Andy Warhol, Cars: Η συλλογή τέχνης της Mercedes-Benz παρουσιάζει τα αριστουργήματα του Warhol στο Λος Άντζελες
1 year, 7 months ago
6

Andy Warhol, Cars: Η συλλογή τέχνης της Mercedes-Benz παρουσιάζει τα αριστουργήματα του Warhol στο Λος Άντζελες

Μια έκθεση που ξεκίνησε στις 23 Ιουλίου 2022 και θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 2023. Η έκθεση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία σύμπραξη γιγάντων φιλοξενείται στο Petersen Automotive Museum στο Λος Άντζελες.

Θα αναρωτηθείτε γιατί σύμπραξη γιγάντων… μα γιατί η έκθεση παρουσιάζει 40 έργα τέχνης από τη σημαντική σειρά ‘Cars’ του Andy Warhol. Μαζί με τα έργα εκτίθενται και πέντε από τα μοντέλα οχημάτων Mercedes-Benz που απεικονίζονται από τον Andy Warhol. Μάλιστα η σειρά αυτών των έργων επιστρέφει στις ΗΠΑ για πρώτη φορά, μετά από περισσότερα από 30 χρόνια. Δύο κορυφαίες αυθεντίες έσμιξαν αρμονικά σε τούτη την εξαιρετική περίπτωση, καθεμιά από τις οποίες, ως η κορυφαία στον τομέα της.

Andy Warhol, Mercedes-Benz W 125 Grand Prix Car (1937), 1986. Silkscreen, acrylic on canvas, 152,5 x 127,5 cm, Mercedes-Benz Art Collection, Stuttgart/Berlin. © 2022 The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc. / Licensed by Artists Rights Society (ARS), New York. / Photographer: Uwe Seyl, Stuttgart, Germany.

Η έκθεση «Andy Warhol, Cars – Works from the Mercedes-Benz Art Collection» παρουσιάζει 27 μεγάλες εκτυπώσεις οθόνης πάνω σε καμβά, καθώς και 13 σχέδια από την παγκοσμίου φήμης σειρά Cars του Andy Warhol.

Στις φωτογραφίες, ο Αμερικανός ποπ καλλιτέχνης χρησιμοποιεί οκτώ επιλεγμένα μοντέλα της Mercedes-Benz για να καταγράψει την ιστορία του αυτοκινήτου – από την εποχή της Benz Patent Motor Car του 1886, έως το C 111-II, ένα πειραματικό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε το 1970.

Στο Petersen Automotive Museum – από τα μεγαλύτερα μουσεία αυτοκινήτου στον κόσμο – τα έργα αυτά εκτίθενται μαζί με πέντε από τα οκτώ οχήματα που απεικονίζει ο Warhol – συμπεριλαμβανομένων του αγωνιστικού αυτοκινήτου Mercedes-Benz Formula 1 W 196 R με το βελτιωμένο αμάξωμα, της Mercedes-Benz 300 SL “Gullwing” Coupé (W 198) και του αγωνιστικού αυτοκινήτου Mercedes-Benz των μόλις 750 κιλών βάρους, W 125.

Mercedes-Benz research car C 111-II with four-rotor Wankel engine, 1970. In the »Cars« series, the American pop artist Andy Warhol uses eight selected Mercedes-Benz models to document the history of the automobile – from the Benz Patent Motor Car of 1886 to the C 111-II research car constructed in 1970.

Η Renate Wiehager, επικεφαλής της συγκεκριμένης Συλλογής Τέχνης για την Mercedes-Benz, δηλώνει:

‘Από την πολύ επιτυχημένη παρουσίαση στο Μουσείο Guggenheim της Νέας Υόρκης το 1988, η σειρά Cars του Andy Warhol φιλοξενείται συχνά σε μεγάλα μουσεία σε όλο τον κόσμο. Είμαστε λοιπόν ιδιαίτερα ευτυχείς που μετά από περισσότερα από 30 χρόνια, τώρα θα παρουσιαστεί εκτενώς στις ΗΠΑ. Το όνομα Warhol έχει αποκτήσει μια «μυθική» υπόσταση στα πλαίσια της τέχνης, όπως άλλωστε δείχνουν οι αριθμοί των επισκεπτών στις εκθέσεις του. Αυτό επίσης ισχύει για το εγνωσμένης αξίας εμπορικό σήμα Mercedes-Benz το οποίο με σύμβολο το γνωστό άστρο, παραπέμπει σε ενα προιόν ασφαλές, όμορφο, γρήγορο, μοντέρνο και, πολυτελώς ποιοτικό’.

