Βρετανία : «Με χούφτωναν και οι καθηγητές έκαναν τα στραβά μάτια»
2 years, 11 months ago
6

Χάρη σε μια ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε μετά τη δολοφονία της Σάρα Εβεραντ στο Λονδίνο, χιλιάδες βρετανίδες μαθήτριες αποκαλύπτουν επώδυνες, άσχημες και μέχρι πρότινος κρυμμένες ιστορίες «κουλτούρας του βιασμού» που βίωσαν οι ίδιες

Στον ιστότοπο everyonesinvited.uk χιλιάδες επώδυνες, άσχημες και μέχρι πρότινος κρυμμένες ιστορίες «κουλτούρας του βιασμού», βιωμένες από μαθήτριες σχολείου και νεαρές γυναίκες, αποκαλύπτονται επί του παρόντος στον κόσμο. Πολλά από τα περιστατικά έλαβαν χώρα σε σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου, τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια, και είναι εξαιρετικά στενόχωρο να τα διαβάζει κανείς. «Αγόρια με παρενοχλούσαν σεξουαλικά και με χούφτωναν τακτικά στο σχολείο μπροστά σε καθηγητές που έκαναν τα στραβά μάτια. Ενα από αυτά τα αγόρια στη συνέχεια μου επιτέθηκε σεξουαλικά και ένα άλλο με βίασε. Δεν κατήγγειλα τίποτα από όλα αυτά, ντρεπόμουν υπερβολικά» γράφει ένα νεαρό άτομο. Κάθε κατάθεση είναι επώδυνα ωμή, προσωπική και μοναδική. Οταν όμως συλλέγονται σε έναν χώρο στο Διαδίκτυο, αναδύεται ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο.

Κορίτσια αγγίζονται και παρενοχλούνται συνεχώς από αγόρια στο σχολείο. Η καθημερινότητά τους συνοδεύεται από σεξουαλικά σχόλια, χαλαρούς εξευτελισμούς καθώς και χυδαίες φωτογραφίες και μηνύματα από τους συμμαθητές τους. Και εκτός του σχολείου, πέφτουν θύματα σεξουαλικών επιθέσεων και βιασμών σε πάρτι, συχνά όταν είναι μεθυσμένα και ιδιαίτερα ευάλωτα. Φωτογραφίες των γυμνών κορμιών τους και κοντινά ντυμένων μερών του σώματός τους κοινοποιούνται σε ομάδες ανταλλαγής μηνυμάτων και χρησιμοποιούνται για την ταπείνωση και τον εκβιασμό τους. Συνολικά, περισσότερες από 5.800 ανώνυμες μαρτυρίες έχουν συλλεχθεί στον ιστότοπο μετά τη δολοφονία της 33χρονης Σάρα Εβεραρντ, στις 3 Μαρτίου, στο νότιο Λονδίνο, στην πλειοψηφία τους από κορίτσια. Κάποια κατηγορούν τους καθηγητές τους ότι δεν έλαβαν δράση όταν τους ζήτησαν βοήθεια.

Ο ιστότοπος, που δημιουργήθηκε τον περασμένο Ιούνιο από την 22χρονη φοιτήτρια Σόμα Σάρα, επιζήσασα και η ίδια σεξουαλικής κακοποίησης, δίνει στις νεαρές γυναίκες τη δύναμη να αναλάβουν δράση. Την περασμένη εβδομάδα, πέντε ανεξάρτητα σχολεία – το Dulwich College, το King’s College Wimbledon, το Highgate, το Westminster και το London Oratory School – ήρθαν μεμονωμένα αντιμέτωπα με καταγγελίες κουλτούρας του βιασμού (ένα περιβάλλον όπου η σεξουαλική επιθετικότητα και η βία θεωρούνται ως φυσιολογικά) και σεξουαλικών επιθέσεων από πρώην μαθήτριές τους. Σε κάποιες περιπτώσεις οι καταγγελίες ξεπέρασαν τις 100. 

