Απάνθρωπο: Οι 10 καταπιεστικοί κανόνες που επέβαλε ο Αϊνστάιν στη σύζυγό του και ήταν η αιτία χωρισμού τους
2 years, 4 months ago
6

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν μπορεί να υπολόγιζε τα πάντα με ακρίβεια, ωστόσο, δεν κατάφερε να φτιάξει τη σωστή φόρμουλα για να κρατήσει το γάμο του με την πρώτη του γυναίκα.

 

Ο Αϊνστάιν γνώρισε τη Σέρβα Μιλέβα Μάριτς το 1896, στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης, όταν εκείνη σπούδαζε Φυσική και Μαθηματικά. Ήταν μάλιστα η δεύτερη γυναίκα που ολοκλήρωσε το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών της Eidgenossische Technische Hoschule.

Με το πέρασμα του χρόνου, η φιλία τους αναπτύχθηκε, λόγω των κοινών εργασιακών τους ενδιαφερόντων και τελικά κατέληξε σε γάμο τον Ιανουάριο του 1903.

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και η πρώτη του σύζυγος

Ο Αϊνστάιν απέκτησε δύο γιους από το γάμο του με τη Μιλέβα, τον Χανς και τον Έντουαρντ, αλλά με βάση τις επιστολές που είχαν ανταλλάξει, προκύπτει ότι είχαν αποκτήσει κι ένα εξώγαμο κορίτσι, ένα χρόνο πριν διαβούν το κατώφλι της εκκλησίας, το οποίο δόθηκε για υιοθεσία.

Η πρώτη σύζυγος του Άλμπερτ Αϊνστάιν

 

Μετά από 11 χρόνια γάμου, το ζευγάρι συνειδητοποίησε ότι δεν είχαν πλέον σημεία επαφής και τότε ο Αϊνστάιν και η γυναίκα του συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στη βάση τη λογική, θέλοντας να αποφύγουν ένα δυσάρεστο διαζύγιο, για χάρη των παιδιών τους κι αποφάσισαν να συνεχίσουν τη συμβίωση, αλλά βάσει όρων, τους οποίους συνέταξε ο Αϊνστάιν, όπως γράφει ο γνωστός δημοσιογράφος Γουόλτερ Άιζακσον, στο βιβλίο του «Αϊνστάιν: Η Ζωή και το Σύμπαν του».

Οι όροι δείχνουν ότι ο Αϊνστάιν αντιμετώπιζε τη γυναίκα του ως μαθηματική εξίσωση και την υποβίβαζαν από σύζυγο σε οικιακή βοηθό.

Οι επαχθείς όροι του Άλμπερτ Αϊνστάιν στη γυναίκα του

Θα φροντίζεις ώστε τα ρούχα μου να είναι τακτοποιημένα.
Θα μου φέρνεις κανονικά τα τρία γεύματά μου στο δωμάτιό μου.
Θα διατηρείς καθαρά και τακτοποιημένα το υπνοδωμάτιο και το γραφείο μου και θα φροντίζεις να μην κάθεται κανείς σε αυτό.
Θα αποφεύγεις κάθε είδους προσωπική σχέση μαζί μου, εκτός από τις απολύτως αναγκαίες για κοινωνικούς λόγους.
Δεν θα κάθομαι στο σπίτι μαζί σου.
Δεν θα βγαίνουμε έξω μαζί ούτε θα κάνουμε ταξίδια.
Δεν θα περιμένεις καμιά οικειότητα από μένα, ούτε θα με κατακρίνεις καθ’ οιονδήποτε τρόπο.
Θα σταματάς να μου απευθύνεις το λόγο, όταν στο ζητώ.
Θα φεύγεις από την κρεβατοκάμαρα ή το γραφείο μου αμέσως και αδιαμαρτύρητα όταν στο ζητώ.
Δεν θα με υποτιμάς μπροστά στα παιδιά μας είτε με τα λόγια σου είτε με τη συμπεριφορά σου.

Η πρώτη σύζυγος του Άλμπερτ Αϊνστάιν

Η Μιλέβα υπέγραψε τη λίστα, αλλά λίγους μήνες αργότερα άλλαξε γνώμη, πήρε τους δυο γιους της, παράτησε τον Αϊνστάιν στο Βερολίνο και επέστρεψε στη Ζυρίχη. Πέντε χρόνια αργότερα, το 1919, κι ενώ δεν είχαν στο μεταξύ ιδωθεί ούτε μία φορά, ο Αϊνστάιν κι η Μαλέβα πήραν επίσημα διαζύγιο.

 

Η πρώτη γυναίκα του Άλμπερτ Αϊνστάιν

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν αντιμετώπιζε λόγω του χαρακτήρα του αρκετές δυσκολίες με τις προσωπικές του σχέσεις. Αν και είχε ερωτευτεί ήδη από το 1912 -εποχή που ήταν παντρεμένος με τη Μιλέβα- την -επίσης παντρεμένη τότε- εξαδέλφη του Έλσα Ρόζενταλ και τελικά την παντρεύτηκε το 1919, αφού πήρε το διαζύγιο από την πρώτη του γυναίκα και αυτός ο γάμος αντιμετώπισε πολλά προβλήματα, αφού τέσσερα χρόνια αργότερα την απάτησε με την γραμματέα του και ανιψιά ενός καλού του φίλου, ονόματι Μπέτι Νιούμαν.

Η Έλσα πέθανε το 1936, λίγο μετά τη μετακόμιση του ζευγαριού στις ΗΠΑ και λίγο διάστημα μετά το θάνατό της, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν έγραφε «Συνήθισα πολύ καλά στη ζωή εδώ. Ζω σαν αρκούδα στη φωλιά μου -αίσθηση που επέτεινε ο θάνατος της γυναίκας και συντρόφου μου, που ήταν καλύτερη από μένα στις σχέσεις με άλλους ανθρώπους».

Η δεύτερη σύζυγος του Άλμπερτ Αϊνστάιν

 

enimerotiko.gr