Αλέξης Κούγιας : Αντιδράσεις για τους «επαγγελματίες ομοφυλόφιλους» – «Δημόσιο victim blaiming»
3 years, 1 month ago
6

Το φεμινιστικό δίκτυο «Το Μωβ» καθώς και το Κέντρο Γυναικείων Ερευνών και Μελετών «Διοτίμα» εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους στις δηλώσεις του Αλέξη Κούγια, κάνοντας μάλιστα λόγο για «victim blaming».

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του δικηγόρου του Δημήτρη Λιγνάδη, Αλέξη Κούγια, ο οποίος χαρακτήρισε τους μηνυτές και μάρτυρες της υπόθεσης ως «επαγγελματίες ομοφυλόφιλους».

Το φεμινιστικό δίκτυο «Το Μωβ» καθώς και το Κέντρο Γυναικείων Ερευνών και Μελετών «Διοτίμα» εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους, κάνοντας μάλιστα λόγο για «victim blaming».

«Το δημόσιο victim blaiming, οι σεξιστικές και ομοφοβικές δηλώσεις από δικηγόρο καταγγελλόμενου για βιασμούς ανηλίκων δεν εξυπηρετούν την ενημέρωση. Επανα-τραυματίζουν και τρομοκρατούν θύματα, μάρτυρες και άλλα ευάλωτα άτομα» αναφέρει το «Διοτίμα».

 

«Μεσαιωνικές δηλώσεις»

«Οι ομοφυλόφιλοι δεν μπορούν να θεωρούνται αναξιόπιστοι και να στηλιτεύονται για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό» αναφέρει σε ανακοίνωσή του «Το Μωβ».

«Δεν είναι αναξιόπιστοι μάρτυρες επειδή είναι ομοφυλόφιλοι, όπως είπε ο Κούγιας για να απαλύνει τις κατηγορίες εναντίον του Λιγνάδη, οι οποίες είναι πολλές και αναφέρονται σε δεκαετίες. Και επιπλέον η ομοφοβία είναι ποινικό αδίκημα».

Η ανακοίνωση:

Αφενός, οι ομοφυλόφιλοι δεν μπορούν να θεωρούνται αναξιόπιστοι και να στηλιτεύονται για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Δεν είναι αναξιόπιστοι μάρτυρες επειδή είναι ομοφυλόφιλοι, όπως είπε ο Κούγιας για να απαλύνει τις κατηγορίες εναντίον του Λιγνάδη, οι οποίες είναι πολλές και αναφέρονται σε δεκαετίες. Και επιπλέον η ομοφοβία είναι ποινικό
αδίκημα.

Αφετέρου, ούτε η κυρία πρώην φίλη του Λιγνάδη, που κατέθεσε εναντίον του είναι αναξιόπιστη, όπως είπε ο Κούγιας, επειδή αν και “δεσμευμένη”, ήταν ερωτευμένη με τον Λιγνάδη. Τι σημαίνει άραγε δεσμευμένη; Ότι απατάει τον άντρα της ας πούμε; Η “μοιχεία” δεν είναι ποινικό αδίκημα (από τό νόμο του 1983). Όσοι/ες απατούν τον/την σύντροφό τους δεν μπορούν να θεωρούνται αναξιόπιστοι για την δικαιοσύνη.

Έχουμε εδώ λοιπόν δύο αναχρονιστικές απόψεις, και έχουμε και δύο ειδών προσβολές και δύο ειδών διαπομπεύσεις στο δικαίωμα κάποιων ανθρώπων να καταθέσουν στα δικαστήρια, αφού για τέτοιους λόγους τους αμφισβητείται η αξιοπιστία.

Άραγε ο Δικηγορικός Σύλλογος τα γνωρίζει αυτά; Αν ναι, γιατί δεν τον ξεφωνίζει ή γιατί δεν τον τιμωρεί πειθαρχικά;

Άραγε η εισαγγελική αρχή τα γνωρίζει; Γιατί δεν παίρνει μέτρα εναντίον του;

in.gr