Βρετανία: Στα 100 ευρώ μια μπριζόλα, 23 ευρώ μια μπύρα, λόγω ενεργειακής κρίσης
1 year, 7 months ago
6

Οι Βρετανοί θα το σκεφτούν καλά αν θέλουν να βγουν για φαγητό έξω.

Τα καταστήματα εστίασης στη Βρετανία προειδοποιούν ότι θα πρέπει να χρεώνουν 100 ευρώ για μια μπριζόλα εάν μεταφέρουν το κόστος από τους λογαριασμούς ενέργειας στις τιμές των προϊόντων τους.

Υπό κατάρρευση βρίσκονται περισσότερες από 50.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Βρετανία λόγω του αυξανόμενου κόστους. Ο Μάρτιν Γουίλιαμς, διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας εστιατορίων Rare Restaurants, καλεί τη νεοδιορισθείσα πρωθυπουργό Λιζ Τρας να παρέμβει με ένα πακέτο στήριξης για να σώσει τις χιλιάδες επιχειρήσεις -και ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας- από τη χρεοκοπία.

«Εμείς καταφέραμε να καθορίσουμε από νωρίς τις τιμές της ενέργειας που καταναλώνουμε. Αν δεν το είχαμε, ο αντίκτυπος της αύξησης του κόστους στα 22 εστιατόριά μας θα είχε οδηγήσει σε πλήγμα άνω των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ στην κερδοφορία μας. Για να διατηρηθούν αυτά τα περιθώρια, θα σήμαινε ότι η τιμή της μπριζόλας θα πρέπει να τριπλασιαστεί σε πάνω από 100 ευρώ η μία», τονίζει ο Γουίλιαμς στην Telegraph.

«Εάν δεν αντιμετωπιστεί η αύξηση των τιμών της ενέργειας, τα εστιατόρια σε όλο το εύρος του κλάδου δεν θα μπορούν να είναι βιώσιμα και πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δυστυχώς θα καταρρεύσουν», προσθέτει ο Βρετανός επιχειρηματίας. Αυτή τη στιγμή, οι μπριζόλες από βόειο κρέας στα 22 εστιατόρια της αλυσίδας κυμαίνονται από 22 έως 65 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος.

Το κόστος ενέργειας στα εστιατόρια έχει πενταπλασιαστεί

Ενδεικτικό είναι ότι ένα εστιατόριο στο Winchester του Hampshire, που κατείχε, μάλιστα, αστέρι Michelin, αναγκάζεται να κλείσει λόγω των αυξανόμενων λογαριασμών ενέργειας.

Ο Ντέιβιντ Νίκολσον, ιδιοκτήτης του δημοφιλούς εστιατορίου, δηλώνει στην Daily Mail ότι το κόστος ενέργειας έχει πενταπλασιαστεί από 23.000 ευρώ ετησίως σε 115.000 ευρώ.

Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι παμπ σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ιδιοκτήτες των οποίων φοβούνται ότι θα πρέπει να αυξήσουν την τιμή της πίντας (μονάδα μέτρησης που χρησιμοποιείται στη Βρετανία για τις draft μπύρες) στα 23 ευρώ ή να κλείσουν εντελώς αυτό τον χειμώνα.