Γιάννης Καψάλης : «Η λέξη ‘‘πανηγύρι’’ είναι ιερή»
3 years, 9 days ago
6

Ο Γιάννης Καψάλης μιλάει για το αφιέρωμα στην ελληνική παραδοσιακή μουσική που θα παρουσιάσει σήμερα, Σάββατο στο «Σπίτι με το Mega»

Είναι από τα μεγαλύτερα ονόματα της σύγχρονης παραδοσιακής μουσικής. Στο ρεπερτόριό του συνδυάζει την ηπειρώτικη παράδοση με τις σύγχρονες μουσικές τάσεις, συμβάλλοντας τελικά στην αναβίωση του δημοτικού τραγουδιού. Επιτυχίες του όπως τα «Ραβασάκι», «Καγκέλια» και «Ολοι πάνω» ξεσηκώνουν τη νεολαία και τη συντροφεύουν σε χορούς και πανηγύρια. Ο Γιάννης Καψάλης, μια από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές της νέας δημοτικής σκηνής, έρχεται αύριο στις 21.00 στο «Σπίτι με το Mega». Ενόψει της εθνικής μας εορτής, παρουσιάζει μέσα από τη συχνότητα του Mega ένα μεγάλο αφιέρωμα στην ελληνική παραδοσιακή μουσική που ενώνει όλη την Ελλάδα, από την Ηπειρο έως την Κρήτη και τα νησιά. Δίπλα του σε αυτό το ταξίδι θα έχει τους Γιώτα Γρίβα, Βαγγέλη Κονιτόπουλο, Μιχάλη και Αλέξανδρο Τζουγανάκη. Μαζί τους η Ρία Ελληνίδου, ενώ ο σολίστας του κλαρίνου Μάκης Τσίκος θα δώσει τη δική του ξεχωριστή νότα στη βραδιά. Στην παρέα θα βρεθούν επίσης ο Ρένος Χαραλαμπίδης και η Κατερίνα Ζαρίφη. Το αφιέρωμα θα πλαισιώσει ο Ελληνικός Παραδοσιακός Χορευτικός Ομιλος.

Τι θα δει το κοινό το βράδυ του Σαββάτου στο Mega;

Μια μουσική πανδαισία παραδοσιακών τραγουδιών, εμπλουτισμένα με ακούσματα της εποχής μας που αγγίζουν περισσότερο το νεανικό κοινό.

Αυτή είναι η τρίτη σας φορά στο «Σπίτι με το Mega». Πώς ήταν οι δυο προηγούμενες σας εμπειρίες με τον Στέλιο Ρόκκο και τους Βασίλη Καρρά και Νίκο Μακρόπουλο;

Οι εμπειρίες μου ήταν μοναδικές αφούνσυνυπήρξα με καλλιτέχνες εγνωσμένου κυρούς. Ιδιαίτερη ικανοποίηση για εμένα το πέρασμα των δημοτικών ακουσμάτων στο ευρύτερο κοινό. Διότι μέσω αυτών των συνεργασιών το δημοτικό τραγούδι έγινε γνωστό σε περισσοτέρους ανθρώπους, ακόμη και σε εκείνους που είχαν εντελώς διαφορετικά ακούσματα.

Ανήκετε στη νεότερη γενιά ερμηνευτών του δημοτικού τραγουδιού που αναβίωσαν το είδος. Θεωρείτε ότι πλέον έχει καθιερωθεί το παραδοσιακό τραγούδι στη συνείδηση του κοινού;

Πιστεύω ακράδαντα ότι το παραδοσιακό τραγούδι ήταν και είναι διαχρονικά καθιερωμένο στη συνείδηση του κοινού. Σαφώς και τα τελευταία χρόνια γίνεται δημοφιλέστερο.

Ολοένα και περισσότεροι καλλιτέχνες παντρεύουν την παραδοσιακή μορφή με άλλα μουσικά είδη, όπως για παράδειγμα το λαϊκό και ποπ τραγούδι. Εσάς πώς σας φαίνονται αυτές οι προτάσεις;

Το δημοτικό τραγούδι ήταν και παραμένει πηγή έμπνευσης για νέες δημιουργίες. Προσωπικά είμαι ένας από αυτούς που πειραματίζονται με διάφορες διασκευές ή δημιουργίες νέων κομματιών με μια όχι και τόσο παραδοσιακή μορφή. Σεβόμενοι φυσικά το ύφος και το χρώμα του και με προσπάθεια να μην το αλλοιώνουμε!

Ξεκινήσατε την καριέρα σας από τα τοπικά πανηγύρια. Τι σας γοητεύει σε αυτά; Θεωρείτε ότι ίσως να είναι ένα παρεξηγημένο είδος από πολλούς;

Ξεκίνησα την καριέρα μου από τα τοπικά πανηγύρια καθότι τυγχάνω γόνος παραδοσιακής μουσικής οικογένειας. Με γοητεύει η αγάπη του λαού μας για τη μουσική μας κληρονομιά. Η λέξη «πανηγύρι» είναι ιερή για όσους από εμάς το ζήσαμε, το υπηρετήσαμε και το υπηρετούμε πιστά, με πολλή αγάπη και μεράκι.

Ποιο τραγούδι σας θα αφιερώνατε στους τηλεθεατές του Mega και γιατί;

Θα τους αφιέρωνα «Το μαντίλι». Ενα από τα πιο αγαπημένα μου τραγούδια, σε ρυθμό χορευτικό. Η αγάπη που δείχνει ο κόσμος καθώς και ο τρόπος που χορεύουν οι νέοι όταν το ακούν και διασκεδάζουν αναβιώνουν το παραδοσιακό μας πανηγύρι. Είναι επίσης ένα τραγούδι που έχει αγαπηθεί από όλη την Ελλάδα και νιώθω ιδιαιτέρα ευγνώμων γι’ αυτό.

in.gr