Βρετανία: «Αυτό δεν έχει ξαναγίνει» – Κοινή επιστολή παραίτησης από 5 υπουργούς
1 year, 8 months ago
6

Για πρωτοφανείς καταστάσεις μιλούν οι βρετανικές εφημερίδες – Όλο και πιο δύσκολη η θέση του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος πάντως πήγε στη Βουλή των Κοινοτήτων και διαβεβαίωσε ότι δεν παραιτείται

«Αυτό δεν έχει ξαναγίνει», αναφέρει  η βρετανική εφημερίδα «Guardian» αναγγέλλοντας ότι  πέντε υπουργοί της κυβέρνησης Τζόνσον αποχώρησαν ταυτόχρονα, ανεβάζοντας τον αριθμό των παραιτήσεων για το «σκάνδαλο Πίντσερ» σε 23 και καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη πολιτικά την θέση του Μπόρις Τζόνσον.

Υπογράφοντας κοινή επιστολή παραίτησης, οι πέντε υπουργοί κατέστησαν σαφές ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει «δεδομένων των ζητημάτων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας», ενώ ζητούν την παραίτηση Τζόνσον.

Οι πέντε υπουργοί που παραιτήθηκαν είναι: Kemi Badenoch, ο υπουργός Ισότητας, Neil O’Brien, υπουργός Αναβάθμισης, Alex Burghart, υπουργός Δεξιοτήτων, Lee Rowley, υπουργός Επιχειρήσεων και Julia Lopez, υπουργός ΜΜΕ και ψηφιακών δομών.

Μπόρις Τζόνσον: Η δουλειά μου είναι να συνεχίζω – και αυτό θα πράξω! 

Μέσα στο κλίμα  κλίμα πόλωσης που έχει δημιουργηθεί προσήλθε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων με άλλους να τον επευφημούν και άλλους να τον χλευάζουν μετά το μπαράζ παραιτήσεων υπουργών, υφυπουργών και άλλων μελών της κυβέρνησης του.

Την ώρα που η συντηρητική κυβέρνησή του κρέμεται από μία «κλωστή», ο Τζόνσον επιστράτευσε το χιούμορ του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτή είναι μία «μεγάλη ημέρα» επειδή η κυβέρνηση εφαρμόζει «τη μεγαλύτερη φορολογική μείωση της τελευταίας δεκαετίας».

Ο πρωθυπουργός άρχισε να «φουντώνει» όταν ο βουλευτής των Τόρις, Tιμ Λούτον πήρε το λόγο ζητώντας του να μάθει εάν υπάρχουν «οποιεσδήποτε συνθήκες» υπό τις οποίες θα μπορούσε να παραιτηθεί.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι του έχει δοθεί μια «κολοσσιαία εντολή» και θα «παραμείνει εκεί στην πρωθυπουργία » για να «κερδίσει άλλες γενικές εκλογές», προσθέτοντας: «Η δουλειά ενός πρωθυπουργού… είναι να συνεχίσει! Και αυτό θα κάνω », τόνισε.

Κλείσιμο

Στη διάρκεια της ομιλίας του, η υπουργός Περιβάλλοντος, Τζο Τσόρτσιλ, έγραφε στο στο Twitter ότι παραιτείται, όπως αναφέρει αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Η σπόντα του παραιτηθέντος υπουργού Υγείας

Μετά την ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο πρώην υπουργός Υγείας, Σαγίντ Τζαβίντ εξήγησε τους λόγους της χθεσινής του παραίτησης του ρίχνοντας σπόντες στον Μπόρις Τζόνσον.

«Η ομάδα είναι τόσο καλή όσο ο αρχηγός της», είπε ο Σαγίντ Τζαβίντ και πρόσθεσε: «Η διατήρηση της ειλικρίνειας και της ακεραιότητας έχει σημασία».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι είχε περάσει πολλούς μήνες δίνοντας στον Τζόνσον το «όφελος της αμφιβολίας», αλλά επέμεινε ότι υπήρχε ένα σημείο που είπε «φτάνει πια».