Βίντεο -σοκ: Οι απάνθρωπες συνθήκες στα νοσοκομεία της Βενεζουέλας του Μαδούρο [βίντεο]
1 year, 1 month ago
6

Εικόνες που σοκάρουν με τις απάνθρωπες συνθήκες στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Βενεζουέλας -ενδεικτικές της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το σύστημα υγείας της χώρας επί των ημερών του Νικολάς Μαδούρο- κάνουν το γύρο του κόσμου.

Στο βίντεο που κατέγραψαν δημοσιογράφοι του δικτύου Caraota Digital στα επείγοντα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Καράκας διακρίνονται ασθενείς ξαπλωμένοι στο πάτωμα, άλλοι σε ράντζα στους κατάμεστους διαδρόμους κι άλλοι να περιμένουν καρτερικά καθηλωμένοι σε αναπηρικά αμαξίδια την ώρα που κάποιος γιατρός θα ασχοληθεί μαζί τους.

Από τις τουαλέτες αναδίδεται μια έντονη δυσοσμία με τις μύγες και τα λογής έντομα να αλωνίζουν στους γύρω χώρους. «Σκοτώνω τις μύγες με τα χέρια μου προσπαθώντας να κάνω κάποιο θαύμα για τους ασθενείς γιατί δεν έχουμε τίποτε για να τους σερβίρουμε το φαγητό», λέει μια νοσηλεύτρια.

Αμείλικτος ο φακός καταγράφει τη θλιβερή πραγματικότητα που προσπαθεί να αποκρύψει το καθεστώς του Μαδούρο με νοσηλευτές και συγγενείς να προσπαθούν χρησιμοποιώντας κομμάτια ύφασμα να διώξουν τα ενοχλητικά έντομα από τους αρρώστους τους.

Πριν από ένα μήνα στο ίδιο αυτό νοσοκομείο τρεις ασθενείς έχασαν τις ζωές τους λόγω μπλακάουτ σε συνδυασμό με την αφόρητη υγρασία, αφού δεν λειτουργούσαν τα κλιματιστικά…

Οι απάνθρωπες συνθήκες δεν αναμένεται να αλλάξουν στο ορατό μέλλον εκτός κι αν φθάσει σύντομα ανθρωπιστική βοήθεια από το εξωτερικό, είπαν εξαντλημένοι νοσηλευτές στους ρεπόρτερ.

Το πρόβλημα, όπως επεσήμαναν, μεγεθύνεται από την έλλειψη των φαρμάκων και του ιατροφαρμακευτικού υλικού στη χειμαζόμενη από την κρίση Βενεζουέλα. Πολλά νοσοκομεία στηρίζονται στις δωρεές ιδιωτικών επιχειρήσεων για να αντιμετωπίσουν όπως όπως την κατάσταση με τους γιατρούς να σηκώνουν τα χέρια ψηλά καθώς καλούνται να αποφασίσουν σε ποιους ασθενείς θα χορηγηθούν τα αναγκαία φάρμακα, αφού δεν φθάνουν για όλους.