Ζαν Ιβ Λε Ντριάν: Πισώπλατη μαχαιριά της Αυστραλίας η ακύρωση της «συμφωνίας του αιώνα»
2 years, 7 months ago
6

Την οργή του εκφράζει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών κάνοντας λόγο για ρήγμα στις σχέσεις Αυστραλίας – Γαλλίας

Για πισώπλατη μαχαιριά της Αυστραλίας έκανε λόγο σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, αναφερόμενος στην ακύρωση της συμφωνίας για την παραλαβή 12 συμβατικών υποβρυχίων από το Παρίσι.

«Είχαμε εγκαθιδρύσει μία σχέση εμπιστοσύνης με την Αυστραλία και η σχέση αυτή διερράγη», πρόσθεσε ο Λε Ντριάν μιλώντας σήμερα στο δίκτυο «franceinfo».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, όπως ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ουάσινγκτον, Ζεράρ Αρό.

Η Φλοράνς Παρλί τόνισε ότι πρόκειται για «λυπηρή απόφαση», η οποία είναι «αντίθετη στο γράμμα και το πνεύμα της συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Αυστραλίας» ενώ ο επί χρόνια πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ουάσινγκτον, Ζεράρ Αρό, έκανε λόγο και αυτός για «πισώπλατη μαχαιριά».

Υπενθυμίζεται ότι, η Αυστραλία είχε από το 2016 συνάψει συμφωνία ύψους 34,5 δισ. ευρώ με την Γαλλία, για την παραλαβή 12 συμβατικών υποβρυχίων.

Η συμφωνία αυτή μάλιστα, έχει χαρακτηριστεί ως η «συμφωνία του αιώνα», καθώς το τελικό της ύψος αναμενόταν να ξεπεράσει κατά πολύ το αρχικό ποσό.