Βίντεο: Ρωσικό μαχητικό παρενοχλεί αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα
10 months, 1 day ago
6

Την παρενόχληση ενός αμερικανικού πολεμικού αεροσκάφους πάνω από την Μαύρη Θάλασσα, από ένα ρωσικό Σουκόι, καταγγέλλουν οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το navy.mil το περιστατικό συνέβη σήμερα Δευτέρα 5 Νοεμβρίου. Ενα αεροσκάφος EP-3 Aries του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, το οποίο πετούσε στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, παρεμποδίστηκε από ένα ρωσικό SU-27.

Αυτή η ενέργεια χαρακτηρίζεται ως «μη ασφαλής» καθώς το ρωτικό SU-27 «πραγματοποίησε ένα πέρασμα υψηλής ταχύτητας ακριβώς μπροστά από το αεροσκάφος της αποστολής, θέτοντας σε κίνδυνο τους πιλότους και το πλήρωμα». Μάλιστα, το SU-27 έκανε και δεύτερο «πέρασμα» πολύ κοντά από το αμερικανικό αεροσκάφος και στη συνέχεια άνοιξε τον μετα-καυστήρα του, πραγματοποιώντας μια ανοικτή δεξιά στροφή.

Το πλήρωμα του αμερικανικού ΕΡ-3 ανέφερε αναταράξεις και δονήσεις. Η διάρκεια της «παρακολούθησης» από το ρωσικό Σουκόι, ήταν περίπου 25 λεπτά.

Δείτε το βίντεο:

«Παρότι είναι δικαίωμα του ρωσικού στρατού να κάνει ασκήσεις μέσα στον διεθνή εναέριο χώρο, αυτή η ενέργεια ήταν ανεύθυνη» αναφέρει η αμερικανική πλευρά που υπενθυμίζει: «Περιμένουμε ότι θα συμμορφωθούν σε διεθνή πρότυπα που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια και την πρόληψη συμβάντων, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας του 1972 για την Πρόληψη των Περιστατικών στην Ανοικτή Θάλασσα (INCSEA). Οι ανασφαλείς ενέργειες αυξάνουν τον κίνδυνο εσφαλμένου υπολογισμού και το ενδεχόμενο συγκρούσεων με τον αέρα. Τα αεροσκάφη των ΗΠΑ λειτουργούσαν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και δεν προκάλεσαν αυτή τη ρωσική δραστηριότητα» καταλήγει η πλευρά των ΗΠΑ.