Γιάννος Παπαντωνίου: Από την πολιτική ελίτ στις φυλακές Κορυδαλλού
1 year, 4 months ago
6

Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκε σήμερα το πρωί ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, μετά από απόφαση του εισαγγελέα εξαιτίας της κατηγορίας για τη νομιμοποίηση παράνομων εσόδων. «Κλειδί» της υπόθεσης αφορούν τα εισαγγελικά στοιχεία που κάνουν λόγο για παράνομα ωφελήματα  για την αναβάθμιση έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Το ποσό που αναφέρεται στο κατηγορητήριο φτάνει τα 2,8 εκατ. ελβετικά φράγκα, για τη σύμβαση η οποία πραγματοποιήθηκε το 2003.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι έχουν εντοπιστεί επτά λογαριασμοί σε ελβετικές τράπεζες και δεκάδες υπολογαριασμοί μέσω των οποίων διακινήθηκαν τα χρήματα, με σκοπό κατά τη Δικαιοσύνη να σβηστούν τα ίχνη τους. Μάλιστα, συνδικαιούχος σε κάποιους από αυτούς τους λογαριασμούς είναι και η Σταύρουλα Κουράκου, η οποία και για το λόγο αυτό βρέθηκε κατηγορούμενη.

Ο κατηγορούμενος, Γιάννος Παπαντωνίου, αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και διετέλεσε υπουργός υπό την κυβέρνηση Σημίτη. Εξελέγη ευρωβουλευτής για πρώτη φορά το 1981 και από το 1989 ως τις εκλογές του 2004 ήταν βουλευτής της Α’ Αθήνας. Το 1994, κατά την πρώτη θητεία της κυβέρνησης Σημίτη, ανέλαβε τη θέση του υπουργού Οικονομίας ενώ από το 1996 ως το 2001 διετέλεσε Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και από τον Οκτώβριο του 2001 έως το Μάρτιο του 2004 διετέλεσε Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Πρόκειται για την περίοδο κατά την οποία φέρεται να έλαβε τις μίζες των 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων