Άμπερ Χερντ: «Θα στηρίζω όσα κατέθεσα μέχρι να πεθάνω» – Το «καρφί» για την Καμίλ Βάσκεζ
1 year, 9 months ago
6

Η ηθοποιός μιλά σε συνέντευξη για την ελευθερία λόγου των… αρχαίων Ελλήνων, το «δικαστήριο» των social media και τους «ξεκάρφωτους» που έσπευσαν να καταθέσουν υπέρ του πρώην συζύγου της

Μόλις δύο εβδομάδες αφότου βρέθηκε ένοχη από το δικαστήριο στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ για συκοφαντική δυσφήμηση εις βάρος του πρώην συζύγου της, Τζόνι Ντεπ, η Άμπερ Χερντ επανέλαβε σε συνέντευξή της τους ισχυρισμούς περί κακοποίησής της από τον σταρ του Χόλιγουντ, τονίζοντας μάλιστα ότι θα στηρίζει όσα κατέθεσε στη δίκη «μέχρι να πεθάνει».

Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο The Today Show, και μεταδίδεται σε μέρη από τη διάσημη πρωινή εκπομπή της αμερικανικής τηλεόρασης, η 36χρονη ηθοποιός μίλησε για την πολύκροτη δίκη των έξι εβδομάδων που έφερε στο φως της δημοσιότητας άκρως προσωπικές πτυχές της ταραχώδους κοινής ζωής του ζευγαριού. Σχολίασε επίσης τον χείμαρρο αρνητικών σχολίων εις βάρος της στα social media και μίλησε για μια άδικη ετυμηγορία, που επηρεάστηκε από τη φήμη και την αγάπη που τρέφει ο κόσμος στον Τζόνι Ντεπ, έναν «φανταστικό ηθοποιό» όπως τον χαρακτήρισε.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της στη Σαβάνα Γκάθρι, η Άμπερ Χερντ δέχτηκε ερωτήματα σχετικά με τα ηχητικά ντοκουμέντα που παρουσίασε η νομική ομάδα του πρώην συζύγου της στη δίκη, και πώς αυτά αντέκρουσαν στο δικαστήριο τη δική της θέση, ότι δηλαδή δεν είχε ασκήσει ποτέ βία εις βάρος του Ντεπ. Η Χερντ επέμεινε ότι το μόνο που έκανε η ίδια ήταν να αντιδρά στη σωματική βία, διαψεύδοντας ότι ήταν εκείνη που ξεκινούσε τους καυγάδες.

Η 36χρονη πρωταγωνίστρια του Aquaman είπε ότι ο ισχυρισμός του Ντεπ ότι δεν τη χτύπησε ποτέ «είναι ψέμα» και υπογράμμισε ότι θα στηρίζει κάθε λέξη της κατάθεσής της στο δικαστήριο «μέχρι να πεθάνει». Κατηγόρησε επίσης τη νομική ομάδα του Ντεπ ότι προσπάθησε να αποσπάσει την προσοχή του κοινού από τα πραγματικά ζητήματα», λέγοντας μάλιστα ότι «έκαναν καλύτερη δουλειά» από τη δική της ομάδα σε αυτόν τον τομέα.

Η Γκάθρι δεν παρέλειψε φυσικά να ρωτήσει την Χερντ και για όσα έχει πει για εκείνη η Καμίλ Βάσκεζ, η δικηγόρος του Ντεπ που την «στρίμωξε» για τα καλά με τις ερωτήσεις της όταν καθόταν στο εδώλιο του μάρτυρα. Η νεαρή δικηγόρος είχε πει συγκεκριμένα ότι ο Χερντ «έδωσε την ερμηνεία της ζωής της» στο δικαστήριο με στόχο να γίνουν πιστευτά τα ψέματά της περί σεξουαλικής κακοποίησης. «Και αυτό το λέει η δικηγόρος του άνδρα που έπεισε τον κόσμο ότι έχει ψαλίδια για χέρια;», απάντησε η Χερντ στην Γκάθρι, μια μάλλον… παράξενη αναφορά στην ταινία «Ψαλιδοχέρης» του Τζόνι Ντεπ από τo 1990. «Εγώ έδωσα ερμηνεία; Για εβδομάδες ολόκληρες άκουγα καταθέσεις που υπαινίσσονταν ή έλεγαν ξεκάθαρα ότι είμαι φρικτή ηθοποιός. Είμαι λοιπόν λίγο μπερδεμένη πώς είναι δυνατόν να ισχύουν και τα δύο».

