5+1 έξυπνοι τρόποι για να βρίσκεις τα πράγματα που έχασες -Πώς δεν θα τα χάσεις ποτέ ξανά
1 year, 4 months ago
6

Αν ψάχνεις συνεχώς τα κλειδιά σου μέσα σε μια τσάντα που μοιάζει με αποθήκη, αν χάνεις διαρκώς το κινητό σου μη μπορώντας να το βρεις (γιατί είναι στο αθόρυβο!), αν αναρωτιέσαι που έχεις βάλει μικρά πραγματάκια (όπως καλλυντικά και αξεσουάρ) που χρειάζεσαι σε ανύποπτη στιγμή αλλά δεν τα έχεις ποτέ διαθέσιμα όταν τα χρειάζεσαι, αν (πάλι!) έχεις ξεχάσει το πορτοφόλι σου ένα σημείο του σπιτιού που αδυνατείς να θυμηθείς, τότε αυτό το άρθρο είναι για σένα.

Δεν είναι δύσκολο να χάνεις διαρκώς τα πράγματά σου, όταν δεν έχεις καλή σχέση με την οργανωτικότητα και η βιασύνη χαρακτηρίζει σε μεγάλο βαθμό τους ρυθμούς της καθημερινότητάς σου.

Δεν λέμε ότι είναι κάτι εύκολο κι απλό να θυμάσαι πάντα μα πάντα, πού έχεις βάλει κάθε μικρό αντικείμενο που σου χρειάζεται ανά πάσα στιγμή, αλλά σαφώς δεν είναι και κάτι ακατόρθωτο.

Αν πολλές φορές νιώθεις τη μνήμη σου να σε «προδίδει» και να κάνει πιο δύσκολη την ημέρα σου και την σχέση σου με τα προσωπικά σου αντικείμενα, ακολουθούν τρόποι που μπορεί να βελτιώσουν την κατάσταση.

Με άλλα λόγια, υπάρχουν τρόποι που θα σε βοηθήσουν να μην χάνεις τόσο εύκολα τα πράγματά σου.

Unsplash/ rawpixelUnsplash/ rawpixel

1) Δημιούργησε ένα συγκεκριμένο «σπίτι» σε κάθε αντικείμενο που χρειάζεσαι: Υπάρχεις ένας πολύ σημαντικός λόγος για τον οποίο χάνεις τα πράγματά σου: δεν τα βάζεις σε μια συγκεκριμένη θέση. Πχ. Με το που μπαίνεις στο σπίτι παρατάς τα κλειδιά σου όπου βρεις. Οπως διαβάζουμε στο Reader’s Digest, τι πιο απλό να έχεις ένα μπολ στο οποίο θα μπορείς να αφήνεις τα κλειδιά σου κάθε φορά που μπαίνεις στο σπίτι. Αποφάσισε ποιο σημείο του σπιτιού είναι ιδανικό για να φιλοξενεί κάθε αντικείμενο άμεσης χρήσης ώστε να είναι πάντα διαθέσιμο.

2) Εξαφάνισε την ακαταστασία: Πολλές φορές, τα αντικείμενα που ψάχνουμε τα έχουμε ακριβώς μπροστά στα μάτια μας. Η ακαταστασία είναι αυτή που μας αποσυντονίζει και μας απομακρύνει από το αντικείμενο που χρειαζόμαστε τη στιγμή που το χρειαζόμαστε. Αν ο προσωπικός σου χώρος είναι γεμάτος από στοίβες χαρτιών, περιοδικών και βιβλίων, από post it και παλιά αντικείμενα τότε μην αναρωτιέσαι γιατί χάνεις διαρκώς τα πράγματά σου. «Ξεκαθάρισε» το τοπίο και θα δεις ότι θα βρίσκεις ευκολότερα τα αντικείμενα που ψάχνεις.

3) Μην έχεις στο αθόρυβο το κινητό σου (χωρίς ουσιαστικό λόγο): Αν χάνεις διαρκώς το κινητό σου, τηλεφωνείς από άλλη συσκευή για να το εντοπίσεις αλλά δεν το βρίσκεις γιατί είναι στο αθόρυβο, τότε αυτό μπορεί πολύ εύκολα να αλλάξει αν κάνεις κάτι πολύ απλό: αν σταματήσεις να χαμηλώνεις την ένταση ήχου του κινητού σου. Επίσης, αν χάνεις διαρκώς τα κλειδιά σου, επίλεξε ένα ογκώδες μπρελόκ που δύσκολα θα περάσει απαρατήρητο από τα μάτια σου. Αν υπάρχουν χαρτιά που δεν θέλεις να χάνεις εύκολα, τοποθέτησέ τα σε έναν χρωματιστό φάκελο. Θα δεις ότι η κατάσταση θα αλλάξει.

Unplash/ Gades PhotographyUnplash/ Gades Photography

4) «Εσύ είσαι «χαμένη» (στις σκέψεις σου) κι όχι το αντικείμενο που ψάχνεις»: Ο Μichael Solomon, συγγραφέας του βιβλίου «How to find lost objects» (Πώς να βρεις τα αντικείμενα που έχεις χάσει» εξηγεί τους λόγους που μας οδηγούν στην (πρόσκαιρη) απώλεια ενός αντικειμένου. «Το πρόβλημα υπάρχει στην σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας κι όχι με το αντικείμενο». Οταν αντιληφθούμε ότι έχουμε χάσει κάτι, η σκέψη θολώνει. Δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου να σκεφτεί. Με ψυχραιμία. Ανακάλεσε στη μνήμη σου τις κινήσεις που έκανες. Θα δεις ότι θα δεις ουσιαστική διαφορά.

5) Ηρεμία-αυτοπεποίθηση: Σκέψου με ηρεμία και δείξε αυτοπεποίθηση (και εμπιστοσύνη στη μνήμη σου). «Αυτό που ψάχνω, θα το βρω»: αυτό θα σκέφτεσαι. Θα δεις ότι με ηρεμία και χωρίς πανικό θα βρεις αυτό που ψάχνεις.

6) Σκέψου έξυπνα: Σκέψου τα σημεία στα οποία (πιθανότατα) έχεις τοποθετήσει το αντικείμενο που ψάχνεις. Πχ. Αν ψάχνεις το κινητό σου και θυμάσαι τον εαυτό σου να το κρατάει λίγο πριν μπει στο σπίτι, τότε σίγουρα δεν το έχεις χάσει στο δρόμο. Αν ψάχνεις τα κλειδιά σου αλλά λίγο πριν τα χρειάστηκες για να μπεις στο σπίτι, τότε… θα τα έχεις αφήσει σε ένα σημείο του σπιτιού (Πού αλλού;).