Από την «Μουρμούρα» στη «Λωξάνδρα»: Η Ελένη Κοκκίδου έκανε πρεμιέρα κι έδωσε ρεσιτάλ επί σκηνής
5 months, 10 days ago
6

Στην αγκαλιά της Λωξάνδρας χωρούσε όλη η Πόλη. Με τα χέρια της έπλαθε στιγμές: με αρώματα, γεύσεις, δυνατά συναισθήματα.

Η «Λωξάνδρα» είναι ένα ταξίδι στο χρόνο. Είναι μια γυναίκα που συμβολίζει μια εποχή που υπάρχει πλέον μόνο μέσα από αναμνήσεις. Η Ελένη Κοκκίδου γίνεται η Πολίτισσα Λωξάνδρα στη σκηνή του θεάτρου Βεάκη.

Η σειρά «Μην αρχίζεις την μουρμούρα» συνεχίζεται για ακόμη μια σεζόν: η Ελένη Κοκκίδου είναι ένας σημαντικός λόγος για την παρακολουθείς.

Η Ελένη Κοκκίδου ως Λωξάνδρα σε μεταφέρει σε έναν κόσμο που είναι ακόμα ζωντανός: με κομμάτια από την ιστορία, με ήθη και έθιμα, μυρωδιές και τραγούδια.

Η «Λωξάνδρα»,- βασισμένη στο μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη και θεατρική απόδοση Άκη Δήμου-, είναι η «μαγιά» της Οικογένειας, η «συνταγή» της γενναιοδωρίας. Η Γυναίκα που πορεύεται στο χρόνο και αφήνεται στις συγκινήσεις του. 

Πριν από λίγες ημέρες, η Ελένη Κοκκίδου είχε δηλώσει στη συνέντευξη τύπου για την παράσταση:

«Είμαστε ένας θίασος με μεγάλες καταβολές ο καθένας, ο κος Χατζάκης το πρώτο πράγμα που έκανε με μεγάλη ευκολία ήταν να μας ενώσει όλους σε μία ομάδα. Αμέσως γνωρίσαμε ο ένας τον άλλον, μέσω της μουσικής, μέσω του τραγουδιού (…) Η μουσική, λοιπόν, είναι κάτι που ενώνει τους ανθρώπους. Αυτοί οι άνθρωποι ζούσαν με την μουσική. Με τα γλέντια τους. Με τα τραγούδια τους. Επίσης, το φαγητό ενώνει τους ανθρώπους. Σας θυμίζω πώς μεγαλώσαμε με το φαγητό της Κυριακής: ακόμα, όσοι έχουμε τους γονείς μας, θα πάμε να φάμε την Κυριακή μαζί τους, το μεσημέρι. Για τη Λωξάντρα, λοιπόν, το φαγητό είναι ένα ενωτικό στοιχείο που κρατάει την «οικογένεια» σταθερή. Νιώθω ότι αυτή η παράσταση είναι σαν μια «μικρογραφία» αυτού που συμβαίνει τώρα στην εποχή μας. Το πώς από την αγκαλιά της οικογένειας στην διάλυσή της, σιγά σιγά. Αυτή τη στιγμή τέτοιες οικογένειες δεν υπάρχουν. Δουλεύουν και οι δύο γονείς, οι άνθρωποι δεν συναντιούνται συχνά στο τραπέζι κι ο καθένας ζει μόνος του, με τους φίλους του. Αυτό το έργο μας θυμίζει αυτό που ζήσαμε σε μικρή ηλικία, αυτό που διαβάσαμε στη λογοτεχνία, αυτό που αγαπήσαμε μέσα από το σινεμά και το θέατρο και δημιουργεί μια ανακούφιση στους ανθρώπους. Είναι μια γλυκόπιοτη παράσταση που μαλακώνει και καθησυχάζει τους ανθρώπους και τους θυμίζει ακριβώς την μήτρα από την οποία προέρχονται».

Ελένη Κοκκίδου, Γιώργος Αρμένης/ Φωτογραφία: NDP Photo AgencyΕλένη Κοκκίδου, Γιώργος Αρμένης/ Φωτογραφία: NDP Photo Agency

Ελένη Κοκκίδου/ Φωτογραφία: NDP Photo AgencyΕλένη Κοκκίδου/ Φωτογραφία: NDP Photo Agency

Ελένη Κοκκίδου, Γιώργος Αρμένης/ Φωτογραφία: NDP Photo AgencyΕλένη Κοκκίδου, Γιώργος Αρμένης/ Φωτογραφία: NDP Photo Agency

Ελένη Κοκκίδου, Σάρα Εσκενάζη/ Φωτογραφία: NDP Photo AgencyΕλένη Κοκκίδου, Σάρα Εσκενάζη/ Φωτογραφία: NDP Photo Agency

Eλένη Κοκκίδου, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Χρύσα Παπά, Γιώργος Αρμένης/ Φωτογραφία: NDP Photo AgencyEλένη Κοκκίδου, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Χρύσα Παπά, Γιώργος Αρμένης/ Φωτογραφία: NDP Photo Agency

Ελένη Κοκκίδου, Σόλων Τσούνης/ Φωτογραφία: NDP Photo AgencyΕλένη Κοκκίδου, Σόλων Τσούνης/ Φωτογραφία: NDP Photo Agency