«Botanical Athens – Οι Σαμάνοι της Αθήνας» της Ράνιας Καπελιάρη στην Γκαλερί Genesis
2 months, 4 days ago
6

Μια έκθεση αφιερωμένη στην νέα γενιά και την οικολογική της συνείδηση παρουσιάζει η Γκαλερί «Genesis» με έργα της εικαστικού Ράνιας Καπελιάρη, κάτω από τον γενικό τίτλο «Botanical Athens».

 Πρόκειται για μια αναφορά στην περιβαλλοντική αποψίλωση της Αθήνας και τον κίνδυνο απόλυτης καταστροφής ενός βιώσιμου χώρου από το ανθρώπινο χέρι και την παραμέληση. Βασισμένη σε μια καταγραφή των «ζωντανών» τοπίων της Αττικής , στον Ιλισό, τον Φαληρικό όρμο, την Πάρνηθα και τον Υμηττό, αποτυπωμένα, όπως τα περιγράφουν οι γκραβούρες των περιηγητών του 19ου αιώνα.

 

 

Στον αντίποδα η σύγχρονη τάση οικολογικής εν-συναίσθησης από την νέα γενιά που προστατεύει την πανίδα, δενδροφυτεύει τις καμένες εκτάσεις , καθαρίζει τις ακτές και γνωρίζει την πολύτιμη χλωρίδα της Αττικής, μέσα από δράσεις και εξορμήσεις, μοιάζει μια αισιόδοξη ακτίδα δροσιάς στο καυστικό παρελθόν της «τσιμεντοποίησης» και της «αντιπαροχής».

Σαν σύγχρονοι Σαμάνοι-μάγοι στην υπηρεσία της φύσης, τα νέα παιδιά αναζητούν την μητρική τους αγκαλιά στη φύση, μέσα από παιχνίδια φόβου και αθωότητας.

Στην έκθεση παρουσιάζονται πίνακες δύο διαστάσεων, βασισμένοι σε υπαρκτά τοπία και πρόσωπα.

 

 

 

 

Λίγα λόγια για το θέμα της έκθεσης

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στο φυσικό περιβάλλον της Αττικής, στην καταστροφή του και στις σχέσεις που οφείλουμε να  να αποκτήσουμε με την Φύση.

Οι προστάτες του φυσικού περιβάλλοντος από άποψη και θέση είναι οι νέοι, που σήμερα σαν έφηβοι η νεαροί πολίτες καλούνται να ενεργοποιηθούν και να οραματιστούν ένα διαφορετικό κόσμο. Αυτοί, όπως οι Σαμάνοι του παρελθόντος αναζητούν την αρμονία  και το μονοπάτι της αυτό ολοκλήρωσης,μέσα από εναλλακτικές προσεγγίσεις  απέναντι στην Δυτική κουλτούρα.

 

 

 

 

Όπως τα «παιδιά των λουλουδιών» του ´70 με τα τραγούδια τους εναντιώνονται στην Δυτική σκέψη και στον ατομικισμό της εποχής. Αντλούν την δύναμη τους από την γη, τα δέντρα, την επαφή με τα φυσικά στοιχεία, για να θεραπεύσουν τις ασθένειες του σύγχρονου κόσμου, την μοναξιά και την κενότητα. Οι Σαμάνοι της Αθήνας, αγαπούν πρώτα την πόλη, συμμετέχουν σε συλλογικές δράσεις,προστατεύουν τα ζώα, ανακυκλώνουν,περιφρονούν τα καταναλωτικά πρότυπα.

 

 

 

 

Με την καθαρότητα και την νεότητα τους αποβάλουν τον πεσιμισμό και θεραπεύουν τις πληγές του Πολιτισμού.

Η έκθεση έχει βασισθεί στην Θεογονία του Ησιόδου και στις Μεταμορφώσεις του Οβιδίου.

Διάρκεια έκθεσης : Από 4 έως και 22 Απριλίου 2023

Γκαλερί Genesis Χάρητος 35 Αθήνα (Κολωνάκι) – 211 7100 566

Tρίτη–Πέμπτη-Παρασκευή  12:00 – 21:00

Σάββατο 12:00 – 15:00

Ράνια Καπελιάρη 6944740844

Βιογραφικό σημείωμα της εικαστικού Ράνιας Καπελιάρη

Η Ράνια Καπελιάρη είναι εικαστικός  και συγγραφέας. Έχει σπουδάσει στην Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού ζωγραφική και ψηφιδωτό. Έκανε το μεταπτυχιακό της στις τεχνικές φωτομεταφοράς στη χαρακτική στο ίδιο Πανεπιστήμιο με υποτροφία του Ι.Κ.Υ,  Παιδαγωγικά  της Τέχνης στο Παν/μιο PARIS 8,  καθώς και στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού. Με υποτροφία της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης μελέτησε για έναν χρόνο το θέμα της Μνημειακής Τέχνης στην Μεσόγειο στην Αρχαιολογική Σχολή του Καϊρου.

Έχει παρουσιάσει την εικαστική της δουλειά σε  πολλές χώρες σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις.(Γαλλία, Ιταλία, Μόσχα, Γερμανία, Καναδά, Νέα Υόρκη, Σουηδία, Ιράν Αργεντινή, Πολωνία.) Έχει ιδρύσει την Εταιρεία Μελέτης και προστασίας των παραδοσιακών Τεχνών OCEANUS ART για την προώθηση  παλαιών τεχνικών όπως το ψηφιδωτό και το φρέσκο.

Ασχολείται με την διδασκαλία της τέχνης και έχει γράψει διάφορα σχετικά δοκίμια. Βιβλία της σχετικά με την τέχνη: «Για το ψηφιδωτό» εκδ. ΕΟΜΜΕΧ, «Λεπτές αποχρώσεις από πέτρα» εκδ. Ιων,  «Το σχέδιο και οι τεχνικές του 1,2» εκδ. Εργάνη. «Μάσκες και άλλα δαιμονικά πνεύματα», «τεχνικές της ζωγραφικής του 20ου αιώνα», «ιστορία των κόμικς» .εκδόσεις ΟCEANUS ART. «Η ελεγεία της περιπλάνησης» εκδ. Αντήνωρ. «μη λερώνεις το μπλε του έρωτα» εκδ. IMAGE(λεύκωμα ποίησης-χαρακτικής).