Β. Μακεδονία – Μετά τη στρατιωτική συμφωνία και σεμινάρια κατάρτισης σε τούρκους εκπαιδευτικούς
2 years, 7 months ago
6

Τουρκικό εργαστήριο και σεμινάριο κατάρτισης για τούρκους εκπαιδευτικούς πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια, την πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, όπως γράφει η τουρκική Haberler.

Οι διοργανωτές

Ο κύκλος των σεμιναρίων διοργανώθηκε από το ινστιτούτο Yunus Emre των Σκοπίων με την υποστήριξη της τουρκικής πρεσβείας στα Σκόπια και σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Επιστήμης της Βόρειας Μακεδονίας.

Τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα των Σκοπίων καθώς και στη Στρούγκα και τη Στρώμνιτσα στις 16-18 Αυγούστου.

Στην τελετή λήξης του προγράμματος στα Σκόπια παραβρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Επιστήμης της Βόρειας Μακεδονίας Αραφάτ Σαμπάνι, ο Διευθυντής Τουρκικής Διδασκαλίας και Τουρκολογίας του Ινστιτούτου Yunus Emre, καθηγητής Γιαβούζ Καρτάλιογλου, ο συντονιστής της TİKA Σκοπίων Χαλίμ Ομέρ Σογκούτ, ο συντονιστής του τουρκικού ιδρύματος «Maarif North Macedonia», Μουσταφά Ντιλίογλου, ακαδημαϊκοί και καθηγητές του τουρκικού Τμήματος Φιλολογικής Σχολής Σκοπίων.

Στην ομιλία του, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Επιστήμης της Βόρειας Μακεδονίας Σαμπάνι είπε ότι αυτή η συνάντηση οργανώθηκε για να παρουσιάσει μια επιστημονική προοπτική στα προβλήματα της τουρκικής εκπαίδευσης στη χώρα και να προσφέρει εκπαιδευτικές, διοικητικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές διαστάσεις.

Περίπου 100 εκπαιδευτές

Δήλωσε επίσης ότι τα προβλήματα στην τουρκική εκπαίδευση και προτάσεις λύσεων θα συζητηθούν σε 65 δημοτικά σχολεία και 13 λύκεια της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Καρτάλιογλου ενημέρωσε ότι περίπου 100 εκπαιδευτές παρακολούθησαν τα σεμινάρια και τόνισε:

«Από τη Δευτέρα, παραδίδουμε διάφορα μαθήματα σε τούρκους δασκάλους που διδάσκουν τουρκικά σε όλη τη Βόρεια Μακεδονία, με πέντε τούρκους εμπειρογνώμονες που ήρθαμε από την Τουρκία για να βοηθήσουμε την επαγγελματική τους εξέλιξη και να βελτιστοποιήσουμε τις ικανότητές τους».

Στρατιωτική συμφωνία

Τις προηγούμενες ημέρες, η υπουργός Αμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με τον τούρκο ομόλογό της Χουλουσί Ακάρ, με τον οποίο υπέγραψαν πενταετή συμφωνία στρατιωτικο-οικονομικής συνεργασίας, εκ μέρους των κυβερνήσεων των δύο χωρών, και πρωτόκολλο για την εφαρμογή της.

Πηγή: haberler.com/echedoros-a.gr

 

in.gr