Βόρεια Μακεδονία : Ανάβει φωτιές σχολικό βιβλίο για την καταγωγή των Αλβανών
3 years, 1 month ago
6

Σχολικά βιβλία έκαψαν στα Σκόπια, μπροστά από το υπουργείο Παιδείας της Βόρειας Μακεδονίας, νεαροί αλβανοί, διαμαρτυρόμενοι για όσα αναγράφονται σχετικά με την καταγωγή τους «από τους Τούρκους, τους Ρομά και τους Κιρκάσιους».

Σχολικά βιβλία έκαψαν στα Σκόπια, μπροστά από το υπουργείο Παιδείας της Βόρειας Μακεδονίας, νεαροί αλβανοί, διαμαρτυρόμενοι για όσα αναγράφονται σχετικά με την καταγωγή τους «από τους Τούρκους, τους Ρομά και τους Κιρκάσιους».

Από τους Τούρκους…

Αφορμή για αυτές τις αντιδράσεις αποτέλεσε δημοσίευμα, πριν λίγες μέρες, της αλβανικής εφημερίδας Gazeta Shqiptare με τον τίτλο «Σκάνδαλο για την καταγωγή των Αλβανών στη Βόρεια Μακεδονία».

Η εφημερίδα έγραψε ότι το σχολικό βιβλίο «Γεωγραφία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας – το 2ο έτος του αναμορφωμένου γυμνασίου» είναι γεμάτο αναλήθειες και μίσος για τους Αλβανούς.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στη σελίδα 99 γράφει πως «Οι Αλβανοί ήταν ‘Μακεδόνες’, αλλά κατά την οθωμανική κυριαρχία έγιναν Αλβανοί».


Το δημοσίευμα της αλβανικής εφημερίδας που αναφέρεται στο «Σκάνδαλο με τα σχολικά βιβλία στη Βόρεια Μακεδονία»

Επίσης, σύμφωνα πάντοτε με την αλβανική εφημερίδα, τονίζεται ότι «Οι Αλβανοί της Βόρειας Μακεδονίας έχουν ρίζες Κιρκασιανές (από τον Καύκασο), από τους Ρομά και από τους Τούρκους».

Και προστίθεται πως «Οι Αλβανοί της Βόρειας Μακεδονίας έχουν έρθει σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, ξεκινώντας από το 1780».

Στη σελίδα 104 του ίδιου βιβλίου, όπως αναφέρει το αλβανικό δημοσίευμα, σημειώνεται πως «Γι’ αυτό, οι Αλβανοί έχουν βοηθηθεί από την τουρκική κυβέρνηση», και επίσης πως «Η Αλβανία εισέβαλε στη δυτική περιοχή της χώρας μας».

Εσκισαν και έκαψαν τις σελίδες

Μέλη της νεολαίας των αλβανικών κομμάτων της Βόρειας Μακεδονίας, από τα αντιπολιτευτικά κόμματα της Συμμαχίας των Αλβανών και των Εναλλακτικών, αντέδρασαν με συμβολική διαμαρτυρία μπροστά από το υπουργείο Παιδείας, σκίζοντας και καίγοντας τις σελίδες του βιβλίου που περιέχουν αυτές τις αναφορές.

«Με αυτά τα σχολικά συγγράμματα, όπως συμβαίνει με αυτό το βιβλίο που βλέπετε εδώ, γίνεται προσπάθεια να μας προσβάλουν, προσπαθούν να απορρίψουν την ιστορία μας, και, επίσης, να θέσουν τις βάσεις ίσως για μελλοντικές επιθέσεις φασιστικών στοιχείων εναντίον Αλβανών», δήλωσε ο Ομέρ Αϊντίνι, από το Φόρουμ της Συμμαχίας των Αλβανών – Νεολαία Εναλλακτικών.

Στη δράση αυτήν ήταν παρούσες αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες, σύμφωνα με τους ακτιβιστές, επιχειρούν να αποτρέψουν εξάπλωση των αντιδράσεων εξαιτίας του σκανδάλου. 

«Υπήρχαν περίπου 30 αστυνομικοί μπροστά από το υπουργείο Παιδείας. Χωρίς καμία δικαιολογία, μας πλησίασαν για να πάρουν τα βιβλία, και να μας ρωτήσουν τι κάνουμε» πρόσθεσε ο Ομέρ Αϊντίνι.

«Δεν ξέρω γιατί είναι απαραίτητη σε έναν δημόσιο χώρο, όπου δεν υπήρχε παράνομη πράξη, η συγκέντρωση όλης αυτής της ομάδας των αστυνομικών που προφανώς δεν είχαν άλλο λόγο παρά να μας εκφοβίσουν και να μην αναδειχθεί το ζήτημα των προσβλητικών βιβλίων εναντίον των Αλβανών», δήλωσε ο νεαρός.

Υπόσχεση

Το εγχειρίδιο γεωγραφίας είναι μοναδικό παράδειγμα βιβλίου με προσβλητικό, αναληθές περιεχόμενο και παραμορφωμένα γεγονότα στη Βόρεια Μακεδονία, σημειώνει η αλβανική εφημερίδα.

Μετά τις αντιδράσεις της αλβανικής κοινότητας στη χώρα, το υπουργείο Παιδείας υποσχέθηκε να διορθώσει το περιεχόμενο.

Ωστόσο, τέτοιες υποσχέσεις υπήρξαν και στο παρελθόν, αλλά δεν είχαν οδηγήσει σε πλήρη επίλυση αυτού του προβλήματος.

Πηγή: gazetashqiptare.al, echedoros-a.gr

in.gr