Μπίρα: Γιατί είναι πιο νόστιμη σε γυάλινο ποτήρι
2 years, 7 months ago
6

Γιατί είναι προτιμότερο και πιο απολαυστικό να βάζουμε τη μπίρα σε μπιροπότηρο και να μην την καταναλώνουμε κατευθείαν από το κουτί ή απ’ το μπουκάλι;

Σε πολλά εστιατόρια και μπιραρίες, όταν θα παραγγείλουμε μπίρα, μας τη φέρνουν είτε μαζί με ένα άδειο γυάλινο ποτήρι για συνοδεία είτε κατευθείαν στο δικό της μπιροπότηρο. Γιατί όμως οι εταιρίες και τα ζυθοποιεία μπαίνουν στη διαδικασία να φτιάξουν ειδικά ποτήρια για την εκάστοτε μπίρα; Είναι όντως τόσο σημαντικό να έχει η μπίρα το ποτήρι της; Πώς επηρεάζεται το άρωμα, η πικράδα και η χαρακτηριστική γεύση βύνης;

Αν κάνετε ένα πείραμα και δοκιμάσετε την ίδια μπίρα από το μπουκάλι και στη συνέχεια από το ποτήρι της, δίνοντας έμφαση στη γεύση, τότε θα δείτε πως η γουλιά από το ποτήρι είναι πιο αρωματική και η γεύση της πιο «καθαρή». Πολλοί παρατηρούν ότι η πικράδα της μπίρας εκφράζεται πιο απαλά όταν η μπίρα είναι σε ποτήρι, κάτι που της χαρίζει συνολικά μια πιο ισορροπημένη γουλιά. Επίσης, η βύνη είναι πιο ευδιάκριτη γευστικά και η γεύση της μπίρας πιο γεμάτη.

Αυτό συμβαίνει γιατί το στόμιο του μπουκαλιού σε σχέση με το χείλος του ποτηριού είναι πολύ πιο μικρό και δεν μας επιτρέπει να εισπνεύσουμε τα αρώματα της μπίρας. Η όσφρηση παίζει μεγάλο ρόλο στη γεύση, αφού αυτές οι δύο αισθήσεις είναι αλληλένδετες και ενισχύουν η μία την άλλη. Οπότε η μπίρα από το ποτήρι είναι πιο απολαυστική, πιο γευστική και περισσότερο… ο πραγματικός της εαυτός.

 

Οι μπίρες από ζυθοποιεία και εταιρίες που ξέρουν τι κάνουν, συνοδεύονται και από το ποτήρι που θα αναδείξει όσο γίνεται περισσότερο το μεθυστικό του περιεχόμενο.

Οπότε, τώρα ξέρετε. Από εδώ και πέρα, κάθε μπίρα με το ποτήρι της.

 

olivemagazine.gr