Εντοπίστηκε άγνωστος πίνακας του Τζάκσον Πόλοκ έπειτα από διεθνή αστυνομική επιχείρηση σε Βουλγαρία και Ελλάδα
1 year, 6 days ago
6

Ένα  μέχρι σήμερα άγνωστο έργο  του διάσημου αμερικανού καλλιτέχνη Τζάκσον Πόλοκ ανακάλυψε στη Βουλγαρία η αστυνομία που ερευνά τα διεθνή κυκλώματα λαθρεμπορίου έργων τέχνης, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

Το έργο ενδέχεται να έχει αξία έως και 50 εκατομμύρια ευρώ, όπως μετέδωσε η Εθνική Ραδιοφωνία της χώρας επικαλούμενη ειδικούς.

Στο πλαίσιο της διεθνούς αυτής επιχείρησης συνελήφθησαν πολλά άτομα, περιλαμβανομένων βούλγαρων πολιτών, μετέδωσε χθες το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BTA.

Το πρακτορείο δεν έδωσε περιγραφή του πίνακα ή άλλες πληροφορίες σχετικά με το έργο τέχνης.

Όπως μετέδωσε το Open, ο πίνακας βρέθηκε στα χέρια των δυο Ελλήνων, οι οποίοι προσπαθούσαν να τον πουλήσουν έναντι 12 εκατ. ευρώ στη Βουλγαρία.

Στη χώρα μας πραγματοποιήθηκαν έφοδοι σε μία αποθήκη και ένα διαμέρισμα όπου οι ελληνικές αρχές εντόπισαν σφραγίδες, έγγραφα, πιστοποιητικά, καθώς και πίνακες ενώ αναμένεται να γίνει επίσημη πραγματογνωμοσύνη και στον πίνακα που βρέθηκε στην Σόφια αλλά και σε αυτούς που εντοπίστηκαν στην Ελλάδα. Οι Αρχές θα προσπαθήσουν να διαπιστώσουν πως ένα πίνακας τόσο μεγάλης αξίας βρέθηκε στα χέρια των δύο Ελλήνων.

Ο Πόλοκ, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού κατά τις δεκαετίες του ’40 και του ’50, φημιζόταν για την τεχνική του dripping. Κατά την τεχνική αυτή ο Πόλοκ τοποθετούσε στο έδαφος τον καμβά και έσταζε με χαοτικό τρόπο τη μπογιά πάνω του.

Η καλλιτεχνική πορεία του Τζάκσον Πόλοκ διακόπηκε απότομα, καθώς σκοτώθηκε το 1956 σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και ενώ, σύμφωνα με πολλές ενδείξεις, οδηγούσε μεθυσμένος.

“Πρόκειται για μια διεθνή επιχείρηση με τη συμμετοχή της Europol, της Ελλάδας και άλλων χωρών”, δήλωσε ο Πέταρ Τοντόροφ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Novinite.

“Προς μεγάλη μας χαρά καταφέραμε να ταυτοποιήσουμε και να κρατήσουμε το έργο αυτό και αυτή τη στιγμή η γνώση μας υποδηλώνει ότι πρόκειται για αυθεντικό”, πρόσθεσε.