Αναστασία Έδεν: “Στοχοποιούν άδικα τη μουσική και εξαθλιώνουν τους καλλιτέχνες”
2 years, 3 months ago
6

Η ξεχωριστή Αναστασία Έδεν, η αγαπημένη ερμηνεύτρια σημαντικών συνθετών και στιχουργών, μίλησε για το τι σημαίνει η απαγόρευση της μουσικής, για τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι μουσικοί, την πρόσφατη κινητοποίηση των καλλιτεχνών,  δημιουργών και εργαζόμενων στο Θέαμα και Ακρόαμα, αλλά και για τα περιστατικά γυναικείας κακοποίησης, τη νέα της δουλειά και για τις προοπτικές και τις απαιτήσεις που διαμορφώνονται πλέον, στον πολύπαθο καλλιτεχνικό χώρο.

“Ο μουσικός κλάδος -επισημαίνει- έχει πληγεί περισσότερο από όλους την περίοδο του covid, έχουν μείνει πολλοί άνθρωποι άνεργοι και έχει στοχοποιηθεί η μουσική γενικότερα. Είναι άδικο την στιγμή που ο κόσμος συνωστίζεται παντού (στα ΜΜΜ, στις πλατείες και αλλού), να δέχεται τέτοια στοχοποιημένη επίθεση η μουσική. Κι ενώ η μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου έχει μείνει άνεργη, το πενιχρό βοήθημα δίνεται μόνο για τον μήνα Γενάρη, αφήνοντας εκτός πολλούς μουσικούς. Μας οδηγούν στην εξαθλίωση.

Είναι γελοίο να λέμε ότι όταν παίζει κάποιος μουσική οι ακροατές πρέπει να φωνάζουν για να μιλήσουν μεταξύ τους. Αυτό είναι αγενές ως προς τον καλλιτέχνη και δεν συμβαίνει, αντιθέτως κατά την διάρκεια ενός live, ο κόσμος ακούει ή μιλάει σιγά. Είναι εντελώς παράλογο λοιπόν να μην επιτρέπονται οι live εμφανίσεις. Η καθημερινότητα χωρίς μουσική είναι μεγάλο λάθος.

Η μουσική είναι πηγή δύναμης σε τέτοιες κρίσιμες εποχές και οι μουσικοί είναι απαραίτητοι για την ύπαρξη μίας λειτουργικής και ποιοτικής σύγχρονης κοινωνίας.” αναφέρει.

Αναστασία Έδεν

Πού πιστεύετε ότι οφείλεται η έξαρση της βίας εναντίον των γυναικών τελευταία;

Η ανυπαρξία μόρφωσης και  παιδεία και τα λάθος μηνύματα που περνάει η οικογένεια, μαζί με τα επικίνδυνα στερεότυπα και το να μη μαθαίνει ένα παιδί πώς θα σέβεται τον εαυτό του και κατ’ επέκταση τον σύντροφο του στο μέλλον. Επίσης μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει το διαδίκτυο και η εξαφάνιση του συναισθήματος. Πραγματικά ανησυχώ για το πώς θα βιώσουν τον έρωτα τα παιδιά μας στο μέλλον…

Πώς σχολιάζετε  τις αποκαλύψεις για τον Στάθη Παναγιωτόπουλο;

Απαράδεκτο και απεχθές όλο αυτό το θέμα. Θρασύτητα και  χυδαιότητα διαπιστώνω στη λογική του «κάνω ότι θέλω» χωρίς αιδώ, δισταγμό και όριο. Πρέπει να αποβληθούν όλοι αυτοί οι «κύριοι» από τον χώρο μας και πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά από τη δικαιοσύνη.

Στην περιοχή της μουσικής συμβαίνουν παρόμοιες  συμπεριφορές;

Βέβαια. Στο «παιχνίδι» του θεάματος, πολλά και πολλοί μπορούν να «παίξουν» με την ψυχή και την ύπαρξή μας. Έχω δει να ασκείται λεκτική, ψυχολογική και σωματική βία και σε πρόβες και επί σκηνής. Ο φόβος της ανεργίας και της περιθωριοποίησης από τον χώρο, έχει αποτέλεσμα τη σιωπή.

– Το νέο σας single έχει τον τίτλο «Δε φτάνει μόνο ν’ αγαπάς» και  κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Panik Records. Την μουσική  υπογράφει ο Άρης Βλάχος και τους στίχους ο Νίκος Μωραϊτης. Πώς ήταν αυτή η συνεργασία;

Είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό το τραγούδι μας, ο Άρης Βλάχος είναι  παλιός, καλός συνεργάτης που πάντα φροντίζει για το καλύτερο  αποτέλεσμα συνθετικά και ενορχηστρωτικά, του έχω απόλυτη  εμπιστοσύνη σε ό,τι κάνει στο στούντιο. Ο Νίκος Μωραϊτης είναι ένας καταξιωμένος στιχουργός με τον οποίο είχα την τύχη να συνεργαστώ  στο συγκεκριμένο single και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό το όμορφο ξεκίνημα  που κάναμε, πιστεύω ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα.

