Βρετανία: Σήμερα κρίνεται η παραμονή της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία
1 year, 5 months ago
6

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η κυβέρνηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Λιζ Τρας καθώς μετά τις δύο παραιτήσεις υπουργών της και την αποπομπή της «αδερφής ψυχής» και «αρχιτέκτονα» του μίνι προϋπολογισμού, Κουάσι Κουαρντένγκ, το χάος στο κόμμα της είναι πλέον η νέα κανονικότητα, όπως επισημαίνει ο βρετανικός Τύπος.

Χθες, σε ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτήτων έσπευσε να επισημάνει ότι είναι αγωνίστρια και ότι δεν παραιτείται αφού επανέλαβε για μία ακόμη φορά την πλήρη ευθύνη για την αναστάτωση στις χρηματαγορές με αφορμή το μίνι προυπολογισμό ζητώντας συγγνώμη από τον βρετανικό λαό.

Το γεγονός ότι καρατόμησε τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Κουάσι Κουαρτένγκ για να σώσει την πρωθυπουργία της τοποθετώντας τον Τζέρεμι Χαντ στο νευραλγικό χαρτοφυλάκιο, όχι μόνο δεν ηρέμησε την πνεύματα στους Τόρις αλλά με τις δύο παραιτήσεις, της υπουργού Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν και της υπουργού που είναι υπεύθυνη για την εσωκομματική πειθαρχία, η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, η Σουέλα Μπρέιβερμαν τσακωνόταν χθες επί 90 λεπτά με την Τρας για την πολιτική που θέλει να προωθήσει η πρωθυπουργός της γηραιάς αλβιώνας.

Οι δύο κυρίες τελικά δεν τα βρήκαν με την Σουέλα να αποχωρεί από την κυβέρνηση με ψηλά το κεφάλι και την Τρας να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα.

Η Συντηρητική πρωθυπουργός έβαλε στο «μάτι» την Σουέλα η οποία βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο κριτικής με την δήλωσή της ότι με την συμφωνία εμπορίου μεταξύ Βρετανίας και Ινδίας θα αυξηθούν οι μετανάστες από αυτή την χώρα.

Διάδοχος της Σουέλα είναι ο Γκραντ Σαπς που διετέλεσε υπουργός μεταφορών στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο Σαπς είναι ο δεύτερος υπουργός μετά τον Τζέρεμι Χαντ που καλείται στην κυβέρνηση της Τρας αναλαμβάνοντας το υπουργείο Οικονομικών και οι οποίοι υποστήριζαν τον Ρίσι Σουνάκ και όχι την πρωθυπουργό στην εκλογική διαδικασία για την ηγεσία των Τόρις.

Κλείσιμο

Αυτό δείχνει ότι η Τρας προσπαθεί να συσπειρώσει τις αντιτιθέμενες φατρίες στην κυβέρνησή της με σκοπό να παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο.

Την ίδια ώρα, συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως η «Επιτροπή 1922», με τον επικεφαλής σερ Γκράχαμ Μπρέιντι να αποφασίζει για το πολιτικό μέλλον της πρωθυπουργού την ώρα που στο γραφείο του έχει δεχθεί δεκάδες επιστολές συντηρητικών  που ζητούν την απομάκρυνσή της.

Οι επιστολές αμφισβήτησης στο πρόσωπο της (15% της κοινοβουλευτικής ομάδας) φαίνεται πως συμπληρώθηκαν για την απομάκρυνση της, όπως αναφέρουν δημοσιογράφοι επικαλούμενοι πηγές κοντά στην αρμόδια επιτροπή (1922).

Ωστόσο, για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός της επιτροπής που προβλέπει 12 μήνες ασυλίας του πρωθυπουργού και για την αλλαγή χρειάζεται το 70% της κοινοβουλευτικής ομάδας.

O 54χρονος Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι θα κρίνει την τύχη της Λιζ Τρας

Το 2010, ο σερ Γκράχαμ Μπρέιντι εξελέγη Πρόεδρος της λεγόμενης «Επιτροπής 1922». που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Συντηρητικών βουλευτών και μέχρι σήμερα υπηρετεί πιστά το αξίωμα.

Η Επιτροπή των Τόρις δίνει στους Συντηρητικούς βουλευτές την ευκαιρία να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, να αναφέρουν το έργο της εκλογικής περιφέρειας και να συντονίσουν τις νομοθετικές ατζέντες.

Τα μέλη συνεδριάζουν σε εβδομαδιαία βάση ενώ το Κοινοβούλιο βρίσκεται σε συνεδρίαση και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή του αρχηγού του κόμματος. Έχουν επίσης επιρροή στην πιθανή ανατροπή οποιουδήποτε είναι επικεφαλής.

Εφόσον ο σερ Μπρέιντι έχει συγκεντρώσει στο γραφείο το 15% των βουλευτών των Τόρις που αμφισβητούν ανοιχτά την Λιζ Τρας και ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης, εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινώσει εάν θα δώσει το πράσινο φως για την ανατροπή της Συντηρητικής πρωθυπουργού.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Daily Mail», τουλάχιστον 54 βουλευτές – το 15% των βουλευτών των Τόρις – έχουν στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής ζητώντας να διεξαχθεί ψηφοφορία για την απομάκρυνσή της.