Η Renata Jungo Brüngger από την άλλη, εξέχον Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Mercedes-Benz και υπεύθυνη νομικών υποθέσεων, συμπληρώνει:

‘Είμαστε στην ευχάριστη θέση να κάνουμε για ακόμη μια φορά αυτές τις τόσο υπέροχες φωτογραφίες προσβάσιμες σε ένα ευρύ κοινό στην έκθεση του Λος Άντζελες και έτσι να συμβάλουμε στην προώθηση του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Επειδή ακριβώς αυτός είναι ο στόχος της συλλογής έργων τέχνης: Με τη δέσμευσή μας στον πολιτισμό και στην εκπαίδευση, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα αναγνωρίσιμο όφελος για το κοινό καλό. Έργα τέχνης του Andy Warhol έχουν εμπνεύσει ανθρώπους για γενιές – ακριβώς όπως και τα οχήματα Mercedes-Benz. Επομένως, δυο κορυφαίοι δημιουργοί συναντώνται ιδανικά, στη σειρά Cars.”

Ένα θρυλικό σημείο επαφής του Andy Warhol και της Mercedes-Benz

Andy Warhol, Mercedes-Benz C 111 Experimental Vehicle (1970), 1986. Silkscreen, acrylic on canvas, 102,5 x 153 cm, Mercedes-Benz Art Collection, Stuttgart/Berlin. © 2022 The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc. / Licensed by Artists Rights Society (ARS), New York. / Photographer: Uwe Seyl, Stuttgart, Germany.

Η σειρά Cars είναι μια από τις τελευταίες ομάδες έργων του Andy Warhol πριν από το θάνατό του, τον Φεβρουάριο του 1987. Ο καλλιτέχνης δημιούργησε τη σειρά αυτή στο γύρισμα του έτους 1986/87 για λογαριασμό της τότε Daimler-Benz AG και με την ευκαιρία των 100 χρόνων της. Αρχικά, είχαν προγραμματιστεί 80 φωτογραφίες 20 μοντέλων αυτοκινήτων από οκτώ διαφορετικές δεκαετίες, αλλά μόνο 36 εκτυπώσεις οθόνης σε καμβά και 13 σχέδια μπόρεσαν να ολοκληρωθούν. Μέχρι σήμερα, 30 εκτυπώσεις οθόνης και τα σχέδια από τη σειρά, αποτελούν σημαντικό μέρος της συλλογής τέχνης της εταιρείας Mercedes-Benz. Τα έργα αυτά είναι προσβάσιμα σε διάφορες τοποθεσίες του Ομίλου Mercedes-Benz στους εργαζόμενους, όσο και στο ενδιαφερόμενο κοινό, πάντα μέσα από προγραμματισμένες ξεναγήσεις

Στη σειρά  Cars, ο Andy Warhol αφοσιώθηκε για πρώτη φορά σε ένα βιομηχανικό προϊόν ευρωπαϊκής προέλευσης. Μετά τα «μπουκάλια της Coca-Cola», τα «Campbell’s Soup Cans» ή τα χαρτονομίσματα του δολαρίου, που έκαναν τον Αμερικανό διάσημο κατά τη δεκαετία του 1960, ένας θρύλος της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας καταλαμβάνει πλέον το επίκεντρο της τέχνης του. Με τα οκτώ μοντέλα οχημάτων που απεικονίζονται, ο Warhol δείχνει ταυτόχρονα τη μεταβλητότητα, αλλά και τον ιστορικό χαρακτήρα ενός προϊόντος.