 

 

-Το «Δε φτάνει μόνο ν’ αγαπάς» το ακούμε  συχνά στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Πώς αισθάνεται  ένας καλλιτέχνης όταν συμβαίνει ο κόσμος ν’ αγαπά αμέσως το τραγούδι του; 

Είναι πολύ συγκινητικό, έχω την χαρά μικρού παιδιού και αισθάνομαι  πως οι κόποι μας αλλά και η αγάπη που δώσαμε σ’ αυτό το τραγούδι  δεν πήγαν χαμένα. Είναι αλήθεια ότι ο κόσμος έχει αρχίσει και το  αγκαλιάζει, το έχουμε ακούσει ήδη στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «Γη της Ελιάς» στο MEGA Channel, στο Ρουκ Ζουκ στον ΑΝΤ1, σε διάφορα ραδιόφωνα και  βλέπουμε καθημερινά την αγάπη του κόσμου να μεγαλώνει. Πιστεύω ότι είναι ένα τραγούδι που αναφέρεται άμεσα στην ψυχή και τα  συναισθήματα του καθενός μας, τα λόγια του Νίκου Μωραϊτη έχουν  πετύχει στόχο και η μουσική του Άρη Βλάχου είναι τόσο πλούσια και  έντονα συναισθηματική που σε αιχμαλωτίζει από το πρώτο ακόρντο.

– Πως γνωριστήκατε με τον συνθέτη Άρη Βλάχο; 

Έτυχε να δουλεύουμε μαζί σε παραστάσεις του Σταμάτη Κραουνάκη, ο  Άρης Βλάχος ήταν μαέστρος του και μια μέρα με πλησίασε και μου είπε  ότι του άρεσε πολύ η φωνή μου. Δεθήκαμε καλλιτεχνικά πολύ γρήγορα  και εύκολα, κάναμε κάποια demo σε τραγούδια που είχε ο Άρης σε  στίχους του Μάνου Ελευθερίου και από κει ξεκίνησαν όλα. Το 2016  κυκλοφορήσαμε το πρώτο μας single με τον τίτλο « Του έρωτα όλα τα φίλτρα» και άρχισε να πηγαίνει πολύ καλά, έτσι αποφασίσαμε να  κάνουμε live μαζί και να προχωρήσουμε και στην δημιουργία ενός

ολοκληρωμένου cd. Το πρώτο μας cd κυκλοφόρησε από την Cobalt Music και είχε τον τίτλο «Αυτά τα χείλη», όλο σε μουσική του Άρη και σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου. Πήγε πολύ καλά και συνεχίζοντας  παράλληλα τις εμφανίσεις μας σε διάφορους χώρους όπως το Ίδρυμα  Μιχάλης Κακογιάννης, Sfigga music theater, Γυάλινο θέατρο, Half Note jazz club κ.α. αποφασίσαμε να κυκλοφορήσουμε και το δεύτερο cd μας με τον τίτλο «Κάψτε το σπίτι» από το ogdoo.gr πάλι σε στίχους Μάνου  Ελευθερίου. Μετά από αυτό είχαμε μια πολύ όμορφη συνεργασία με  τον συνθέτη Γιάννη Σπανό πάνω σε μια διασκευή που είχαμε κάνει στο  τραγούδι του «Άνθρωποι μονάχοι» που κυκλοφορήσαμε λίγο πριν μας έρθει η εποχή του covid…

Και ερχόμαστε λοιπόν στην εποχή covid. Πως  αντιμετωπίζετε αυτή την κατάσταση και τι σας κρατάει δυνατή  αυτό τον καιρό; 

Την αντιμετωπίζω με ελπίδα για το αύριο και αντλώ δύναμη από την  τέχνη μου και την δημιουργία. Συνεχίζω και εξελίσσομαι καλλιτεχνικά,  φτιάχνουμε με τον Άρη νέα προγράμματα, περνάμε τραγούδια,  δοκιμάζουμε νέους ήχους, γράφουμε τραγούδια. Άλλωστε και το «Δε  φτάνει μόνο ν’ αγαπάς» γεννήθηκε μέσα στην περσινή καραντίνα, θυμάμαι που ανοίγανε την χώρα για καμιά εβδομάδα κι εμείς τρέχαμε  αμέσως να ηχογραφήσουμε το τραγούδι, να κάνουμε φωτογράφιση, να  ετοιμάσουμε πράγματα που θα βάζαμε μπροστά μετά την καραντίνα.  Αυτή είναι η ελπίδα μας, η δουλειά μας και η αγάπη που έχουμε για την  μουσική και την σκηνή.

Πως βλέπετε την επόμενη μέρα, αν υποθέσουμε ότι φτάνει στο  τέλος η εποχή covid; 

Πιστεύω ότι θα υπάρξει πολιτιστική έκρηξη, η τέχνη, η μουσική και η διασκέδαση θα επανέλθουν δυναμικά και ταχύτατα στις ζωές μας. Η  κοινωνία αυτή την στιγμή είναι σαν ένα συμπιεσμένο ελατήριο που μόλις το αφήσουν θα εκτιναχθεί στα ύψη. Θέλω να ελπίζω πως είμαστε  κοντά σ’ αυτό και πως πολύ γρήγορα θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω  κάνοντας ότι δεν κάναμε όλα αυτά τα χρόνια και εκτιμώντας  περισσότερα ακόμη και τα αυτονόητα. Λαχταρώ την ώρα που θα  ξαναβρεθώ πάνω στην σκηνή, θα παίξω με τους συνεργάτες μου  μουσική και θα ξανατραγουδήσουμε μαζί με τον κόσμο αγκαλιά.

Εκτός από ελπίδα και λαχτάρα, ποια είναι η απαίτηση που διαμορφώνεται πλέον;

Απαιτούμε να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα για την υγεία μας και μέτρα για την εξασφάλιση της επιβίωσής μας. Οι τραγικές συνέπειες της πανδημίας,  πάτησαν δυστυχώς πάνω στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι εργαζόμενοι του χώρου, με διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.