Βασίλισσα Ελισάβετ: Γιατί o πρίγκιπας Φίλιππος παραμένει άταφος
1 year, 6 months ago
6

Το Royal Vault είναι ο χώρος ανάπαυσης πολλών βασιλικών απογόνων, συνολικά 24

Άταφος παραμένει για περίπου ενάμιση χρόνο ο πρίγκιπας Φίλιππος καθώς, όπως στη ζωή, έτσι και στο θάνατο βρέθηκε και πάλι σε δεύτερη μοίρα, αφού έπρεπε να περιμένει μέχρι να πεθάνει η σύζυγός του βασίλισσα Ελισάβετ προκειμένου να ταφεί στην τελευταία του κατοικία.

Σύμφωνα με το τελετουργικό, η σορός του έχει τοποθετηθεί σε αναμονή στο Royal Vault, ένα σκοτεινό σπήλαιο που είναι κάτω από το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνσδορ.

Διαβάστε επίσης: «Είσαι άρρωστος γέρος» – Αναστάτωση στη νεκρική πομπή της βασίλισσας Ελισάβετ

Στο συγκεκριμένο χώρο έχει ταφεί ο Βασιλιάς Τζορτζ, όπως και η Βασιλομήτωρ, ενώ εκεί βρίσκονται και οι στάχτες της Πριγκίπισσας Μαργαρίτας που αποτεφρώθηκε. 

Διαβάστε επίσης: Ίσως το πιο απόρρητο σχέδιο των τελευταίων ετών – Πώς οι παγκόσμιοι ηγέτες θα πάνε στην κηδεία της Ελισάβετ 

Το Royal Vault

Το Royal Vault είναι ο χώρος ανάπαυσης πολλών βασιλικών απογόνων, συνολικά 24.

Έτσι, τώρα η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος θα ταφούν ο ένας δίπλα στον άλλο στο King George VI Memorial Chapel, που βρίσκεται επίσης στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο της βασιλικής οικογένειας, ο πρίγκηπας Φίλιππος είχε δευτερεύουσα θέση στην ιεραρχία μετά τη βασίλισσα, όπως ακριβώς και όταν ήταν εν ζωή. 

Διαβάστε επίσης: Η βασίλισσα Ελισάβετ όπως δεν την έχετε ξαναδεί: Με μίνι φόρεμα και… σταυροπόδι [εικόνα]

Ο γάμος της Ελισάβετ με τον Φίλιππο

Η βασίλισσα Ελισάβετ παντρεύτηκε τον Φίλιππο, τότε αξιωματικό του ναυτικού, στο Αββαείο του Ουέστμινστερ το 1947.

Το ζευγάρι απέκτησε τέσσερα παιδιά: Τον Κάρολο, πρίγκιπα της Ουαλίας (έτος γέννησης 1948), την πριγκίπισσα Άννα (ε.γ. 1950), τον πρίγκιπα Άντριου (ε.γ. 1960) και τον πρίγκιπα Έντουαρντ (ε.γ. 1964). Ο γάμος τους κράτησε 73 χρόνια, μέχρι τον θάνατο του Φιλίππου, τον Απρίλιο του 2021, σε ηλικία 99 ετών.

Μετά τον θάνατό του, η Ελισάβετ έχασε τη λάμψη της. Μπορεί μέσα από τις δημόσιες εμφανίσεις της να προσπαθούσε να δώσει το αισιόδοξο μήνυμα πως «η ζωή προχωράει μπροστά», ωστόσο για την ίδια είχε ξεκινήσει μια άνιση μάχη με πολλαπλά προβλήματα υγείας μέχρι που κατέληξε στο κάστρο της στη Σκωτία.

Λίγες ημέρες μετά το θάνατο του συζύγου της, η βασίλισσα Ελισάβετ γιόρτασε τα πρώτα της γενέθλια χωρίς εκείνον, οικογενειακά και ήσυχα με την κόρη της πριγκίπισσα Άννα και την νύφη της Σόφι.

Στις 27 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία τελείωσε το πένθος που είχε κηρύξει η βασιλική οικογένεια για τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου, η Ελισάβετ επέστρεψε στα καθήκοντα της. Από το κάστρο του Ουίνσδορ, η 95χρονη τότε είχε δώσει διαδικτυακά το «παρών» στις επαγγελματικές της υποχρεώσεις και περίπου έναν μήνα μετά τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου είχε πραγματοποιήσει και την πρώτη της δημόσια εμφάνιση.

Σε αυτή συνοδευόταν από τον πρωτότοκο γιο της, πρίγκιπα Κάρολο και τη σύζυγο του Καμίλα, Δούκισσα της Κορνουάλης. 

in.gr