Mercedes-Benz 750-kilogram formula racing car W 125, 1937. In the »Cars« series, the American pop artist Andy Warhol uses eight selected Mercedes-Benz models to document the history of the automobile – from the Benz Patent Motor Car of 1886 to the C 111-II research car constructed in 1970.

Για τις προηγούμενες δουλειές του Warhol με μοτίβα από γνωστές φίρμες όπως οι Campbell’s, Heinz ή η Del Monte, ήταν βασικό αυτά τα αμερικανικά προϊόντα να μπορούν να παραδίδονται παντού και να είναι διαρκώς διαθέσιμα στην αγορά. Στους πίνακες του Γουόρχολ της δεκαετίας του 1980, αυτή η «νυν προσωρινότητα» μεταμορφώνεται σε μια στάση που επιτρέπει αναφορές μεν στο παρελθόν, συνάμα όμως σαφείς βλέψεις προς  μελλοντική ανάπτυξη.

Η Συλλογή Τέχνης Mercedes-Benz δημιουργήθηκε το 1977 και σήμερα είναι μια από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές συλλογές εμπορικών εταιρειών με διεθνή φήμη. Η συλλογή περιλαμβάνει περίπου 3.000 έργα περισσότερων από 650 καλλιτεχνών. Το πρώιμο ενδιαφέρον, που αρχικά σχετιζόταν με εικαστικά έργα, στράφηκε σε καλλιτέχνες από τη Νότια Γερμανία. Αυτοί περιελάμβαναν δασκάλους και μαθητές της Ακαδημίας της Στουτγάρδης όπως ο Adolf Hölzel, ο Oskar Schlemmer, ο Willi Baumeister, ο Hans Arp και ο Max Bill. Στο μεταξύ, η Συλλογή ενσωματώνει ποικιλία δειγμάτων από την διεθνή σκηνή της τέχνης, αποκτώντας ένα δικό της, χαρακτηριστικό προφίλ. Αυτό το προφίλ βασίζεται στη συστηματική δομή μιας συλλογής με περιεχόμενο που εστιάζει στην αφηρημένη, στην μινιμαλιστική τέχνη, στη σύγχρονη φωτογραφία και στην τέχνη των μέσων επικοινωνίας.

Οι κατά καιρούς εκθέσεις των έργων αυτών, στη Mercedes-Benz Contemporary στην Potsdamer Platz του Βερολίνου και σε διεθνή μουσεία (Νέα Υόρκη, Ντιτρόιτ, Γιοχάνεσμπουργκ, Τόκιο, Σιγκαπούρη, Σάο Πάολο και Μπουένος Άιρες), δίνουν τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό που ενδιαφέρεται για την τέχνη γενικότερα να εντρυφήσει στη συλλογή. Επιπλέον η Συλλογή Τέχνης Mercedes-Benz απονέμει συχνά βραβεία χορηγίας σε εκπροσώπους της νεανικής τέχνης και προσφέρει ένα συνοδευτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές σχολείου. Η εταιρική συλλογή δίνει ακόμη μεγάλη έμφαση στις βιώσιμες διαδικασίες: Για παράδειγμα, εμφανίζει θεματικές εκθέσεις σε διαφορετικές τοποθεσίες και χρησιμοποιεί υλικά και τεχνολογίες για το θέμα τους, με πολυλειτουργικό τρόπο. Ταυτόχρονα προγραμματίζει τις συσκευασίες και τις μεταφορές απευθυνόμενη σε μακροχρόνια χρήση, μειώνει δε τις αποστάσεις ταξιδιών όπου αυτό είναι εφικτό.

Περισσότερες πληροφορίες για τη συλλογή έργων τέχνης της Mercedes-Benz είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο: mercedes-benz.art/

Εισιτήρια για την έκθεση και περισσότερες πληροφορίες για το Petersen Automotive Museum στο Λος Άντζελες, στη διεύθυνση www.Petersen.org.

real.gr