Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Ανδρέας Μπόμης
4 months, 8 days ago
6

 

Θρήνος επικρατεί από χθες στον ελληνικό πολιτισμό, καθώς «έφυγε»  από την ζωή ο σπουδαίος δημοσιογράφος, Ανδρέας  Μπόμης σε ηλικία 80 ετών το βράδυ της Παρασκευής (9/11/2018).

Αν και ο Ανδρέας  Μπόμης συνέδεσε το όνομά του με την αθλητική δημοσιογραφία, η συνεισφορά του στο χώρο είναι πολύ μεγαλύτερη και δεν περιορίζεται στο αθλητικό ρεπορτάζ.

Συγκεκριμένα, υπήρξε μεγάλος δάσκαλος δημοσιογραφίας, καθοδηγόντας πολλά νέα παιδιά και μυώντας τα στο επάγγελμα βασισμένος στις προσωπικές του αξίες και ιδανικά,  που τον έκαναν να ξεχωρίζει πάντα. Μάλιστα, πρώτος και καλύτερος «μαθητής» του είναι ο ίδιος του ο γιος, ο Παναγιώτης, που αποφάσισε να ακολουθήσει το ίδιο επάγγελμα με τον πατέρα του, χαράσσοντας την προσωπική του πορεία στο χώρο.

Ο Ανδρέας Μπόμης, διετέλεσε σύμβουλος έκδοσης, διευθυντής και αρχισυντάκτης σε μεγάλες εφημερίδες και επικεφαλής ειδικών εκδόσεων. Συγκεκριμένα, στα εκδοτικά του «παιδιά», ανήκουν το «Εθνοσπόρ», ένθετο περιοδικό της εφημερίδας Έθνος, αλλά και η αθλητική εφημερίδα «Η Πράσινη». Μάλιστα της τελευταίας ήταν και ο εμπνευστής ιδέας και δημιουργός υλοποίησής της, ενώ ως σύμβουλος έκδοσής της κατάφερε να κυκλοφορήσει για πρώτη φορά η εφημερίδα στα περίπτερα στις 17 Μαρτίου του 2007. Στο επίτευγμα αυτό είχε δίπλα του ως εκδότη τον γιο του, Παναγιώτη Μπόμη!

Φυσικά η επιτυχημένη πορεία του στο χώρο της δημοσιογραφίας, δεν θα μπορούσε να μην αναγνωριστεί με δύο σημαντικές βραβεύσεις, από το Ίδρυμα Μπότση και από το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ.

Όλα ξεκίνησαν στις 3 Ιουλίου του 1938, όταν και γεννήθηκε στην Καστέλα του Πειραιά. Σε ηλικία 20 ετών άρχισε τη δημοσιογραφική του καριέρα στο περιοδικό Αυτοδιοίκηση, εκδότης του οποίου ήταν ο πατέρας του, Παναγιώτης. Εν συνεχεία, εργάστηκε στην εφημερίδα Ακρόπολις το 1959 και το περιοδικό Πρώτο.

Το 1960 προσελήφθη στην Απογευματινή, ως βοηθός του Χάρη Λυμπερόπουλου, που ήταν διευθυντής του αθλητικού τμήματος, ενώ έπειτα ανέλαβε αρχισυντάκτης του αθλητικού και αργότερα όλης της εφημερίδας, όπου και παρέμεινε μέχρι το 1983. Τότε ανέλαβε διευθυντής έκδοσης στον Ελεύθερο Τύπο  για έξι μήνες και το 1984 πήγε στο Έθνος. Ανέλαβε Αρχισυντάκτης, Διευθυντής Σύνταξης και Γενικός Διευθυντής του περιοδικού Εικόνες, θέσεις από τις οποίες αποχώρησε 18 μήνες πριν από τη διακοπή της έκδοσης του περιοδικού. Τη δημοσιογραφική του πορεία ολοκλήρωσε στον ΔΟΛ, ως επικεφαλής του τμήματος ειδικών εκδόσεων.

Ο Ανδρέας Μπόμης είχε και σημαντικό συγγραφικό έργο, αφού κατάφερε να κυκλοφορήσει 11 αθλητικά βιβλία, μεταξύ των οποίων: «Ετήσια Αλμανάκ ελληνικού και ξένου ποδοσφαίρου» (1980-1983), Επίτομη έκδοση για το Παγκόσμιο Κύπελλο (1990), Τρίτομο Αλμανάκ του ποδοσφαίρου (1991), «Γκολ 2000, ένας αιώνας ποδόσφαιρο» (1999), «Αυτή είναι η ιστορία της Εθνικής Ελλάδας και πως φθάσαμε στην Αφρική» (2009).

Ακόμη, το 1980 εξέδωσε το πρώτο Αλμανάκ του ελληνικού και ξένου ποδοσφαίρου, έκδοση που επαναλήφθηκε για τέσσερα χρόνια και επανήλθε το 1999 με το «Γκολ 2000-Ένας αιώνας ποδόσφαιρο».

Ως Διευθυντής του περιοδικού Εικόνες και με τους ειδικευμένους συνεργάτες του στο αθλητικό τμήμα του «Έθνους», έβγαλε το τρίτομο Αλμανάκ του ποδοσφαίρου και το επίτομο έργο για το Παγκόσμιο Κύπελλο με αφορμή τα τελικά της Ιταλίας, ενώ τα δέκα τελευταία χρόνια πριν από την συνταξιοδότηση του, συνεργάστηκε με τον «Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη».

Τέλος, στην τηλεόραση είχε τις εκπομπές «Αθλόραμα», όπου παρουσίασε το πρώτο αθλητικό τηλεοπτικό παιχνίδι «1-Χ-2», ενώ ήταν ο σχολιαστής στον «Κόσμο των Σπορ» επί σειρά ετών.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί την Δευτέρα, στις 15:00, στον Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής Μελισσίων και θα ακολουθήσει η ταφή, στο Νεκροταφείο των Μελισσίων.