Δημήτρης Παπανικολάου για το σύνδρομο Asperger: Όταν μίλησα για μένα ήρθε η κόρη μου και μου είπε “μπαμπά πες και για εμένα”
10 months, 18 days ago
6

Ο Δημήτρης Παπανικολάου ήταν καλεσμένος το μεσημέρι της Πέμπτης στην εκπομπή «Πρωίαν σε είδον τη μεσημβρίαν». Ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας αναφέρθηκε στη διάγνωσή του με σύνδρομο Άσπεργκερ, από το οποίο πάσχει και η κόρη του, ενώ αποκάλυψε πώς αποφάσισε να μιλήσει δημόσια για αυτό.

“Έχουμε κάνει το δικό μας coming-out. Καθένας έχει τα θέματά του, εμείς έχουμε την κορούλα μας στο φάσμα του αυτισμού και γι’ αυτό έχω κάνει μία καμπάνια για όλο αυτό το θέμα, για αυτό που λέμε «διαφορετικότητα». Τελευταία έχω αρχίσει σιγά-σιγά να μη τη λέω αυτή τη λέξη, γιατί μιλώντας για διαφορετικότητα βάζεις τον εαυτό σου σε άμυνα κι αυτός που σε λέει διαφορετικό θεωρεί τον εαυτό του φυσιολογικό”, τόνισε ο Δημήτρης Παπανικολάου και πρόσθεσε:

“Το έκανα και για την προστασία του παιδιού, γιατί συνέβαιναν διάφορες άσχημες συμπεριφορές. Όταν δημοσιοποιείς ένα θέμα και υπάρχει η δυνατότητα της αναγνωρισιμότητας λόγω πρότερου βίου, τότε οι καλοί γίνονται καλύτεροι και οι κακοί μένουν πίσω», τονίζει αμέσως μετά.

Όταν κάναμε συμβουλευτική ψυχοθεραπεία με τη γυναίκα μου, του έκανε παράπονα ότι εγώ είμαι συνέχεια στο Facebook, εκείνος της είπε: μην τον παρεξηγείς, έχει στοιχεία Άσπεργκερ. Εκεί λοιπόν, επειδή η γυναίκα μου δεν ήθελε να πούμε για το παιδί δημόσια, της εξηγούσα ότι θα παραμείνει η Άρια που αγαπάμε. Τότε το πήρα επάνω μου και μίλησα για μένα.

Το ίδιο βράδυ ήρθε η Άρια μαζί με τη γυναίκα μου και μου είπε: μπαμπά, πες και για μένα. Είμαστε σε μία εποχή διαγνώσεων. Αν πάμε σε έναν ψυχολόγο-ψυχίατρο, όλοι κάτι θα βρούμε. Πλέον αν νιώσω αδικία, δεν θα θυμώσω γιατί έμαθα τη διάγνωση”.