Αλίκη Αλεξανδράκη: Η απαγόρευση στους δημοσιογράφους, ο γάμος που δεν έκανε ποτέ και οι Άγριες Μέλισσες
3 years, 2 months ago
6

Η Αλίκη Αλεξανδράκη, που φέτος στη σειρά του ΑΝΤ1 “Άγριες Μέλισσες” παίζει το ρόλο της μητέρας του ενωμοτάρχη, είναι αναμφίβολα μία εξαιρετική ηθοποιός που υπηρετεί με περισσή αφοσίωση όποιον ρόλο κι αν κριθεί να αποδώσει ερμηνευτικά.

Της: Έπη Τρίμη

Είναι μια θεατρική κατά κύριο λόγο ηθοποιός  που το εκτόπισμά της και  το ταλέντο κάνουν την ίδια να δίνει μια σημαντικότητα ακόμη και σε ένα δεύτερο ή και τρίτο ρόλο.

Η Αλίκη Αλεξανδράκη γεννήθηκε το 1945 και αποφοίτησε από τη δραματική σχολή του Γ. Θεοδοσιάδη το 1965, ενώ η πρώτη της θεατρική εμφάνιση ήταν με το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν, παρόλο που την είχαν απορρίψει όταν έδωσε εξετάσεις εκεί. Την πήρανε όμως αμέσως μόλις τελείωσε τη σχολή του Θεοδοσιάδη στο έργο του Λουίτζι Πιραντέλο: “Έτσι είναι, εάν έτσι νομίζετε”. Να σημειωθεί ότι στο Θέατρο Τέχνης δεν έπαιζες εύκολα ή και ποτέ εάν δεν ήσουν από τη σχολή του… και ας λέει η Αλίκη Αλεξανδράκη, σε συνέντευξη της στην Αργυρώ Μποζώνη: «Ότι από σύμπτωση βρέθηκε εκεί και από τύχη».Επίσης, σκηνοθέτησε 4 θεατρικά έργα και συμμετείχε σε πάνω από 15 θεατρικές τηλεοπτικές μεταφορές.

Οι τηλεοπτικές της εμφανίσεις

Με τις εμφανίσεις της σε τηλεοπτικές σειρές η Αλίκη Αλεξανδράκη σημάδεψε όλη την πορεία της ελληνικής τηλεόρασης από τη γέννησή της μέχρι σήμερα. Σε εμάς τους… λίγο μεγαλύτερους οι σειρές που συμμετείχε προκαλούν ακόμα και στο άκουσμά τους ανατριχίλα: “Ο αστερισμός των Λύκων”, “Ο χριστός ξανασταυρώνεται”, “Συνταγματάρχης Λιάπκιν”, “Αστροφεγγιά” και πολλά άλλα ακόμα. Στη συνέχεια περνάει με την ευκολία του ταλέντου της, που συνεχώς αναζητεί το καινούργιο, και σε πολλές σύγχρονες κωμικές σειρές: «Οι Απαράδεκτοι”, “3 Χάριτες”, “7 θανάσιμες πεθερές” κ.α. μέχρι σε μεταγλωττίσεις για παιδικές σειρές έχει δανείσει τη φωνή της, όπως στον περίφημο “Σπορτ Μπίλλυ”, “Μια φορά στο διάστημα”. Η ίδια είχε πει σχετικά: ““Έγινα ηθοποιός γιατί ήθελα να δω τι είναι αυτό που λέγεται θέατρο. Μου φαινόταν συναρπαστικό ότι σου δινόταν η ευκαιρία να ζήσεις πολύ περισσότερα πράγματα από την πραγματική σου ζωή”.

