Χρυσές Σφαίρες ή… Χρυσά Βατόμουρα; – Μποϊκοτάζ από διάσημους παρουσιαστές και αστέρια του Χόλιγουντ
2 years, 2 months ago
6

Η τελετή για το 2022 θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο Beverly Hilton, στο Λος Άντζελες – Δεν θα υπάρχει κόκκινο χαλί και δεν θα μεταδοθεί από το NBC

Η φετινή τελετή των Χρυσών Σφαιρών θα είναι πολύ διαφορετική, μάλλον όχι τόσο λαμπερή όσο την έχουμε συνηθίσει και αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πανδημία.

Στην τελετή των Χρυσών Σφαιρών του 2022 δεν θα παρευρεθούν διάσημοι παρουσιαστές, μεγάλα αστέρια για να παρουσιάσουν ή να παραλάβουν τα βραβεία, ούτε θα υπάρξει κόκκινο χαλί και τηλεοπτική μετάδοση στο NBC, μετά το μποϊκοτάζ του Χόλιγουντ για το σκάνδαλο «ηθικής του θεσμού».

Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ (HFPA), η οποία απονέμει κάθε χρόνο στις αρχές Ιανουαρίου τα βραβεία «Χρυσές Σφαίρες» για τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά επιτεύγματα της περασμένης χρονιάς, έχει εμπλακεί σε διαμάχη από τον Φεβρουάριο του 2021, όταν οι συντάκτες της εφημερίδας «Los Angeles Times» τόνισαν πως κανένα από τα 87 μέλη της Ένωσης δεν είναι μαύρος και συνεπώς δεν μπορεί να υπάρξει μία δίκαιη και ισότιμη αντιπροσωπεύση στις υποψηφιότητες και τα βραβεία. Κατηγόρησαν την Ένωση ότι ακολουθεί μία «κουλτούρα διαφθοράς», όπου οι εταιρείες φέρεται να μπορούν να αγοράσουν τις υποψηφιότητες και τα βραβεία.

Οι ισχυρισμοί των συντακτών στην εφημερίδα προκάλεσαν μία σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων. Περισσότερες από 100 εταιρείες δημόσιων σχέσεων ανακοίνωσαν ότι δεν θα συνεργάζονται πλέον με τις «Χρυσές Σφαίρες». Παράλληλα, διάσημοι, επιτυχημένοι καλλιτέχνες, όπως ο Τομ Κρουζ και η Σκάρλετ Γιόχανσον, καταδίκασαν το HFPA. Ο Κρουζ έδωσε πίσω τα τρία βραβεία του. Από την πλευρά της, η Γιόχανσον προέτρεψε άλλους χολιγουντιανούς σταρ να μην λάβουν μέρος στις «Χρυσές Σφαίρες» και θυμήθηκε ότι δέχθηκε «σεξιστικές ερωτήσεις και σχόλια από ορισμένα μέλη του HFPA, που θεωρούνται σεξουαλική παρενόχληση».

Παρόλο που το τηλεοπτικό δίκτυο NBC από το 1996 μεταδίδει κάθε χρόνο την τελετή των Χρυσών Σφαιρών, αρνείται να μεταδώσει τη φετινή. Το κίνημα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης «Time’s Up», το οποίο τάσσεται υπέρ της μεταρρύθμισης του θεσμού των «Χρυσών Σφαιρών» και του HFPA, περιέγραψε την κίνηση του NBC ως «καθοριστική στιγμή για το Χόλιγουντ».

Οι φετινές υποψηφιότητες για Χρυσές Σφαίρες ανακοινώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2021 από τον καλεσμένο παρουσιαστή Snoop Dogg.

Το ημι-αυτοβιογραφικό δράμα «Belfast» του Kenneth Branagh και το στοιχειώδες γουέστερν της Jane Campion «The Power of the Dog» βρίσκονται στην κορυφή των υποψηφιοτήτων. Υποψήφια σε τέσσερις κατηγορίες των Βραβείων «Χρυσών Σφαιρών» είναι οι ταινίες «Don’t Look Up», «King Richard», «Licorice Pizza» και «West Side Story».

Στον κόσμο της τηλεόρασης, η δραματική σειρά «Succession» του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης του HBO εμφανίστηκε με τις περισσότερες υποψηφιότητες (πέντε), ακολουθούμενη από την «Ted Lasso» του AppleTV Plus και την «The Morning Show», που και οι δύο σειρές εξασφάλισαν τέσσερις υποψηφιότητες.

Με μία ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός HFPA ανακοίνωσε ότι η τελετή του 2022 θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο Beverly Hilton, στο Λος Άντζελες και σχεδιάζει να «ρίξει φως στο μακροχρόνιο φιλανθρωπικό έργο του HFPA, παρουσιάζοντας μία σειρά από χορηγούς του».

Επιπροσθέτως, δήλωσε ότι κατά τη διάρκειας της εκδήλωσης θα γίνει συζήτηση για τον Συνασπισμό Reimagine. Ο HFPA δημιούργησε τον εν λόγω Συνασπισμό τον Οκτώβριο του 2021 σε συνεργασία με την Εθνική Ένωση για την Στήριξη των Έγχρωμων Ανθρώπων (NAACP), με σκοπό να «γίνει αποδεκτή η διαφορετικότητα και να υπάρξει ισότητα στην παγκόσμια βιομηχανία της διασκέδασης και του θεάματος».

Τον Αύγουστο του 2021, η Χολιγουντιανή Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ (HFPA) ανακοίνωσε μία σειρά μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης της διαδικασίας ένταξης σε αυτόν. Από τα 83 μέλη του, τα 63 ψήφισαν κατά και μόνο τα 19 υπέρ των μέτρων.