Βόρεια Μακεδονία : Εκατοντάδες στις ουρές για ένα βουλγαρικό διαβατήριο
3 years, 2 months ago
6

Εκατοντάδες πολίτες στέκονται υπομονετικά στις ουρές μπροστά από το βουλγαρικό προξενείο του Μοναστηριού (Μπίτολα), στη Βόρεια Μακεδονία για να υποβάλλουν έγγραφα προκειμένου να αποκτήσουν βουλγαρικό διαβατήριο.

Εκατοντάδες πολίτες στέκονται υπομονετικά στις ουρές μπροστά από το βουλγαρικό προξενείο του Μοναστηριού (Μπίτολα), στη Βόρεια Μακεδονία για να υποβάλλουν έγγραφα προκειμένου να αποκτήσουν βουλγαρικό διαβατήριο.

Από διαφορετικές πόλεις

Ενώ η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας προσπαθεί με κάθε τρόπο να αντιπαρέλθει το βουλγαρικό βέτο για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, και η Βουλγαρία επιχειρεί με κάθε τρόπο, επίσης, να αμφισβητήσει τη γλώσσα και την ταυτότητα των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας, μπροστά από το βουλγαρικό προξενείο του Μοναστηριού (Μπίτολα) πολίτες στέκονται υπομονετικά στην ουρά για να υποβάλλουν έγγραφα προκειμένου να αποκτήσουν βουλγαρικό διαβατήριο.

Κάθε μέρα, εκατοντάδες πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας υποβάλλουν αίτηση για βουλγαρικά διαβατήρια, μεταδίδει η τοπική ιστοσελίδα Μπιτόλσκι Βέσνικ (bitolskivesnik.mk).

Η πανδημία του κοροναϊού δεν εμποδίζει πολλούς πολίτες από διαφορετικές πόλεις της χώρας, όπως Μπίτολα, Πρίλεπ, Καβαντάρσι, Αχρίδα, Κίτσεβο, Στιπ, να έρχονται καθημερινά στο Μοναστήρι και να υποβάλλουν αίτηση στο προξενείο της Βουλγαρίας για βουλγαρικά διαβατήρια.


«Ουρές μπροστά από το βουλγαρικό προξενείο για διαβατήρια» γράφει η ιστοσελίδα bitolskivesnik.mk

«Οι περισσότεροι από τους πολίτες με τους οποίους μιλήσαμε λένε ότι βρίσκονται σε μια κατάσταση στην οποία δεν βλέπουν προοπτική, δεν έχουν άλλη διέξοδο από το να φύγουν από τη Βόρεια Μακεδονία και να αναζητήσουν την τύχη τους σε μια από τις ευρωπαϊκές χώρες», όπως σημειώνεται.

Και αυτό θα το πετύχουν γρήγορα, αν λάβουν βουλγαρικά διαβατήρια.

Αλλά το πιο τραγικό είναι ότι όλοι όσοι επιδιώκουν να αποκτήσουν βουλγαρικά διαβατήρια, γράφουν σε συμβολαιογραφικές πράξεις πως αισθάνονται Βούλγαροι και έχουν βουλγαρικές ρίζες, αρνούμενοι με τον πιο άμεσο τρόπο τη «μακεδονική» ταυτότητά τους, προστίθεται στο ρεπορτάζ της ιστοσελίδας.

Σάλος από τις δηλώσεις Καρακατσάνοφ

Στο μεταξύ, σάλος έχει ξεσπάσει στη Βόρεια Μακεδονία από παλαιότερες δηλώσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού Αμυνας της Βουλγαρίας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, για τη μοναδική προοπτική ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω… Αλβανίας ή Βουλγαρίας.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Μακεδονίας, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, ο οποίος είναι και πρόεδρος του βουλγαρικού VMRO, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι για το μέλλον των Σκοπίων υπάρχουν δύο εναλλακτικές:

«Υπάρχει μέλλον, μίλησα με πολλούς πολιτικούς των Σκοπίων και τους λέω ότι έχουν δύο εναλλακτικές λύσεις, μία είναι να ενταχθούν στην Αλβανία σε 20 χρόνια και να γίνουν αλβανική επαρχία και η άλλη είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στο πλαίσιο του βουλγαρικού κράτους», όπως σημειώνει η ιστοσελίδα της Βόρειας Μακεδονίας Kurir.

Το κείμενο της συνέντευξης και το βίντεο (κάτω) δημοσιεύθηκε και από τον αλβανικό ιστότοπο του Τέτοβο, Ina. 

Και «επεισόδιο» Σερβίας – Βουλγαρίας

Σε μια άλλη ανάλογη εξέλιξη στην περιοχή, έκτακτη κλήση έλαβε ο σέρβος πρεσβευτής στη Σόφια από το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο λόγος ήταν οι δηλώσεις κατά της Βουλγαρίας από τον Ντράγκαν Σιμεούνοβιτς, σέρβο καθηγητή στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Κρατικού Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, ο οποίος είναι ταυτόχρονα διευθυντής της Εθνικής Ακαδημίας Ασφαλείας της σερβικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τους βούλγαρους διπλωμάτες, οι δηλώσεις του συνιστούν «σαφή εκδήλωση γλώσσας που ενσταλάζει άκρατο μίσος εναντίον της Βουλγαρίας και των Βουλγάρων».

«Φρικαλεότητες»

Σε δηλώσεις του στη σερβική τηλεόραση (κάτω), ο Σιμεούνοβιτς είχε αναφερθεί επανειλημμένα στους Βούλγαρους με σειρά προσβλητικών επιθέτων:

«Οι Βούλγαροι είναι γνωστοί για τις φρικαλεότητες που διαπράττουν όπου και αν πάνε… Είχαν ακόμη και μια ειδική διμοιρία βιαστών. Υπάρχει μια περίπτωση στην οικογένεια της γιαγιάς μου, κατά την οποία έβγαλαν το αγέννητο παιδί από τη μήτρα της μητέρας της και μαζί με άλλα τέσσερα παιδιά τα έκαψαν ζωντανά. Σκότωσαν ιερείς και δασκάλους για να επιβάλουν τη βουλγαρική κουλτούρα». 

Η ιστορία αφορά τη λεγόμενη εξέγερση της Τοπλίκα, το 1917, που είχε οργανωθεί από αξιωματικούς πιστούς στη σερβική μυστική υπηρεσία.

Η ομάδα αυτή εξουδετερώθηκε από βουλγαρικές δυνάμεις μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και μέλη του VMRO καθώς και από τις αυστρο-ουγγρικές δυνάμεις που ενήργησαν με μεγάλη αγριότητα προκαλώντας πολλά θύματα και αφήνοντας καμένα δύο σερβικά και βουλγαρικά χωριά.

Αναμένει «επαρκή αντίδραση»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας επισήμανε ότι τέτοιες δημόσιες δηλώσεις είναι εντελώς απαράδεκτες και αντιβαίνουν στις σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας μεταξύ των δύο λαών.

«Η βουλγαρική πλευρά αναμένει επαρκή αντίδραση από τις σερβικές αρχές και θεσμούς», σημείωσε το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγή: bitolskivesnik.mk, Kurir, btvnovinite.bg, echedoros-a.gr

in.gr