Ασφυξία σε Λέσβο και Σάμο από τις προσφυγικές ροές: Στα όρια τους δήμαρχοι και κάτοικοι
6 months, 10 days ago
6

Ασφυκτική είναι η κατάσταση στη Λέσβο και στη Σάμο από τις προσφυγικές ροές, οι οποίες γιγαντώνονται. Τις τελευταίες ώρες δεκάδες μετανάστες ήρθαν από τα τουρκικά παράλια, ενώ μια γυναίκα έχασε τη ζωή της. Οι αρχές των νησιών κάνουν λόγο για τραγικές καταστάσεις, ενώ οι κάτοικοι τονίζουν πως η υπομονή τους έχει εξαντληθεί. Όλα αυτά, την ίδια ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί ότι η Τουρκία μπορεί να αναγκασθεί να ανοίξει τον δρόμο προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, εάν η Αγκυρα δεν λάβει αρκετή διεθνή υποστήριξη στη διαχείριση των Σύρων προσφύγων.

Ο δήμαρχος Σάμου, Γ. Σπάντζος μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε  πως το νησί ζει μια μεγάλη αντίφαση: Από τη μία είναι γεμάτο τουρίστες και από την άλλη γεμάτο μετανάστες. “Οι συνθήκες είναι τραγικές και ντροπή γι αυτή την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι άνθρωποι ζουν σε σκηνές δίπλα σε περιττώματα”, τόνισε ο δήμαρχος.

Δραματικά τα στοιχεία 

Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, χθες Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου και μέχρι τα μεσάνυχτα, συνολικά πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου 188 πρόσφυγες και μετανάστες.

Από αυτούς 147 πέρασαν στη Λέσβο και 41 στη Σάμο.

Σήμερα, Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 12:00, στο βόρειο Αιγαίο είχαν περάσει 153 πρόσφυγες και μετανάστες.

Από αυτούς, 68 είχαν περάσει στη Λέσβο, 25 στη Χίο και 60 στη Σάμο. Σημειώνεται, ότι μεταξύ αυτών που πέρασαν στη Σάμο περιλαμβάνεται μία γυναίκα, η οποία όπως διαπιστώθηκε ήταν νεκρή.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο θάνατός της οφείλεται σε παθολογικά αίτια.

Διυπουργική σύσκεψη για το προσφυγικό

Υπενθυμίζεται πως χθες πραγματοποιήθηκε διυπουργική σύσκεψη για το διυπουργικό/μεταναστευτικό υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για τη Μεταναστευτική Πολιτική, κ. Γιώργο Κουμουτσάκο, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιου για το συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, κ. Άκη Σκέρτσου, προκειμένου η κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για το θέμα του προσφυγικού.

Στη Μόρια ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

Στη Μυτιλήνη δεδομένης της επιδείνωσης της κατάστασης που επικρατεί στο νησί και ιδιαίτερα στον καταυλισμό στην Μόρια ως αποτέλεσμα των αυξημένων ροών αφίξεων προσφύγων βρέθηκε ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φιλίπ Λεκλέρ.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί συναντήθηκε με τις τοπικές αρχές, συμμετείχε στη συνάντηση, υπό τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, με τους δημάρχους των νησιών και τους προέδρους των Κοινοτήτων της περιοχής της Μόριας και φυσικά είδε την κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με τη διαμονή των προσφύγων.