Βρετανία: Αυτήκοοι μάρτυρες καίνε τον Μπόρις Τζόνσον για τη φράση «αφήστε τα πτώματα να στοιβάζονται»
2 years, 11 months ago
6

Ο Μπόρις Τζόνσον θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου εντός της ημέρας, καθώς προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα της θεματολογίας, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η καταγγελία ότι σε σύσκεψη τον περασμένο Οκτώβριο είχε πει «όχι άλλα γ@μ@μ@να lockdown -ας στοιβαχτούν τα πτώματα κατά χιλιάδες».

Ο βρετανός πρωθυπουργός διέψευσε τη Δευτέρα ότι εκστόμισε αυτή τη φράση, ενώ και ο υπουργός Επικρατείας, Μάικλ Γκόουβ, στον οποίο φέρεται να απευθυνόταν ο Τζόνσον, είπε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι δεν άκουσε «να χρησιμοποιείται τέτοια γλώσσα».

Παρ’ όλα αυτά, αυτήκοοι μάρτυρες που επικαλούνται βρετανικά και διεθνή ΜΜΕ επιβεβαιώνουν ότι η επίμαχη φράση ειπώθηκε από τον βρετανό πρωθυπουργό, εντείνοντας με τον τρόπο αυτό την πίεση που του ασκείται τόσο από στελέχη της αντιπολίτευσης όσο και από συγγενείς θυμάτων του κοροναϊού.

Οι μαρτυρίες που τον «καίνε»

Όπως ισχυρίζονται αυτήκοοι μάρτυρες στο ΙΤV και το Politico, η φράση ειπώθηκε στο γραφείο του Μπόρις Τζόνσον με ανοικτές πόρτες, όταν εκείνος εκλήθη να αποφασίσει την επιβολή του τρίτου lockdown.

Ο πρωθυπουργός ήθελε να κάνει εμφανή την απογοήτευσή του για τις σοβαρές συνέπειες του τρίτου lockdown στην οικονομία, σύμφωνα με πρώην αξιωματούχο.

Πάντως, όπως αναφέρει ο Guardian, η φράση ειπώθηκε όχι κατά τη διάρκεια αλλά αμέσως μετά από την επίμαχη σύσκεψη, με τον Τζόνσον να φωνάζει από ένα γραφείο. 

Ασφυκτική πίεση

Στελέχη της αντιπολίτευσης ζητούν την παραίτησή του, ενώ οργανώσεις θυμάτων του κοροναϊού εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για την έλλειψη ενσυναίσθησης. Τ

Οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης είπαν ότι ο Τζόνσον έπεσε ακόμα πιο χαμηλά από όσο είχε κάνει στο παρελθόν, ενώ το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας ζήτησε την παραίτηση του Πρωθυπουργού εφόσον αποδειχθεί ότι εκστόμισε την επίμαχη φράση.

Συγγενείς των θυμάτων της πανδημίας δήλωσαν ότι η φράση που αποδίδεται στον Τζόνσον είναι «γροθιά στο στομάχι».

Οι απειλές του Ντόμινικ Κάμινγκς

Ολα ξεκίνησαν όταν η Ντάουνινγκ Στριτ κατηγόρησε τον απομακρυνθέντα κορυφαίο πρωθυπουργικό σύμβουλο, Ντόμινικ Κάμινγκς, για ορισμένες διαρροές σχετικά με τον Μπόρις Τζόνσον.

Ο άνθρωπος ο οποίος υπήρξε ο αρχιτέκτονας της καμπάνιας του Brexit, το πρόσωπο που έφερε τον Τζόνσον μέχρι τον πρωθυπουργικό θώκο, αρνήθηκε την Παρασκευή ότι είναι η πηγή των διαρροών και ανταπέδωσε λέγοντας ότι ο βρετανός πρωθυπουργός είναι ανίκανος και ότι στερείται ακεραιότητας.

Ο Κάμινγκς κατηγόρησε τον Μπόρις Τζόνσον ότι σχεδίασε να ζητήσει από χορηγούς του Συντηρητικού Κόμματος να χρηματοδοτήσουν την επιθυμία της Σίμοντς για την ανακαίνιση της πρωθυπουργικής κατοικίας και χαρακτήρισε τα σχέδια αυτά «ανήθικα, ανόητα, εν δυνάμει παράνομα και σχεδόν σίγουρα κατά παραβίαση των κανόνων της δημοσιοποίησης των πολιτικών δωρεών».

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι όλες οι δωρεές και τα δώρα δηλώνονται κανονικά και ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν χορηγίες προς το κόμμα για τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης.

Ο Κάμινγκς αναμένεται να εκμεταλλευθεί την κατάθεσή του ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων τον επόμενο μήνα για να κατηγορήσει τον Τζόνσον για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης.

in.gr