Υπόθεση Σκριπάλ: Στη δημοσιότητα τα ονόματα δυο Ρώσων υπόπτων για τη δηλητηρίαση
9 months, 15 days ago
6

Τα ονόματα δυο Ρώσων, υπόπτων για την δηλητηρίαση του Σεργκέι και της Γιούλια Σκριπάλ τον περασμένο Μάρτιο δόθηκαν στη δημοσιότητα με τις βρετανικές αρχές να τους κατηγορούν για απόπειρα δολοφονίας.

Σύμφωνα με τη Σκότλαντ Γιαρντ υπάρχουν αρκετά στοιχεία που καθιστούν βασικούς υπόπτους τον Αλεξάντερ Πετρόφ και τον Ρουσλάν Μποσίροφ για τη δηλητηρίαση του πρώην Ρώσου κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια.

Οι βρετανικές αρχές λένε ότι οι δύο ύποπτοι για την απόπειρα δολοφονίας κυκλοφορούσαν με γνήσια ρωσικά διαβατήρια. Η Μόσχα, πάντως, φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως τα πρόσωπα και τα ονόματά τους (που πιθανόν δεν είναι αληθινά) δεν της «λένε» τίποτα…

Έτσι προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον Σκριπάλ

Βρετανοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν σήμερα (05.09.2018) ότι διαθέτουν επαρκή στοιχεία για να απαγγείλουν κατηγορίες για συνωμοσία για φόνο εις βάρος του Πετρόφ και του Ρουσλάν σχετικά με την απόπειρα δολοφονίας του Σκριπάλ και της κόρης του.

Ο Νιλ Μπάσου, ο επικεφαλής του δικτύου αντιτρομοκρατίας της αστυνομίας, δήλωσε ότι οι δύο ύποπτοι κυκλοφορούσαν με ψευδώνυμα, αλλά ότι είναι περίπου 40 ετών και έχουν αυθεντικά ρωσικά διαβατήρια.

Σύμφωνα με τον Μπάσου, ίχνη του νευροπαραλυτικού παράγοντα νόβιτσοκ, με τον οποίον δηλητηριάστηκαν οι Σκριπάλ, βρέθηκαν σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου του Λονδίνου όπου είχαν μείνει οι δύο άνδρες και πρόσθεσε ότι στη Βρετανία είχαν φθάσει στις 2 Μαρτίου και αναχώρησαν στις 4 του ίδιου μήνα.

«Στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου είχαν διαμείνει πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις. Από δύο δείγματα που ελήφθησαν προέκυψε ότι τα επίπεδα μόλυνσης με νόβιτσοκ είναι χαμηλότερα από εκείνα που θα προκαλούσαν ανησυχία για τη δημόσια υγεία», είπε ο Μπάσου.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εις βάρος των δύο Ρώσων. Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα δύο φωτογραφίες των ανδρών αλλά και εικόνες από κάμερες ασφαλείας που τους δείχνουν να κυκλοφορούν στο δρόμο.

«Δεν θα ζητήσουμε από τη Ρωσία την έκδοση αυτών των ανδρών, καθώς το ρωσικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει την έκδοση των υπηκόων της χώρας», δήλωσε η Σου Χέμινγκ, η διευθύντρια των Νομικών Υπηρεσιών της Εισαγγελικής Υπηρεσίας.


Η υπόθεση Σκριπάλ

Ο Σκριπάλ, ένας Ρώσος πρώην κατάσκοπος, ο οποίος στη συνέχεια έγινε διπλός πράκτορας για τη βρετανική MI6, και η κόρη του Γιούλια, βρέθηκαν αναίσθητοι σε ένα παγκάκι στην πόλη Σάλσμπερι της Αγγλίας στις 4 Μαρτίου.

Η Βρετανία κατηγόρησε τη Ρωσία για την απόπειρα κατά της ζωής των Σκριπάλ και ταυτοποίησε το δηλητήριο που χρησιμοποιήθηκε ως το νόβιτσοκ, έναν φονικό νευροτοξικό παράγοντα που παρασκευάστηκε από τον σοβιετικό στρατό τις δεκαετίες του 70 και του 80. Η Ρωσία έχει επανειλημμένως αρνηθεί κάθε ανάμειξη στην επίθεση.

Η υπόθεση Σκριπαλ έχει φέρει σε ψυχροπολεμικό επίπεδο τις σχέσεις Βρετανίας – Ρωσίας καθώς το Λονδίνο θεωρεί πως η Μόσχα κρύβεται πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του πρώην πράκτορά της.