ΥΠΕΞ: Να μπει τέλος στα μικροκομματικά παιχνίδια με την εξωτερική πολιτική
5 months, 24 days ago
6

«Ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο γενικότερα και το δίκαιο της θάλασσας ειδικότερα αποτελούν πάγια δεδομένα της εθνικής μας εξωτερικής πολιτικής, που θεμελιώνουν, δεν αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας».

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου με αφορμή ανακοινώσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Τα αυτονόητα αυτά δεν θα έπρεπε να τίθενται σε αμφιβολία με ανακοινώσεις όπως η πρόσφατη της Νέας Δημοκρατίας, που απηχεί ανάλογη της Ένωσης Κεντρώων, η οποία προηγήθηκε», επισημαίνεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται πως «ακόμη πιο επιπόλαιη είναι η αμφισβήτηση της πάγιας συναντίληψης και κοινής δράσης που έχουν η Ελλάδα και η Κύπρος ως προς το Κυπριακό και όχι μόνον. Συντονίζουμε πάντα το βηματισμό μας με την Κυπριακή Δημοκρατία».

Καταληκτικά, το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών τονίζει πως «τα μικροκομματικά παιχνίδια με την εξωτερική πολιτική πρέπει να πάρουν κάποια στιγμή τέλος».

Νέα Δημοκρατία:
«Αδιανόητες» χαρακτηρίζει ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου ότι η Αθήνα «βλέπει θετικά τη συμμετοχή της Τουρκίας στα ενεργειακά της ανατολικής Μεσογείου».

«Mία κυβέρνηση που βρίσκεται σε αποδρομή είναι αδιανόητο να αναλαμβάνει δεσμεύσεις έναντι της Τουρκίας και μάλιστα λίγο πριν από τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες θα τεθούν σε κρίση και οι επιλογές της στα εθνικά θέματα.

Πόσω μάλλον να στέλνει μηνύματα μονομερών υπαναχωρήσεων από σταθερές θέσεις της Ελλάδας» τονίζει ο κ. Κουμουτσάκος, προειδοποιώντας ότι τόσο οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ, όσο και σχετικές δηλώσεις των κ. Τσίπρα και Κοτζιά, «ανοίγουν επικίνδυνες κερκόπορτες ακόμη και στα ενεργειακά ζητήματα».

Όπως αναφέρει ο τομεάρχης της Ν.Δ. οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών είναι «προβληματικές» και «ιδιαίτερα ανησυχητικές» καθώς έρχονται να προστεθούν:
«Στη δήλωση Αλέξη Τσίπρα ότι “η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μοντέλο και για άλλες διαφορές”, καθώς και της αναφοράς του μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο ότι “η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα συνεργασίας”».

Στη δήλωση του κ. Κοτζιά ότι στην Αν. Μεσόγειο “δεν πρέπει να είμαστε μονοχοφάηδες” συνδέοντάς την μάλιστα με τις τουρκικές αμφισβητήσεις των δικαιωμάτων του Καστελόριζου στις θαλάσσιες ζώνες».
Στις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καραγιαννίδη και Δουζίνα ότι τα ελληνοτουρκικά πρέπει να λυθούν “με ένα έντιμο συμβιβασμό όπως κάναμε και με τη Βόρεια Μακεδονία”».

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. καλεί την κυβέρνηση «να απαντήσει στα αυτονόητα ερωτήματα που εγείρονται», αν δηλαδή έχει ενδείξεις ότι η τουρκική κυβέρνηση μεταβάλλει τη γνωστή αρνητική στάση της ως προς το σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας και ότι εγκαταλείπει την πρακτική αμφισβήτησης και διεκδίκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και αν οι θέσεις αυτές που διατυπώνονται από την κυβέρνηση είναι σε γνώση της Λευκωσίας. «Απαιτούμε άμεση και επίσημη ενημέρωση και συγκεκριμένες απαντήσεις» καταλήγει ο κ. Κουμουτσάκος.

Κίνημα Αλλαγής

Βολές κατά της κυβέρνησης με αιχμή τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου στο πρακτορείο Anadolu εξαπολύει ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Με πρόσχημα και όχημα την δήθεν φωνή της λογικής, η κυβέρνηση στους τελευταίους της μήνες επιχειρεί να παγιδεύσει την εξωτερική πολιτική της χώρας και για τα επόμενα χρόνια» αναφέρει ο κ. Λοβέρδος.

»Υπενθυμίζει ακόμη πως το Κίνημα Αλλαγής έχει ζητήσει “κανένα σοβαρό θέμα εξωτερικής πολιτικής να μην προωθηθεί από την διμηνίτικη ή πενταμηνίτικη κυβέρνηση Τσίπρα, χωρίς να έχει προηγηθεί σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής”».

Ένωση Κεντρώων

Την ανησυχία της για τις «ανιστόρητες και απαράδεκτες δηλώσεις» του υπουργού Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου «ο οποίος δεν απέκλεισε τον ενεργειακό ρόλο της Τουρκίας στο Αιγαίο» εκφράζει η Ένωση Κεντρώων.

Όπως σημειώνει το κόμμα σε ανακοίνωσή του, οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών «αφήνουν ορθάνοιχτο το παράθυρο παραχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Η Ένωση Κεντρώων ζητά άμεσα την σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, καθώς επίσης και την ενημέρωση της Βουλής