O everyonesinvited.uk έχει πάψει πλέον να δημοσιεύει τα ονόματα των καταγγελόμενων σχολείων. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Observer» η ιδρύτριά του, η Σόμα Σάρα, είπε πως ανησυχεί ότι μερικά γνωστά ανεξάρτητα σχολεία λαμβάνουν δυσανάλογο μερίδιο της ευθύνης για μια κουλτούρα διάχυτη τόσο στα ιδιωτικά όσο και στα δημόσια σχολεία. «Το πρόβλημα είναι οικουμενικό. Το ζήτημα είναι παγκόσμιο» δήλωσε. «Και νομίζω ότι είναι σημαντικό να μην εστιάζουμε μόνο στα ιδιωτικά σχολεία, γιατί αυτά τα μοτίβα κακοποίησης συμβαίνουν παντού, συνέχεια. Και μπορούν να συμβούν τον οποιονδήποτε».

Η αποκάλυψη της μαθήτριας

Η 16χρονη Αννα Φλέτσερ, για παράδειγμα (δεν είναι το πραγματικό της όνομα), πηγαίνει σε ένα δημόσιο σχολείο στο Σάσεξ. Και δεν έχει καταγγείλει ποτέ επισήμως σε καθηγητή της κάποιο από τα ανάρμοστα αγγίγματα ή τις χυδαίες εικόνες που έχει λάβει από συμμαθητές της. «Είναι δύσκολο όταν δεν υπάρχουν στοιχεία» λέει. Οι εικόνες τής στάλθηκαν μέσω Snapchat, εξαφανίστηκαν λοιπόν αυτόματα ύστερα από λίγα δευτερόλεπτα. «Στέλνουν τα πέη τους. Νομίζω ότι όλα τα κορίτσια έχουν λάβει μια τέτοια εικόνα». Οσο για τα αγγίγματα, «απλώς χουφτώνουν» λέει. «Τα αγόρια στα σχολεία μας δεν καταλαβαίνουν πραγματικά πως σεξουαλική επίθεση δεν σημαίνει μόνο βιασμός. Πολλά από αυτά απλώς σου πιάνουν τα οπίσθια και σκέφτονται «α, τι αστείο». Νομίζουν πραγματικά ότι είναι αστείο. Δεν νομίζω ότι καταλαβαίνουν πως θα μπορούσε να σε ενοχλήσει. Ακόμα και αν το κατήγγελλες και αν γινόταν παρατήρηση στο συγκεκριμένο αγόρι, θα εισέπραττες όλο αυτό το γνωστό «αμάν, δεν δέχεσαι ένα αστείο;»».

Για πολλούς νέους στην εφηβεία, συμφωνεί η Σάρα, η κακοποίηση από ομότιμούς τους είναι σήμερα τόσο συνηθισμένη, που τόσο το θύμα όσο και ο δράστης ενδεχομένως να μην την αντιλαμβάνονται πλήρως την ώρα που συμβαίνει. Γι’ αυτό, πιστεύει, υπάρχουν στον ιστότοπό της τόσο πολλές μαρτυρίες καθυστερημένων και καταπιεσμένων ψυχικών τραυμάτων από συμβάντα που συνέβησαν πριν από χρόνια. «Τα έχουν μπλοκάρει για τόσο καιρό, προκειμένου να επιβιώσουν – τους επηρεάζει ωστόσο σε τόσο πολλούς άλλους τομείς τη ζωής τους, στις σχέσεις τους και στην ψυχική τους υγεία».

Η ίδια αποφάσισε να δημιουργήσει το everyonesinvited.uk αφού πρώτα ανακάλυψε, μιλώντας σε φίλες, πως οι εμπειρίες της ως μαθήτριας ήταν πολύ πιο συνηθισμένες από ό,τι νόμιζε. Δεν περίμενε όμως αυτή την εκθετική αύξηση των καταθέσεων στον ιστότοπό της τον τελευταίο μήνα, μετά τη δολοφονία της Σάρα Εβεραρντ. «Πριν από δέκα μήνες οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταλάβαιναν τι σημαίνει κουλτούρα του βιασμού. Με το ζόρι έκανα τους γύρω μου να πιστέψουν αυτά που τους έλεγα» λέει. «Το να βλέπω τόσο πολύ κόσμο να αναγνωρίζει πλέον το πρόβλημα είναι φοβερό».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Ferguson Donna – THE GUARDIAN

in.gr