να επωφεληθεί προσωρινής εξαίρεσης από τον εμβολιασμό, αποδεικνύοντας ότι έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό τους προηγούμενους έξι μήνες, όμως αυτή η δυνατότητα δεν ισχύει για αλλοδαπούς που εισέρχονται στην Αυστραλία. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι ο Τζόκοβιτς ανέφερε προηγούμενη νόσηση για να δικαιολογήσει ότι δεν είχε εμβολιαστεί πλήρως.

Η Αυστραλιανή Ομοσπονδία Αντισφαίρισης (Tennis Australia) και η κυβέρνηση της Πολιτείας της Βικτώριας έχουν εφαρμόσει σε ορισμένες περιπτώσεις εξαιρέσεις εμβολιασμού προκειμένου αθλητές να συμμετάσχουν στο τουρνουά. Σύμφωνα με την Tennis Australia, αυτοί οι κανόνες απαιτούν οι τυχόν εξαιρέσεις να εγκρίνονται από δύο ειδικές ιατρικές επιτροπές.

Αλλά «μια εξαίρεση που χορηγείται από την κυβέρνηση της πολιτείας της Βικτώριας για να παίξει τένις σε αυτήν την πολιτεία είναι εντελώς διαφορετική από οποιαδήποτε εξαίρεση ή προϋπόθεση εισόδου στην Αυστραλία», δήλωσε η Κάρεν Άντριους, υπουργός Εσωτερικών της χώρας. Για την είσοδο στην Αυστραλία χρειάζεται βίζα αλλά και να πληρούνται οι προϋποθέσεις εισόδου: αρνητικό τεστ και πλήρης εμβολιασμός ή ιατρική απόδειξη αντένδειξης εμβολιασμού.

Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στο ABC Channel ότι ο Τζόκοβιτς έδωσε στους αξιωματικούς της συνοριακής αστυνομίας ιατρική απαλλαγή σε επιστολόχαρτο του Tennis Australia, υπογεγραμμένο από τον επικεφαλής ιατρό της ομοσπονδίας. Το τελευταίο απορρίφθηκε, σύμφωνα με τους ίδιους. Η κυβέρνηση είπε ότι είχε ήδη προειδοποιήσει την Tennis Australia γι΄ αυτό.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, φαίνεται ότι η ευθύνη της Tennis Australia είναι ξεκάθαρη σε αυτό το φιάσκο. Διότι σύμφωνα με την καθημερινή εφημερίδα The Advertiser, οι αρχές της χώρας έχουν προειδοποιήσει δύο φορές τον διοργανωτή ότι μόλυνση μικρότερη των έξι μηνών δεν ισοδυναμεί με εμβολιασμό. Ωστόσο, αυτό είναι το μήνυμα που φέρεται να έστειλε η Tennis Australia στις αρχές Δεκεμβρίου στους παίκτες, επομένως και στον Τζόκοβιτς.

Στο έγγραφο που εστάλη στους παίκτες, η Tennis Australia περιέγραψε τη διαδικασία δύο βημάτων που απαιτούνται για να επιτραπεί σε έναν μη εμβολιασμένο παίκτη να αγωνιστεί στο Australian Open. Αρχικά, απόκτηση πιστοποιητικού εξαίρεσης στο εξωτερικό που θα αποδεικνύει ότι το άτομο έχει προσβληθεί από την Covid-19 κατά τους τελευταίους έξι μήνες. Στη συνέχεια, μια δεύτερη εξαίρεση εγκεκριμένη από ανεξάρτητο Αυστραλό γιατρό ή ομάδα ειδικών ιατρών.

Οι πιθανότητες του Τζόκοβιτς να υπερασπιστεί τον τίτλο του εξαρτώνται πλέον από την απόφαση ενός ομοσπονδιακού δικαστή. Η ακροαματική διαδικασία έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί τη Δευτέρα.

Πηγή: filathlos.gr

enikos.gr