Είναι περιπέτεια το θέατρο, μεγάλη περιπέτεια

Για τη πορεία της το 2014 είχε πει στη lifo: “Τελικά, είναι πάρα πολύ ωραίο να είσαι 70 χρονών και να μπορείς να μιλάς την ίδια γλώσσα με ανθρώπους 20, 30 και 40 χρόνια μικρότερούς σου. Τη θαυμάζω αυτή την καινούργια γενιά στο θέατρο. Τα προσόντα αυτών των ανθρώπων δεν τα είχαμε εμείς. Τα θαυμάζω πραγματικά. Έχουν άλλη εικόνα για το θέατρο από αυτή που είχαμε εμείς. Αυτήν τη γενιά νομίζω δεν την ενδιαφέρει μόνο ο εαυτός της, η καριέρα της, αλλά ενδιαφέρεται και για την παράσταση, για ένα σύνολο. Αυτό νομίζω ότι είναι το μεγαλύτερο προσόν της. Παρόλο που είναι δύσκολη, είναι πολύ ενδιαφέρουσα η εικόνα που παρουσιάζει το θέατρο σήμερα. Υπάρχει μια αγωνία να μη μείνουμε σε αυτά που ξέρουμε, να μη μείνουμε στα αποδεκτά, αλλά να κάνουμε τα καινούργια πράγματα αποδεκτά. Καμιά φορά αναρωτιέμαι τι έχει συμβεί στη δική μου γενιά. Προσπαθώ να το καταλάβω. Κάθονται επάνω σε αυτά που κατακτήσανε, ό,τι κατακτήσανε, και τα αναμασάνε. Εγώ δεν θέλω να σταθώ, να μείνω ακίνητη, δεν θέλω να πεθάνω ακόμα. Υπάρχουν τόσα πράγματα στη ζωή που μπορεί να μάθεις ακόμα που μου φαίνεται τρελό να στέκεσαι σε αυτά που έχεις μάθει και να εφησυχάζεις. Γιατί υπάρχει και το παραπέρα, υπάρχει και το «κάτι άλλο». Είναι περιπέτεια το θέατρο, μεγάλη περιπέτεια. Είναι μια πολύ γεμάτη ζωή.”

Προσωπική ζωή

Η Αλίκη Αλεξανδράκη δεν παντρεύτηκε ποτέ. Η ίδια στο περιοδικό you είχε πει; “Δεν έτυχε, δεν βίασα τις καταστάσεις, δεν είχα όνειρο για έναν γάμο, ενώ είχα συντρόφους, αλίμονό μου αν δεν είχα, γιατί δεν μπορεί μια γυναίκα να μη γνωρίσει και αυτή την πλευρά στη ζωή της”. Ωστόσο,είναι από της σπάνιες ηθοποιούς που δεν επιθυμούν με το κοινό τους να μοιράζονται τη ζωή τους και ό,τι αφορά στα προσωπικά τους .

Μάλιστα η ίδια έχει πει στο πρωινό: “Απαγορεύω την οποιαδήποτε ανάμειξη απέξω στην προσωπική μου ζωή, όπως εγώ δεν ανακατεύομαι στην προσωπική ζωή των άλλων. Αν θέλουν μου λένε, αν δεν θέλουν δεν μου λένε. Εγώ δεν θέλω να λέω”, σημείωσε η Αλίκη Αλεξανδράκη στην κουβέντα που είχε με την παρουσιάστρια και συνέχισε: “Με έχουν φέρει πάρα πολλές φορές σε δύσκολη θέση σε συνεντεύξεις. Για το κοινό είμαι η ηθοποιός Αλίκη Αλεξανδράκη, δεν είμαι η γυναίκα της διπλανής πόρτας. Με ενδιαφέρει να μιλήσω γι’ αυτό που κάνω για τον κόσμο, όχι γι’ αυτό που είμαι για μένα”.

Οι γονείς μου έζησαν μαζί ως τα βαθιά γεράματα

Η Αλίκη Αλεξανδράκη είχε πει σχετικά με τους γονείς της: “Η μητέρα μου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ήρθε μόλις δύο χρόνων στην Ελλάδα, το 1922. Δεν ήρθε, όμως, ως πρόσφυγας, αλλά πριν γίνει το μεγάλο κακό της Μικρασιατικής Καταστροφής. Η οικογένειά της ήταν μέρος της διανόησης της Πόλης -ήταν επιστήμονες και καθηγητές πανεπιστημίων-, είχαν κατά κάποιον τρόπο προβλέψει το τι θα γινόταν και είχαν φύγει νωρίτερα. Ο πατέρας μου, από την άλλη πλευρά, καταγόταν από ελληνική οικογένεια που είχε φύγει από τα νησιά του Ιονίου και ζούσαν για πολλά χρόνια στη Ρουμανία. Ήρθε στην Ελλάδα πριν από τον πόλεμο, όπου συνάντησε τη μητέρα μου, ερωτεύτηκαν, παντρεύτηκαν και έζησαν πολύ αγαπημένοι μέχρι τα βαθιά τους γεράματα. Ο πατέρας μου ήταν λογιστής, τελειόφοιτος της εμπορικής σχολής, της σημερινής ΑΣΟΕΕ και η μητέρα μου συνεργαζόταν για χρόνια με τον αδερφό της, που ήταν αρχιτέκτονας και ειδικευόταν στα βυζαντινού τύπου κτίσματα, όπως οι εκκλησίες. Τον βοηθούσε στον σχεδιασμό των τέμπλων”.

Πηγές: wikipedia| Lifo| You| Πρωινό

enimerotiko.gr