Αφαιρέστε τα μπουφάν πριν δέσετε τα παιδιά στα καθίσματα
1 year, 1 month ago
6

Ο χειμώνας είναι εδώ και τρίζει τα δόντια του. Το βαρύ ντύσιμο είναι επιβεβλημένο κυρίως στα παιδιά. Όταν όμως χρειάζεται να επιβιβαστούν στα αυτοκίνητα και να καθίσουν στα παιδικά καθίσματα είναι αναγκαίο να αφαιρούνται τα χοντρά μπουφάν.

Επανειλημμένα, έχει τονιστεί από διεθνείς οργανισμούς ότι το μπουφάν σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συνδυαστεί με το παιδικό κάθισμα. Όταν βρίσκονται στο αυτοκίνητο τυλιγμένα με πολλά στρώματα ρούχων, η πρόσδεσή τους με τις ζώνες ασφαλείας, είτε πρόκειται για παιδικό κάθισμα είτε για το κάθισμα του αυτοκινήτου, μπορεί να αποβεί μοιραία.

Ειδικοί από το KidsAndCars.org υποστηρίζουν ότι χαλαρώνοντας τις ζώνες ασφαλείας ενός παιδικού καθίσματος για να υποδεχτεί ένα παιδί με ογκώδες μπουφάν, δημιουργείται μεγάλη πιθανότητα το παιδί σε μια σύγκρουση να «γλιστρήσει» και μέσα από το κάθισμα και μέσα από το μπουφάν.

Τα χειμωνιάτικα πανωφόρια, όπως σημειώνει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, συμπιέζονται σε μια σύγκρουση και αυξάνουν τον κίνδυνο τραυματισμού. Ιδανικά, το νήπιο ή το παιδί χρειάζεται να φορά λεπτά ρούχα, και το πανωφόρι ή η κουβέρτα να το σκεπάζει ριγμένη πάνω από τις ζώνες ασφαλείας αν χρειάζεται, ή μέχρι να ζεσταθεί η καμπίνα του αυτοκινήτου.

Έρευνα στις ΗΠΑ έδειξε ότι ακόμα και σε σύγκρουση με 30km/h, ένα παιδάκι με μπουφάν, που ήταν φαινομενικά σφιχτά δεμένο στο παιδικό κάθισμα, τελικά εκσφενδονίστηκε από τη θέση του. Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι γονείς πρέπει να είναι σίγουροι ότι όταν ασφαλίσουν οι ζώνες στο παιδικό κάθισμα, δεν πρέπει να χωράνε περισσότερα από ένα δάκτυλο ανάμεσα στη ζώνη και την κλείδα ώμου του παιδιού. Όλοι οι οργανισμοί που ασχολούνται με την οδική ασφάλεια συνιστούν στους γονείς να αφαιρούν το σακάκι και οτιδήποτε άλλο μπορεί να επηρεάσει την ασφάλεια του παιδιού, πριν αυτό τοποθετηθεί στο παιδικό κάθισμα.