Ζάεφ σε Τσίπρα: «Θα διορθώσουμε το ζήτημα με τα “μακεδονικά κρασιά”»
5 months, 3 days ago
6

Τα παράπονα των Ελλήνων οινοποιών για την χρησιμοποίηση από βορειομακεδόνες οινοποιούς του όρου «κρασιά Μακεδονίας» σε έκθεση της Γερμανίας, μετέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στον Ζόραν Ζάεφ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε πόσο θετικό είναι το ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφεραν να αλλάξουν πράγματα και που μπορεί να υπάρχει παρέμβαση.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή στις διαφημίσεις, στην προβολή των προϊόντων και του τουρισμού της Βόρειας Μακεδονίας, ώστε όταν αναφέρεται στη χώρα η τοποθεσία να είναι η Βόρεια Μακεδονία. Αυτό είναι και υποχρέωση με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Ζάεφ απάντησε θετικά στον κ. Τσίπρα και δεσμεύτηκε ότι στο ζήτημα της γενικότερης διαφήμισης προϊόντων θα γίνουν διορθώσεις, ώστε η τοποθεσία προέλευσης να είναι η Βόρεια Μακεδονία.

Αφορμή για αυτή την παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού στάθηκαν τα όσα έγιναν στην Έκθεση του Βερολίνου και τα όσα είπαν Έλληνες επιχειρηματίες στη συνάντηση που είχαν με τον κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, όπου έθεσαν διάφορα ζητήματα, όπως αυτό με τα κρασιά.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ, η σημερινή πρώτη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στα Σκόπια, μετά τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ σηματοδοτεί την έναρξη μιας στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας

«Επομένως δεν μιλάμε απλά για την πρώτη επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια του Έλληνα πρωθυπουργού, αλλά μιλάμε για την πρώτη επίσκεψη που συνοδεύεται από την καθιέρωση μιας στρατηγικής συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Άρα, η Ελλάδα αποκτά έναν άλλον ακόμα στρατηγικό σύμμαχο στην περιοχή και γι’ αυτό μίλησε ο κ. Τσίπρας για μακρόπνοη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών», επισημαίνουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ.

Επίσης, με την καθιέρωση σχέσεων όλων των υπουργείων μεταξύ τους (σήμερα ήταν δέκα υπουργοί από κάθε χώρα, ενώ θα ακολουθήσουν επισκέψεις και συναντήσεις και άλλων υπουργών) αποκτούν άμεση επαφή τα υπουργεία μεταξύ τους κι αυτό βοηθάει στον καλύτερο έλεγχο της Συμφωνίας των Πρεσπών, τονίζουν.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, σημειώνουν οι διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όλα τα επίπεδα ελέγχου και παρακολούθησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως για παράδειγμα:

-Στην επιτροπή που συμμετέχει ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης για τα σχολικά βιβλία και τους χάρτες. Εκεί συμφωνήθηκε να μην αναδεικνύουν οι χάρτες στοιχεία αλυτρωτισμού και να αλλάξουν οι αναφορές στην Αρχαία Μακεδονία, ώστε να εντάσσονται στο κεφάλαιο Αρχαία Ελλάδα.

-Στην επιτροπή για τα εμπορικά σήματα η οποία καθιερώνεται από τα μέσα του Μαΐου.

-Στην Κοινή Επιτροπή Οικονομικών Θεμάτων στην οποία από την ελληνική πλευρά είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης.

Για την παρακολούθηση της υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών υπάρχει δομή στο υπουργείο Εξωτερικών.

Στη θέση του Γραφείου Σύνδεσης στη Βόρεια Μακεδονία ιδρύεται ελληνική πρεσβεία, η οποία θα ενισχυθεί με τρεις διπλωμάτες επιπλέον.