Κλείσιμο

Η Άμπερ Χερντ επανέλαβε στη συνέντευξή της το επιχείρημα που είχε χρησιμοποιήσει και η νομική ομάδα της στη δίκη, ότι δηλ. θα έπρεπε να διαφυλαχθεί το δικαίωμά της στην ελευθερία λόγου που της κατοχυρώνει η Πρώτη Τροποποίηση του Αμερικανικού Συντάγματος, με την παρουσιάστρια ωστόσο να της επισημαίνει ορθά ότι αυτό δεν ισχύει σε μία υπόθεση όπου εξετάζεται η διάπραξη συκοφαντικής δυσφήμισης.

«Το θέμα με την Πρώτη Τροποποίηση είναι ότι προστατεύει την ελεύθερη έκφραση. Δεν προστατεύει ψέματα που ισούνται με δυσφήμιση, κι αυτό εξεταζόταν στη δίκη» σημείωσε η Γκάθρι.

«Ναι, ακριβώς. Η ελευθερία έκφρασης δεν σε προστατεύει αν, ξέρεις, πας σε ένα θέατρο γεμάτο κόσμο και φωνάξεις «φωτιά!». Έχουμε πάρει την έννοια της ελευθερίας λόγου από τους Έλληνες… [εδώ το βίντεο της συνέντευξης έχει μονταριστεί από την εκπομπή και κατόπιν η Χερντ συνεχίζει] Αυτό που αντιλαμβάνομαι εγώ ότι σημαίνει δεν είναι απλώς η ελευθερία να μιλάς. Είναι η ελευθερία να λες την αλήθεια απέναντι στην εξουσία», απάντησε η Χερντ.

«Η “αλήθεια” όμως είναι η λέξη κλειδί», σημειώνει με νόημα η Γκάθρι. «Αυτήν είπα, και την είπα απέναντι στην εξουσία και πλήρωσα το τίμημα», επέμεινε η Χερντ.

Σύμφωνα με τη Χερντ, όσα ακούστηκε να λέει στις ηχογραφήσεις που παρουσίασε η ομάδα του Ντεπ στο δικαστήριο δεν αποτελούν απόδειξη για το τι συνέβαινε. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με την ίδια, εντάσσονταν στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης ως προς τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κανείς να συνομιλεί με τον κακοποιητή του: «Όταν η ζωή σου κινδυνεύει, όχι μόνο αναλαμβάνεις την ευθύνη για πράγματα για τα οποία δεν θα έπρεπε να το κάνεις, αλλά εν μέσω αυτής της κακοποιητικής – ψυχολογικά, συναισθηματικά και σωματικά – δυναμικής δεν έχεις την πολυτέλεια να πεις “αυτό είναι το άσπρο, αυτό είναι μαύρο”. Επειδή το ζεις, τίποτα δεν είναι τόσο απλό».

Η 36χρονη έβαλε επίσης στο στόχαστρο τους μάρτυρες που κατέθεσαν υπέρ του Ντεπ στη δίκη, αποκαλώντας τους «πληρωμένους υπαλλήλους» και «ξεκάρφωτους» που απλώς «έσπευσαν να υποστηρίζουν το άτομο από το οποίο βασίζονται».

Αναφορικά, τέλος, με τους ισχυρισμούς της ομάδας Ντεπ ότι η Χερντ δεν έπεισε τους ενόρκους επειδή αρνήθηκε να αναλάβει την παραμικρή ευθύνη για την τοξική κατάσταση του γάμου της, η 36χρονης σχολίασε ότι πράγματι είπε και έκανε φρικτά πράγματα κατά τη διάρκεια της συμβίωσης με τον Ντεπ. «Φέρθηκα με τρόπο που σχεδόν δεν αναγνωρίζω τον εαυτό μου και μετανιώνω για πολλά» σημείωσε, χαρακτηρίζοντας τον γάμο της σαν κάτι «άσχημο» που θα μπορούσε όμως να είναι πολύ όμορφο. «Κάναμε πολλά λάθη. Όμως πάντοτε έλεγα την αλήθεια», λέει η Χερντ.

Ολόκληρη η συνέντυξη θα προβληθεί από το NBC το βράδυ της Παρασκευής, τοπική ώρα.